Carol1992

XXX.XXX.232.36
Dobrý den,
měla jsem doma dvě morčata, koupené ve zverimexu, dnes mi jedno zemřelo. Mám je v obýváku ve výběhu a přes noc jsou v kleci, ve středu večer jsem morčátka vracela do klece a vše vypadalo v pořádku, druhý den jsem je měla na klíně a mazlila se s nimi a opět se mi nezdálo, že by bylo něco špatně, jen mi přišel ten, co dnes zemřel takový krotký, jindy byl docela mrštný, ale to nebyl důvod se nad tím pozastavovat.. Večer dostali trávu a spousta jí tam zbyla, myslela jsem si, že jsou přejedený z odpoledne a teď nemají takový hlad.. V pátek mi bylo divné, že spolu už druhý den neblbnou jako obvykle a že ten co dnes zemřel leží od předešlého dne v domečku a ten druhý za ním vůbec nejde.. Zvedla jsem tedy domeček a morčátko leželo nehybně, na srsi nalepené cosi bílého, nějaké jakoby tvrdé cucky, ale z těla to nešlo. Absolutně nechápu co to mohlo být.. Vzala jsem ho ihned na veterinu, tam říkali, že o ochrnutí nejde, dostal injekci s vitamíny a že máme přijít v pondělí, zda se to zlepší, doktor říkal, že se to muselo stát následkem úrazu, ale vím jistě, že nespadl, jedině, že by na něj nějak nešťastně skočila naše čivavka a nebo druhé morčátko.. Když jsem ho přinesla domů, jen ležel, nepil, nežral.. Pití jsem mu podávala po troškách z napáječky, něco málo vypil, jídlo nechtěl, v sobotu jsem mu rozmixovala jablko, banán a mrkev a stříkačkou podávala, snědl tak lžíci.. Dnes ráno se začal hrozně třást, cukal sebou asi hodinu a pak zemřel :( co podle vás se mu mohlo stát? Myslíte si, že to mohlo být následkem úrazu? Hrozně mě to mrzí, udělala jsem pro něj maximum, co jsem mohla :(
Nebyl nafouknutý?
Nikde ve vašem výpisu toho, co jste do něj nacpala, nevidím seno.
Měli nonstop k dispozici dostatek sena?
Tolik ovoce bych necpala do morčete tak nějak obecně. Do budoucna se víc zaměřte na zeleninu a seno, ať už zemřel na cokoli.
Jestli máte podezření, že vám čivava morčata napadá, trochu to tam urovnejte a rychle.
Tady vám nic moc nikdo neřekne. Mohlo to být cokoli, od nafouknutí po něco dědičného až po ten úraz nebo kdovíco dalšího.
Carol1992

XXX.XXX.232.36
Atheira
napsal(a):
Nebyl nafouknutý?
Nikde ve vašem výpisu toho, co jste do něj nacpala, nevidím seno.
Měli nonstop k dispozici dostatek sena?
Tolik ovoce bych necpala do morčete tak nějak obecně. Do budoucna se víc zaměřte na zeleninu a seno, ať už zemřel na cokoli.
Jestli máte podezření, že vám čivava morčata napadá, trochu to tam urovnejte a rychle.
Tady vám nic moc nikdo neřekne. Mohlo to být cokoli, od nafouknutí po něco dědičného až po ten úraz nebo kdovíco dalšího.
Nafouknutý určitě ne, seno měli v kleci nonstop, dostávali k tomu zeleninu a trávu nebo kvalitní granule, ale on ty poslední 2,3 dny nechtěl nic jíst, proto jsem zvolila ten mix do strikacky, aby aspon neco snedl..
Čivavka nám morčíky nenapadá, spíš jestli na něj omylem neskočila třeva z gauče nebo tak..
Já vím, mohlo to být cokoliv.. Bohužel..
Jen nevím, zda nechat morčíka teď samotného nebo mu pořizovat kamaráda..
Carol1992
napsal(a):
Nafouknutý určitě ne, seno měli v kleci nonstop, dostávali k tomu zeleninu a trávu nebo kvalitní granule, ale on ty poslední 2,3 dny nechtěl nic jíst, proto jsem zvolila ten mix do strikacky, aby aspon neco snedl..
Čivavka nám morčíky nenapadá, spíš jestli na něj omylem neskočila třeva z gauče nebo tak..
Já vím, mohlo to být cokoliv.. Bohužel..
Jen nevím, zda nechat morčíka teď samotného nebo mu pořizovat kamaráda..
Určitě bych pořídila druhého. Obzvlášť, když byl na společnost zvyklý. Ale nehledala bych po zverimexech, zkuste nějaké chovatele. Je to i lepší, protože vám solidní chovatel bude ochotný v budoucnu poradit a tak. Navíc je tam větší šance, že bude zdravotně v pořádku.
Carol1992

XXX.XXX.232.36
Atheira
napsal(a):
Určitě bych pořídila druhého. Obzvlášť, když byl na společnost zvyklý. Ale nehledala bych po zverimexech, zkuste nějaké chovatele. Je to i lepší, protože vám solidní chovatel bude ochotný v budoucnu poradit a tak. Navíc je tam větší šance, že bude zdravotně v pořádku.
Já o tom přemýšlím no, ale mám malé dítě a s morčaty je to ohledně nemocí pořád něco.. Teď je smutné, že nám jeden zemřel..
Jo, teď už vím, že zverimex není dobrá volba.. Ten co nám zbyl, má nakřivo hlavičku, stáčí jí do boku.. Byl na kortikoidech, má to lepší, doktorka říkala, že buď zánět nebo vrozená vada :(.. Byli z jednoho vrhu, mám obavu, že tam je nějaký neurologický problém..
Carol1992
napsal(a):
Já o tom přemýšlím no, ale mám malé dítě a s morčaty je to ohledně nemocí pořád něco.. Teď je smutné, že nám jeden zemřel..
Jo, teď už vím, že zverimex není dobrá volba.. Ten co nám zbyl, má nakřivo hlavičku, stáčí jí do boku.. Byl na kortikoidech, má to lepší, doktorka říkala, že buď zánět nebo vrozená vada :(.. Byli z jednoho vrhu, mám obavu, že tam je nějaký neurologický problém..
To je sice smůla, že jsou s nima problémy, ale chcete-li mít doma morčata, vždy mají být alespoň ve dvou. Je to jedna z jejich základních potřeb. V tomhle ohledu je jedno, jestli máte dítě nebo třeba deset dětí. Je na vaší zodpovědnosti zařídit u vás chovaným zvířatům odpovídající podmínky.
Carol1992

XXX.XXX.232.36
Atheira
napsal(a):
To je sice smůla, že jsou s nima problémy, ale chcete-li mít doma morčata, vždy mají být alespoň ve dvou. Je to jedna z jejich základních potřeb. V tomhle ohledu je jedno, jestli máte dítě nebo třeba deset dětí. Je na vaší zodpovědnosti zařídit u vás chovaným zvířatům odpovídající podmínky.
To sice ano, ale pokud již dál nebudu chtít pokračovat v chovu, je dost nesmyslné pořizovat další a další.. To bych musela čekat, až zemřou oba naráz a to je hodně nepravděpodobné..
Carol1992
napsal(a):
To sice ano, ale pokud již dál nebudu chtít pokračovat v chovu, je dost nesmyslné pořizovat další a další.. To bych musela čekat, až zemřou oba naráz a to je hodně nepravděpodobné..
No, ptala jste se, jestli máte pořizovat kamaráda. Odpověď zní, ano, máte. Je to pro morče vhodné, aby nebylo samo. S tím jste si je musela pořizovat, že jednoho dne jedno morče zemře a Vy tu situaci budete muset nějak řešit.
Smutná pravda je, že pokud ze sourozenců je jedno morče mrtvé a druhé nemocné, až tu asi moc dlouho nebude. To je úděl zverimexových (a nejen takových) morčat. Jak je to morče staré? Jestli má třeba sedm osm let, tak pořizovat morčeti kamaráda vzhledem k zdravotnímu stavu asi už fakt nemá cenu.
Ještě se nabízí možnost darování někomu vhodnému, ale...
potkan69

XXX.XXX.32.19
No nevim jak se to mohlo stat ale muj potkan byl otoceny hlavou dolu a kvikal co mam delat
ivanka082

XXX.XXX.159.12
Tak to je mi hrozně líto. Také si myslím, že ses o morče správně chovala. Tedy alespoň podle vlastní zkušenosti a podle mnoha článků, které jsem si za tu domu, co mám doma Kryštůfka nastudovala třeba z https://napovime.cz/navod/jak-chovat-morce/ Z toho co čtu o tvém příběhu si do toho dala celé své morčí srdce!