Myš kožní nemoc

Myš laboratorní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2020 18:15
dani

XXX.XXX.248.220

Dobrý den, prosím o radu, co má naše myš za nemoc nebo parazita. Na ouškách a na čumáku má jako by nános suchých šupinek kůže a mezi lopatkama jako by měla malou ranku a červené tečky, jako by drolící se stroupek. Udělalo se jí to poměrně rychle, péči má stále stejnou, chuť k jídlu má stále, je pořád aktivní. Může to být třeba nějaký svrab? Nevíte co s tím? Můžou zabrat třeba heřmánkové koupele? Máme malé děti, tak snad to není nějak nakažlivé.

Děkuji za odpovědi!

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.5.2020 18:19

Jestli se drápe, tak to svrab být může a používá se Ivomec nebo něco jiného co vet vybere.
Další možnost je myš klepnout a vyhodit, počkat třeba měsíc, vydezinfikovat klec a za pár korun novou, samičky lépe i dvě naráz.

13.5.2020 20:53
dani

XXX.XXX.248.220

Tu druhou variantu se nám volit moc nechce, čtyřletá dcera ji dostala za odměnu a bylo by to moc drastické... Navíc je ochočená a tak nějak jsme k ní přilnuli. Neviděla jsem, že by se nějak škrábala. Dneska jsem ji okoupala aspoň v tom heřmánku a vydezinfikovala celou klec a odebrala vše, co se špatně čistí. Budu ji dezinfikovat co dva dny a myš koupat každý den. Buď jí to pomůže anebo naopak, z koupele nebyla moc nadšená, tak uvidíme Chtěli jsme původně dvě samičky, ale s tímto zbarvením měli už poslední samici, ze které se potom následně vyklubal myšák Děkuji za rady

13.5.2020 20:58
zelvin

XXX.XXX.10.190

Proč ji nevezmete k veterináři? Podle všeho vám záleží na tom, aby bylo zvíře zdravé... Rozhodně bych na nic nečekala a nezkoušela nějakou domácí léčbu. Pravděpodobně má nějakého parazita nebo plíseň. Obojí může být mimochodem přenosné na lidi.

13.5.2020 22:08
dani

XXX.XXX.248.220

Veterináři můžu zkusit napsat mail, co doporučí, mají teď omezený provoz a objednávají na přesný čas, aby se jim tam lidi nepotkávali, tak jsou vytížení, ale na mail snad odpoví, co s ní. Toho, že by to mohlo být přenosné na nás mám celkem obavy, manipuluju s ní teď jen já. Kdyby to byla nějaká ukousaná potvora, tak dám manželovi volnou ruku, ať ji ,,vyléčí" po svém, ale téhle je škoda, tak uvidíme.

13.5.2020 22:28
Atheira

XXX.XXX.209.8

Mohla by to být ušní forma svrabu, vypadá přesně tímhle způsobem, co tak vím.
Injekčně bych takhle malému zvířeti nic nepodávala (dává se ivomec), ale co se toho ivomecu týče, tak prý by měl jít i zakápnout, s tím ale nemám zkušenost.
U potkanů a myší jsem při podobných potíží používala stronghold (ale je drahý, vyjde asi na tři stovky, zas v jedné pipetě máte ale na myš víc dávek) nebo advocate - taky pipeta. Zkusila bych veterináři hodit foto do mailu na posouzení. Stejně byste pravděpodobně nějaký podobný přípravek vyfasovali i kdybyste se tam s ní táhli. Ale tu pipetu to chtít bude. Bez toho to samo nezmizí.

Kdyby to byla plíseň, je přenosná na lidi... Žádná sláva...
Běžný svrab, co mívají myši, morčata a další domácí mazlíčci, na člověku není schopný moc dobře přežít a to už by muselo být, abyste to chytila... a pravděpodobně by se vám to ani nerozjelo. Jeden strup a adios, zase navždy pryč. Ale fakt se to nijak běžně neděje.

A prosímvás, nekoupejte ji, ještě si ji (teda ho :D) zničíte víc. Kdyby proti podobným parazitům pomáhala koupel v heřmánku, neexistovalo by x druhů antiparazitik a nejspíš ani kožní oddělení pro lidi, protože by se každý namočil do vany.

A zapřemýšlela bych nad tím, jak k tomu přišla. Změnili jste podestýlku? Máte nový balík krmení? Jestli máte pocit, že se to udělalo po rozdělání nového balíku něčeho, po přeléčení se toho zbavte.

13.5.2020 22:53
dani

XXX.XXX.248.220

Veterináři jsem napsala, tak uvidíme, co odpoví. Měla jsem tady delší dobu nespotřebovaný koupelový heřmánek, tak jsem to aspoň zkusila a myška si zaplavala a okoupala kožich Jedno ucho teď dokonce vypadá o něco lépe, už tam toho nemá tolik. Mě třeba bylinková koupel na kožní problém pomohla, tak bych je úplně nezatracovala

Je pravda, že se to asi začlo dělat, když jsem jí dala otevřený balík, který nám tady ležel, co jsme dostali při koupi ke kleci přes inzerát. Ve stejné kleci je od začátku, ale ten otevřený balík byl snad jediná změna, už ho ale celý sežrala.

14.5.2020 20:52
dani

XXX.XXX.248.220

Tak jsem ji dneska pořádně prohlédla a zjistila jsem, že to, co vypadalo jako rozdrobený stroupek není stroupek ale velké množství malých podlouhlých načervenalých parazitů, kteří jí cestují v kožichu Veterinář odpověděl, že by ji musel vidět, že nemůže na dálku stanovit léčbu. Čekám, až mi pošle cenu, co by stálo vyšetření. Co by to mohlo být za parazity a co by na ně zabralo, nevíte?

14.5.2020 21:14
zelvin

XXX.XXX.10.190

Na parazity by zabralo antiparazitikum. Investice cca 300 Kč dle mých zkušeností a měla byste pokoj jak vy, tak myš.

14.5.2020 21:34
dani

XXX.XXX.248.220

Můžu použít Arpalit? Zítra bych ho koupila a vystříkala s tím i všechno kolem.

14.5.2020 22:25
Atheira

XXX.XXX.209.8

dani napsal(a):
Můžu použít Arpalit? Zítra bych ho koupila a vystříkala s tím i všechno kolem.

Jako vystříkat arpalitem určitě prostředí můžete. Ale já bych se přiklonila spíš k nějaké té pipetě přímo do kožichu. Nedovedu si moc představit, jak berete sprejem myš. Oči, čumák... prostě celkově mi ošetření proti parazitům sprejem přijde u myši dost nevhodné a blbě proveditelné. Klec vydezinfikujte, vymyjte ... Ani nemusíte kupovat ten sprej, dezinfekci mají teď všichni stejně nafasovanou doma, tak to tím můžete umýt. :D

14.5.2020 22:42
dani

XXX.XXX.248.220

Vyrábí se i Arpalit pěna, která se vetře do kožichu jsem četla. Nevím, jestli budou mít u nás ve zverimexu nějakou antiparazitickou pipetu. Každopádně lepší použít sprej, než ji klepnout nebo ji vypustit na svobodu do lesa, čímž manžel hrozí po oznámení, že má myš nějaké breberky v kožichu

15.5.2020 08:17

dani napsal(a):
Tak jsem ji dneska pořádně prohlédla a zjistila jsem, že to, co vypadalo jako rozdrobený stroupek není stroupek ale velké množství malých podlouhlých načervenalých parazitů, kteří jí cestují v kožichu Veterinář odpověděl, že by ji musel vidět, že nemůže na dálku stanovit léčbu. Čekám, až mi pošle cenu, co by stálo vyšetření. Co by to mohlo být za parazity a co by na ně zabralo, nevíte?

A nemůžete veterináři poslat foto? Pokud už jste to neudělala. Podle popisu to vypadá na parazita, zkuste sehnat ten Arpalit pěnu (foam), jak radí dani, aplikace bude snažší a bezpečnější.

15.5.2020 08:21
Atheira

XXX.XXX.247.252

dani napsal(a):
Vyrábí se i Arpalit pěna, která se vetře do kožichu jsem četla. Nevím, jestli budou mít u nás ve zverimexu nějakou antiparazitickou pipetu. Každopádně lepší použít sprej, než ji klepnout nebo ji vypustit na svobodu do lesa, čímž manžel hrozí po oznámení, že má myš nějaké breberky v kožichu

Manžel je nějaká citlivka... Aby ho ty breberky náhodou ve spánku nesnědly! 😂
Prostě kupte, co bude... Hlavně něco. Většina běžných parazitů to nedá. Jo, svrab je vlastně taky breberka, jen tak mimochodem.
Aplikaci opakujte, tak po týdnu. Jednou nestačí nic. Když už je to rozjeté.

15.5.2020 08:37
dani

XXX.XXX.248.220

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nemůžete veterináři poslat foto? Pokud už jste to neudělala. Podle popisu to vypadá na parazita, zkuste sehnat ten Arpalit pěnu (foam), jak radí dani, aplikace bude snažší a bezpečnější.

Foto jsem mu posílala i přesto napsal, že to nemůže na dálku určit. Jdeme do PetCentru, tak snad tam bude nejaký výběr typů antiparazitik.

Manžel dříve choval užovku korálovou, tak pro léčení myši nemá příliš moc pochopení Má teď pocit, že po něm pořád něco leze Snad je to vážně jen pocit

15.5.2020 08:41

dani napsal(a):
Foto jsem mu posílala i přesto napsal, že to nemůže na dálku určit. Jdeme do PetCentru, tak snad tam bude nejaký výběr typů antiparazitik.

Manžel dříve choval užovku korálovou, tak pro léčení myši nemá příliš moc pochopení Má teď pocit, že po něm pořád něco leze Snad je to vážně jen pocit

Pokud by to byl myší svrab, tak ten na lidi nejde. Plíseň se přenáší i na lidi a jiné tvory, ale je to vždy otázka imunity.

15.5.2020 11:47
dani

XXX.XXX.248.220

Koupila jsem nakonec ten Arpalit sprej. Prý jen obyčejná dezinfekce na klec nestačí, že se to musí všechno vystříkat, aby jsme se toho zbavili. Odpoledne to zkusím.

15.5.2020 13:42
dani

XXX.XXX.248.220

Tak jsem aplikovala Arpalit, stříkla jsem si na rukavici a vtírala jí to do kožichu a při tom jsem přišla na to, že je i šíleně začervená, když z ní vypadl bobek Nevím, jak se mohla do takového stavu dostat, asi to už snad musela mít v sobě už když jsme ji koupili nebo nevím Má cca půl roku, kupovali jsme ji na konci listopadu, tak se to v ní asi všechno úspěšně množilo. Nevím, jestli jí raději nedarujeme svobodu, ať si to na chvílli aspoň užije...

15.5.2020 13:47
Atheira

XXX.XXX.209.8

dani napsal(a):
Tak jsem aplikovala Arpalit, stříkla jsem si na rukavici a vtírala jí to do kožichu a při tom jsem přišla na to, že je i šíleně začervená, když z ní vypadl bobek Nevím, jak se mohla do takového stavu dostat, asi to už snad musela mít v sobě už když jsme ji koupili nebo nevím Má cca půl roku, kupovali jsme ji na konci listopadu, tak se to v ní asi všechno úspěšně množilo. Nevím, jestli jí raději nedarujeme svobodu, ať si to na chvílli aspoň užije...

Než vypuštění ven (čímž můžete udělat medvědí službu i dál - kdoví, co má teda všechno za parazity), jí určitě uděláte líp, když ji klepnete rovnou.
V noci bývá ještě dost zima. Navíc ta myš v životě nic jako život venku nepoznala. Vy jste si ji koupili, takže vy jste za ní zodpovědní - tedy i za to, nepůsobit jí zbytečné trápení při zdlouhavém umírání.

Buď tomu dejte snahu a dolečte ji všemi možnými prostředky co máte.
Nebo jí to nějak rozumně a rychle ukončete.

Pouštění ven - hlodavců, hmyzáků a všeho možného - je zhovadilost v mnoha směrech.

15.5.2020 14:07
dani

XXX.XXX.248.220

Arpalit předpokládám asi na červy nefunguje, že? Já jsem ten typ, co neublíží ani mouše, tak jedině manžel by jí musel dopřát nějaký milostdný odchod na onen svět, pokud by se mu to povedlo bez komplikací. Léčit draze myš, to by asi udělalo jen velice malé procento chovatelů a myš by byla už dávno pod drnem...

15.5.2020 14:11
zelvin

XXX.XXX.10.190

Píšu to tu už po třetí, ale proč proboha zkoušíte pořád nějakou vlastní léčbu? Měla jste už dávno jít k veterináři - klidně bez zvířete, ten by vám prodal pipetu za pár stovek, kterou byste ani najednou nespotřebovala a měla byste pokoj vy i myš. Parazité jsou u zvířat naprosto běžná věc, která se dá snadno vyřešit.

15.5.2020 15:03
dani

XXX.XXX.248.220

zelvin napsal(a):
Píšu to tu už po třetí, ale proč proboha zkoušíte pořád nějakou vlastní léčbu? Měla jste už dávno jít k veterináři - klidně bez zvířete, ten by vám prodal pipetu za pár stovek, kterou byste ani najednou nespotřebovala a měla byste pokoj vy i myš. Parazité jsou u zvířat naprosto běžná věc, která se dá snadno vyřešit.

Pipetu by mi veterinář asi jen tak neprodal s tím, že myš úplně vyléčí, když mi psal, že by ji musel vidět a musel by udělat i nějaký rozbor, kdyby ji chtěl kvalitně léčit. Veterinář není levná záležitost, to ví každý a investovat do léčby myšky, se moc nevyplatí, když se dožívá dvou let, jestli vůbec. Rozumná cesta, jak jí aspoň trochu pomoct a dát jí šanci na život je zkusit alespoň nějaký přípravek ze zverimexu, než ji rovnout klepnout, na tom by se shodla v tomto případě asi většina.

Každopádně ten Arpalit při nejmenším trochu zabral i proti těm červům, že se jich začala zbavovat během aplikace, teď už nejsou vidět. Za týden to na ni aplikuju znovu a uvidíme, jak se jí bude dařit. Červené breberky z ní už vypadaly mrtvé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík