Zdravím, jdu si k vám pro radu (možná s hloupým dotazem, ale jsem bezradná). Máme skinny morče, převzaté od známé. Již několik měsíců ho máme puštěného po bytě na volno, nikdy nám nic neokusoval (ani kabely, nábytek, nic...), klec má stále otevřenou a plnou jídla. Poslední týden nám ale začal okusovat gauč (pouze koženku, vůbec ne tvrdou dřevenou část), šátek, ze kterého má pelíšek pod topením je taky rozkousaný, pustil se nám do plastového pytlíku u koše... Divné na to je právě to, že by mohl ohlodávat spoustu nábytku, ale pouští se jenom do měkkých věcí. Samozřejmě mám strach, aby to v něm neuvízlo a nebylo zle. V kleci má granule, seno, ovesné vločky, tyčinky na okousávání a vodu, několikrát denně dostává zeleninu, takže pochybuju, že by měl takový hlad. Myslíte, že mu chybí nějaký vitamín, který si chce nahradit, nebo je to prostě jenom jeho rozmar? Děkuji za rady :)
Naštestí přestal. Kamaráda bych mu pořídila ráda, ale bohužel je to 3letý sameček, takže to není možné (malá mít nechci a se samečkem by se zabili). Nepořizovala jsem si ho, ale převzala do péče od paní, která si ho nemohla vzít do nového bytu. Vím, že by parťáka potřeboval a rve mi srdce, že to nelze. Věnuji se mu denně a má výběh po celém pokoji, tak snad mu to aspoň takto zpříjemním. Děkuji Vám za tip, zkusím připravit látky :)
Morčátka si pelíšek nevystýlají, natož pak sameček :-) Okusuje, co mu přijde do cesty, prostě mu odstraňte to, co by mohl ožírat nebo mu výběh nějak ohraďte. Kamaráda mu pořídit můžete, malého samečka po odstavu, s tím by problém být neměl. Ale musíte počítat s tím, že jak Vám skinník odejde, budete zase pořizovat kámoše pro malého... Takový nekončící kolotoč - u 3-letého skinnyho, bych to asi už nehrotila, pokud nechcete do budoucna morčata dále chovat.