Osmák degu - pískání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2020 20:04
Eliška Havelková

XXX.XXX.195.90

Dobrý den všem,
chtěla bych se s vámi poradit ohledně hlasitého pískání našeho osmáčka, které nejsem schopna přiřadit k určitému problému.
Ohledně situace, měli jsme dva osmáčky, samičky. Bohužel jedna byla nemocná a odešla nám. Aby ta druhá nezůstala sama, pořídila jsem ze zverimexu osmáčka, je to ještě malinké a ve zverimexu mi nebyli schopni říci, jestli je to samička nebo sameček a po prozkoumání si ani já sama zatím netroufnu identifikovat, každopádně kdyby to byl sameček, chov mladých by nebyl problém.
Se starší samičkou nebyl problém při seznámení, společně soužijí, spinkaní, starají se o sebe. Mají prostornou klec, a o zábavu v kleci dle mého mají dostatečně postaráno, jediné kolečko jsem musela odstranit než trochu vyroste. Ale mladý osmáček čas od času zaujme pozici a velice pronikavě píská. Vyloučila jsem i možnost leknutí vzhledem k okolnostem kdy pískání začne. A zoubky má v pořádku, pije i jí jak má, na nemoc to nevypadá.
Nevíte tedy čím by to mohlo být popřípadě co se děje?
Děkuji za každou radu. :)

4.1.2020 20:32
Alkonost

XXX.XXX.254.245

Eliška Havelková napsal(a):
Dobrý den všem,
chtěla bych se s vámi poradit ohledně hlasitého pískání našeho osmáčka, které nejsem schopna přiřadit k určitému problému.
Ohledně situace, měli jsme dva osmáčky, samičky. Bohužel jedna byla nemocná a odešla nám. Aby ta druhá nezůstala sama, pořídila jsem ze zverimexu osmáčka, je to ještě malinké a ve zverimexu mi nebyli schopni říci, jestli je to samička nebo sameček a po prozkoumání si ani já sama zatím netroufnu identifikovat, každopádně kdyby to byl sameček, chov mladých by nebyl problém.
Se starší samičkou nebyl problém při seznámení, společně soužijí, spinkaní, starají se o sebe. Mají prostornou klec, a o zábavu v kleci dle mého mají dostatečně postaráno, jediné kolečko jsem musela odstranit než trochu vyroste. Ale mladý osmáček čas od času zaujme pozici a velice pronikavě píská. Vyloučila jsem i možnost leknutí vzhledem k okolnostem kdy pískání začne. A zoubky má v pořádku, pije i jí jak má, na nemoc to nevypadá.
Nevíte tedy čím by to mohlo být popřípadě co se děje?
Děkuji za každou radu. :)

do osmáku nejedu ale neni mozne ze si mladý samec timhle urcitým způsobem vymezuje/hájí teritorium?
Proc to vlastně vadí? z duvodu rámusu?

4.1.2020 20:35
Eliška Havelková

XXX.XXX.195.90

Alkonost napsal(a):
do osmáku nejedu ale neni mozne ze si mladý samec timhle urcitým způsobem vymezuje/hájí teritorium?
Proc to vlastně vadí? z duvodu rámusu?

Je to možné, nad tím jsem nepřemýšlela. Někde jsem se i doslechla že by mohl vyžadovat pouze pozornost, a ve skutečnosti se nic vážného neděje.
Kvůli rámusu ne, jen mám obavy aby něco nebylo s osmáčkem v nepořádku, proto se raději vždy poradím, když si nejsem jistá. :)

6.1.2020 11:00
Osmák Ferda

XXX.XXX.129.202

Zvířata ze zverimexu jsou většinou z příbuzenského spojení, takže často mívají i různé psychické a neurotické problémy. Pokud je ještě malý a píská bez příčiny, tak to může být tím. Pokud je mu víc než 3 měsíce a je to samec, tak už může být pohlavně dospělý a třeba se mu zadařilo samičku obskočit. To potom pískaj pěkně dlouho několikrát za den. Ale jen jeden den.

Jeana12

6.1.2020 11:14
Jeana12

XXX.XXX.179.114

Osmák Ferda napsal(a):
Zvířata ze zverimexu jsou většinou z příbuzenského spojení, takže často mívají i různé psychické a neurotické problémy. Pokud je ještě malý a píská bez příčiny, tak to může být tím. Pokud je mu víc než 3 měsíce a je to samec, tak už může být pohlavně dospělý a třeba se mu zadařilo samičku obskočit. To potom pískaj pěkně dlouho několikrát za den. Ale jen jeden den.

psychické a neurotické problémy z příbuzenského spojení? Potom všichni osmáci musí mít psychické problémy, protože celá domestikovaná populace pochází od několika málo párů, takže jsou všichni blízce příbuzní a tedy na hlavu, ty z rádoby CHS nevyjímaje. Pískají v rámci komunikace, nic víc za tím netřeba hledat.

7.1.2020 12:17
Osmák Ferda

XXX.XXX.129.202

Jeana12 napsal(a):
psychické a neurotické problémy z příbuzenského spojení? Potom všichni osmáci musí mít psychické problémy, protože celá domestikovaná populace pochází od několika málo párů, takže jsou všichni blízce příbuzní a tedy na hlavu, ty z rádoby CHS nevyjímaje. Pískají v rámci komunikace, nic víc za tím netřeba hledat.

Příbuzenské spojení v dávných dobách a v současnosti je docela rozdíl. Všechna domestikovaná zvířata pocházejí z pár jedinců. Třeba anglický plnokrevník jen ze 4 hřebců! Vážně chcete tvrdit, že jsou všichni blízcí příbuzní?
Příbuzenským spojením myslím bratr + sestra nebo otec + dcera. Tam jsou problémy s degenerací a náchylnosti k nemocem docela časté. U současných osmáků v zájmových chovech známe předky většinou 3, ale i 5 a více generací zpět.
Je jasné, že když se objeví nová barva, tak je tam ta příbuznost v začátcích větší, ale kdo to přežene, tak na to akorát doplatí a musí chovné jedince vyřadit, aby vady nepřenášeli dál.
Pískací záchvat bez příčiny, rozhodně není v rámci komunikace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík