Danyera

XXX.XXX.144.85
Zdravíčko, jdu si k vám pro radu.
Jsem zoufalá ze svých potkanů. Jsou čtyři, jsou to všechno kluci a hrozné prasata, ale otřesné. Močí a kálí do hamaků. Mají 1,8m vysokou klec a jsou schopní sedět na vrchní poličce a čůrat dolů, takže má pomočenou i zeď za klecí. Bez smradu to vydrží zhruba dvě hodiny. Do této doby jsem měla pouze samice, které chodily normálně dolů do podestýlky.
Už jsem z toho zoufalá a pravidelně jim vyhrožuju, že půjdou hadovi a však domluvit si nenechají.
Je to u samců normální? Jde je to odnaučit a nebo mě do konce jejich života čeká každodenní úklid a milion voňátek v bytě?
Oni potkaní kluci celkově víc smrdí a jsou i línější a inklinují k tomu, být víc prasata. Myslím, že přeučit je to je bez šance. Proti pomočené zdi bych opatřila klec ze strany třeba plexisklem nebo něčím a zkusila bych používat jinou podestýlku. Co jim dáváte? Obyč hobliny? Hamaky bych v jejich případě vyměnila za omyvatelné (sputnik XL a jim podobné).
Hlavně patra neomývat ničím, co je voňavé. Budou značkovat o to víc. Úplně ideál je vzít to sodou s octem.
Danyera

XXX.XXX.144.85
Dávám jim kočičí kočkolit, který saje, hobliny smrdí otřesně.
Danyera
napsal(a):
Dávám jim kočičí kočkolit, který saje, hobliny smrdí otřesně.
Mně u potkanů vyhovoval Asan. Měla jsem jen samé kluky... Ale nebyli to tak otřesní čuňáci, jak popisujete vy.
Ale určitě bych aspoň zadělala tu jednu stranu klece nějakou plastovou deskou nebo tím plexi...
xanonymx

XXX.XXX.230.181
Já měla taky 4 potkany samce a sotva sem je dala do čisté klece, do pár hodin opět strašný smrad, byl od toho "zničený" celý pokoj kde žili a když už byli pár dnů nevyčištění, tak to bylo cítit už s příchodem do patra kde měli klec. Měla sem je sice ráda, ale už nikdy víc. Teď mám králíka a nemůžu si vynachválit jak čistotné(a hlavně komunikativní!!) zvíře to je.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.151
Žádný plexisklo nedávejte, to by bylo stejně nechutný, spíš vymyslete nějak jinak jinak vnitřní uspořádání. Poličku by možná bylo dobré dát dál od stěny do prostou. Jako podestýlka se mi osvědčila ekologický odbouratelná podestýlka nullodor. Zabarví se, ale zůstane naprosto suchá a pohlcuje pach. Opravdu chuťovka. A hlavně se dá kompostování a neškodí..
Taky by bylo dobré pořídit jim rohový záchůdek do kterého byste mohla ze začátku odsypat trochu trusu z hamaky ať je to podnítí k přirozené čistotnosti. I morče nebo králík se po čase sami naučí chodít na jeden flek. http://www.czkp.cz/ja-potkan/moje-bydleni/potkan-a-pouzivani-potkaniho-zachudku/
Nikina

XXX.XXX.148.151
Jejda mobil ze mě se svýma auto opravama dělá pěknýho exota :-)
Zkrátka na stránkách českého klubu potkanů píšou o záchodku jak odkazuji výše a podestýlka pro kočky (i Nullodor papirove granule) za ty prachy opravdu stojí ; -)