Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2020 07:19
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Dobrý den,potřebovala bych poradit, co je u nás špatně, žádný křeček nám nevydrží déle než měsíc...Vždy kupujeme mládě ve zverimexu...3x jsme měli džungarského a teď před 14dny jsme koupili syrského...Bohužel,ani ten nevydržel a už jsem zoufalá PROČ??? Krmení je pro křečky,vodu mají v misce i v pítku, na dně klece peletky. Klec umístěná na chodbě rodinného domu, vedle v kleci je ještě morče...Vždycky najdeme křečíka v domečku stočeného do kuličky a mrtvého....Může mi někdo poradit co by mohlo být špatně...Děkuji

27.1.2020 07:29
Atheira

XXX.XXX.181.160

V chodbě je na podlaze? Dala bych je aspoň někam na komodu (i když morče možná pouštíte? Tak by to pak bylo asi komplikované), kvůli průvanu.
Mohli by se nachladit, ale nemyslím, že by to byl případ úplně každého křečka, že by vám do měsíce takhle umřel.
Je fakt tuhej? Viditelně mrtvej? Jakou máte na chodbě teplotu? Když spadne pod určitou hodnotu, řada křečků, i domácích, se chystá hibernovat. Moje máma takhle před lety křečka strčila do krabičky, že ho půjde zakopat a jak ho přemístila jinam, kde bylo asi i tepleji, tak jsme ho pak honili po domě.

Možností je i to, že jste si domů ze zverimexu zanesli nějaký problém. Klec doporučuji pořádně vymýt savem a nechat vyschnout než do ní pořídíte dalšího. Celkově bych se pokoukla po křečkovi spíš od soukromých chovatelů (těch, co to chovají na mazlíky, ne ve velkém), tam bych očekávala, že křečci budou zdraví a hlavně vám chovatel i velmi rád poradí, co a jak i v průběhu křečkova života.
Jak velkou máte klec? V jakých podmínkách celkově křeček žije?

27.1.2020 07:45
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Klece máme dvě, jednu menší,kde je pouze domeček a kolo, tam dáváme křečka,když si ho přivezeme a trošku se snažíme ho ochočit a pak jsme koupili jednu novou, větší, tam jsou i prolezky, tunely atd...Dva krečci nám umřeli v té malé a tento poslední byl moc hodný, tak jsme ho dali už do větší a tam to teda dopadlo stejně...Klece máme na chodbě na komodě,ne na zemi...v chodbě je chladněji, ale je tam radiátor,takže úplná zima tam není, průvan také ne, nikde neotvíráme okno či dveře ven... Křečíci byli mrtví, dala jsem do krabičky a šla zakopat třeba druhý den nebo až za 2dny,dcerka chtěla udělat hrobeček, tak byl opravdu mrtvý . Je to pro nás stresující, dcerka to vždy obrečí..už křečka kupovat zatím nechci, jen by mě opravdu zajímalo PROČ, co je špatně...
Máme zvířata rádi!!!

27.1.2020 08:15
Atheira

XXX.XXX.181.160

ivetka163 napsal(a):
Klece máme dvě, jednu menší,kde je pouze domeček a kolo, tam dáváme křečka,když si ho přivezeme a trošku se snažíme ho ochočit a pak jsme koupili jednu novou, větší, tam jsou i prolezky, tunely atd...Dva krečci nám umřeli v té malé a tento poslední byl moc hodný, tak jsme ho dali už do větší a tam to teda dopadlo stejně...Klece máme na chodbě na komodě,ne na zemi...v chodbě je chladněji, ale je tam radiátor,takže úplná zima tam není, průvan také ne, nikde neotvíráme okno či dveře ven... Křečíci byli mrtví, dala jsem do krabičky a šla zakopat třeba druhý den nebo až za 2dny,dcerka chtěla udělat hrobeček, tak byl opravdu mrtvý . Je to pro nás stresující, dcerka to vždy obrečí..už křečka kupovat zatím nechci, jen by mě opravdu zajímalo PROČ, co je špatně...
Máme zvířata rádi!!!

Vážně nemusíte špatně dělat nic vy, ale může být chyba už ve zverimexu. Zvlášť, pokud jste je všechny pořídili v jednom a tom samém. Mohou je tam mít něčím zamořené. Zverimexy jsou na tohle opravdu bída největší, můžete si přitáhnout svrab, všenky, nebo při koupi samice "balení" až 10v1... nebo samici místo samce - opět březí. To jsou ty nejčastější omyly nebo problémy, co si můžete ze zverimexu přinést.
Zvířata odtamtud pochází většinou z velkochovů - většinou už ani nechtějí přijímat mladé od jednotlivců, kterým se doma přihodí omyl a potřebují udat mladé, obchody mají své dodavatele. A tam se nejedná o chov z lásky ke zvířatům, ale prostě pro zisk. Každému je jedno, co si tam zvířata mezi sebou předávají a že pak doslova chcípnou někde cestou nebo až ve zverimexu nebo dokonce už v novém domově.
Přesnou příčinu nezjistíte, pokud ale bude nějaké příště, skutečně bych se obchodu se zvířaty vyhla a našla si nějaký domácí chov. Jsou dokonce i chovatelské stanice, které patří pod klub chovatelů. Zvířata mají rodokmen, zkušené chovatele... Výběru zvířat od takových lidí máte mnohem větší šanci se problémům se zdravím vyhnout.

27.1.2020 08:33
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Ok, dobře. Jen ještě musím napsat, že jsme vždy kupovali ve stejném v SuperZoo...ale teď ten poslední, syrský, byl odjinud, z jiného zverimexu...a stejně umřel...proto si myslím, že je něco špatného u nás...Morče máme už 2 roky, je také ze zverimexu a je v pořádku...

27.1.2020 08:41
Atheira

XXX.XXX.181.160

ivetka163 napsal(a):
Ok, dobře. Jen ještě musím napsat, že jsme vždy kupovali ve stejném v SuperZoo...ale teď ten poslední, syrský, byl odjinud, z jiného zverimexu...a stejně umřel...proto si myslím, že je něco špatného u nás...Morče máme už 2 roky, je také ze zverimexu a je v pořádku...

Když už jsme u toho, co děláte špatně, tak mi nedá nezmínit, že morčata se nemají chovat po jednom kvůli jejich přirozené potřebě mít kolem sebe další morčata či alespoň další jedno morče. Jsou to skupinová zvířata a opravdu jsou státy (a ne tak daleko, Německo, například), kde se chov jednoho morčete klasifikuje jako týrání.

Co se týče těch křečků. Opravdu těžko říct. Čistě teoreticky, kdyby opravdu křečci z toho superzoo byli něčím nakažení, je tu možnost, že při nedostatečném vyčistění (přípravek, který by ničil konkrétni bakterie) tak při pořízení v kratším časovém úseku, může ten nový to samé chytit ještě z prostředí.
Ale jestli to tak bylo a co to bylo, to vám nikdo takhle po internetu neřekne. Navíc je zvláštní, že by morče, které bydlí hned vedle, bylo ok. Nejsem veterinář, tomuhle nerozumím, ale napadá mě to jako možnost.

Nic jiného mě teď takhle nenapadlo, proč by vám umírali křečci takhle v řadě za sebou. Třeba se tu vyjádří někdo povolanější...

Janae1

27.1.2020 10:55
Janae1

XXX.XXX.160.6

Křečka jsem žila jako díě, takže už je to 20 let a něco jsem zapomněla, něco je určitě jinak.
Ale nevybavuji si infekční nemoc, která by takto kosila křečky, mám povědomí o zánětu mozkových blan, ale tehdá se nevyskytoval u křečíků a jedním z projevů byly strupy po těle.

27.1.2020 10:59
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Na pohled byli všichni křečíci zcela bez známek nemoci...Doposledka na nich nebylo nic vidět, žrali, běhali v kole.... a pak najednou nesežrané žrádlo v mističce už věstilo to,že najdeme křečíka v domečku mrtvého...vždy stejné... už to nechceme zažívat, proto křečka už nechci..jen by mě hrozně zajímalo proč????

Janae1

27.1.2020 11:15
Janae1

XXX.XXX.160.6

ivetka163 napsal(a):
Na pohled byli všichni křečíci zcela bez známek nemoci...Doposledka na nich nebylo nic vidět, žrali, běhali v kole.... a pak najednou nesežrané žrádlo v mističce už věstilo to,že najdeme křečíka v domečku mrtvého...vždy stejné... už to nechceme zažívat, proto křečka už nechci..jen by mě hrozně zajímalo proč????

Co mě napadá je nějaká otrava.
Třeba plíseň v krmení, kouř z kotelny, teflon? (hádám, nevím, jestli jsou na něj citlivý).
Ještě, křeček má hodně křehké kosti, nemohli nějak dceři vypadnout z ruky, nebo jestli ho nepřimáčkla?

27.1.2020 11:19
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Nee, zmáčknutí nebo spadnutí určitě ne...ráno než jsme odcházeli do práce byl ještě normální,venku z domečku a večer mistička s jídlem netknutá a křeček v domku....krmení normálně koupené v krámě, čerstvé, určené pro křečky...Kotelnu máme ve sklepě, kouř určitě ne...Prostě záhada, které nedokážu rozumět...ale když se to stalo 4x po sobě, tak něco musí být špatného....

Jeana12

27.1.2020 11:47
Jeana12

XXX.XXX.170.76

Jakou máte v té chodbě teplotu? Taky mám křečky v chladnější místnosti (ne že by tam mrzlo, ale přes noc tam teplota padá) a přes zimu hibernujou. První rok jsem se taky lekla, co se děje, že najednou vychcípali, a oni jen chrupali. Možná je to i Váš případ.

27.1.2020 11:55
ivetka163

XXX.XXX.142.146

...o teplotě atd. jsem psala již výše.... byli mrtví,než jsem je zakopala, měla jsem je v krabičce den i 2 ... A teplota - cca 17-20st. - normální chodba se schodištěm rodinného domu, kde je ústřední topení..

Jeana12

27.1.2020 12:19
Jeana12

XXX.XXX.170.76

ivetka163 napsal(a):
...o teplotě atd. jsem psala již výše.... byli mrtví,než jsem je zakopala, měla jsem je v krabičce den i 2 ... A teplota - cca 17-20st. - normální chodba se schodištěm rodinného domu, kde je ústřední topení..

Při tý teplotě kolem 17 mě hibernujou a v krabičce je můžu mít až do jara hibernujícího od mrtvého poznáte dost těžko.

27.1.2020 12:21
ivetka163

XXX.XXX.142.147

Ale oni jsou prostě ztuhlí...nedýchají....

Jeana12

27.1.2020 12:35
Jeana12

XXX.XXX.170.76

ivetka163 napsal(a):
Ale oni jsou prostě ztuhlí...nedýchají....

Přesně tak vypadají když hibernují

Možná je pohřbíváte trochu předčasně

27.1.2020 12:38
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Tak to opravdu nevím...ale na té chodbě se normálně topí a klec je hned vedle topení...Netopíme pouze co jsme v práci.... To se mi zdá divné nee???

27.1.2020 13:28
Atheira

XXX.XXX.181.160

17 je na hibernaci u domácích křečků podle mě strašně moc. Mívala jsem křečky v místnosti, kde teplota v zimě klesala ke třinácti stupňům a jen jednou se mi stalo, že se mi jeden pokoušel dát ke spánku. Ale to byla moje chyba, protože měl málo steliva v pelechu, tak tam asi neměl tolik teplo jako ostatní.
Aby čtyři křečci v řadě šli do zimního spánku v sedmnácti stupních se mi zdá dost nepravděpodobné.

27.1.2020 13:58
ivetka163

XXX.XXX.142.147

...a navíc ten první nám umřel v polovině září, a to přece ještě není zima...a pak už to šlo až doteď- měli jsme čtyři....

12.2.2020 10:00
Bavaria

XXX.XXX.106.206

Podle mne by to mohlo být krmivem pokud eliminujeme třeba otrávené jídlo "někým" v domě. Zdá se fakt nepravděpodobé, že by tolik křečku umřelo po sobě. Je pravda, že my sjme měli kdysi ( před 20 lety) dva křečíky a všechno bylo vždy v pořádku a najednou oba dva umřeli bez známek nemoci, prostě z ničeho nic. Také jsem to oplakali.

12.2.2020 10:03
ivetka163

XXX.XXX.142.146

Já už opravdu nevím, ptala jsem se i ve zverimexu, nikdo nic neporadí, protože to je opravdu divné...Krmení bylo kupované čerstvé, takový ten mix v pytlíku určený pro křečky....

Neregistrovaný uživatel

16.2.2020 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Vydezinfikujte obe klece. Ne savem ale treba sanytolem. Nechte par dnu pak vymyt. Kupte jine krmeni idealne z jineho zverimexu. A krecka zkuste koupit od chovatele ne v krámu. Teoreticky by mohlo vadit i neco ve vode. Ale to byste museli mit rozbory. Kupte i jinou podestylku. Asan nebo hobliny. Jestli nepomuze tohle vsecko tak uz nevim. Pak je moznost zkusit dat krecka na pitvu a rozbory krve. Aby se urcilo na co posel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík