Ježek - suchá kůže, strupy

Africký trpasličí (pygmy) ježek
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.10.2019 15:28
AsiSimik

XXX.XXX.4.241

Zdravím,
pořídili jsme si dvouměsíční samičku ježka bělobřichého a bohužel až doma jsme si všimli, že má na jedné straně bříška a na jedné nožce ošklivé stroupky/suchou kůži, která zasahuje i do části bodlinek. Dočetla jsem se, že by to mohl být ježčí svrab, ale k příznakům patří škrábání ježka, což náš ježek nedělá. Možná by to mohlo patřit k výměně bodlinek, ale za 3 dny, co bydlí u nás jsem našla pouze 2 vypadlé bodlinky.
Paní, u které jsme si ježečka pořídili nám poradila sprej Arpalit neo. Obávám se ale, že pokud stroupky nejsou způsobené parazity, tak že ji tím budeme akorát trápit. A také jsme se nikde nedočetli, jak často sprej dávkovat.
Nemá s tímto problémem někdo zkušenosti?
Bojím se, že kdybych s ní šla k veterináři, tak že nebude vědět co s tím.. přecejen to není tak obvyklé chovat ježka. A pokud by věděl, kolik cca stojí takové vyšetření + případně vakcína pro ježka?
Snad se tu najde nějaký zkušenější chovatel
Budu vděčná za každou radu

3.11.2019 19:31
Nikiana

XXX.XXX.10.95

Z fotky mi to není úplně zřejmé, ale pokud je to jen suché, tak dejte do umyvadla trošku teplé vody (ne horké!) aby měl ježek namočené bříško a nožky a přidejte kapičku dětského olejíčku. Pak opatrně ježečkovi opláchněte i bodliny a nechte ho v teple (např. v ručníku) osušit. Hlavně nemáčejte hlavu a nenechávejte ho plavat.
Pokud je to parazitární, tak můžete zkusit arpalit, ale ten slabší, nicméně je lepší na vnější parazit. Na vnitřní nám veterinář (svrab) dával pro ježky Stronghold, jednu kapičku, nebo i Ivomec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík