Martyas

XXX.XXX.16.21
Ahoj, chci se zeptat jak nebo čím zaujmout mladé potkany? Pořídila jsem si dva malé potkánky kluky jednomu jsou tři měsíce a druhému asi dva. Mám je už skoro měsíc. Už se mě moc nebojí ale asi je nezajímám. Vyrobila jsem si z velkých krabic takovou provizorní ohradu kde s nimi jsem a vždy je tam vypustím z klece aby si mě obýhali. Zajímám je jen když mám na sobě rozeplou mikinu a oni se do ní můžou schovat. Když jí nemám ani si mě nevšimnou. A ještě když jsou takhle venku z klece tak si nechtějí vzít žádný pamlsek max uždibnou ale jinak nic. Potkánky jsem nikdy nechovala ale dlouho chtěla a teď když už mám děti větší tak jsem si splnila sen :) tak se omlouvám jestli se ptám blbě ale chci si je hezky vychovat aby to byli mazlové. Jinak toho mladšího mám že zverimexu a druhého od chovatelky ale ztratila jsem na ní číslo abych se jí zeptala.
Moc děkuji za odpovědi
Začala bych tou mikinou a učila je takhle co nejvíc zalézat si k vám. Až si na to zvyknou, budou za vámi běhat sami. Oni tohle mají rádi, zalézat pod vlasy a oblečení.
Počítejte s tím, že se časem zklidní a budou víc na pohodu. Když si zvyknou za vámi chodit do mikiny, pravděpodobně budou časem u vás i odpočívat.
Venku nic nechtějí, protože je to tam pro ně až moc zajímavé. Jsou ještě malincí, všechno je nové, jsou zvědaví. Dala bych tomu čas.
Martyas

XXX.XXX.46.6
Moc děkuji za odpověď, na mikinu jsou už zvyklí hodně první co dělají když vylezou z klece tak je že zalezou pod mikinu a tam si hraboší,ale když je dám na rameno tak to se bojí to lezou hned dolů. Jsou to miláčci. A ta ohrádka jim už začíná být malá, už zkoumají jak se dostat ven, ale bojím se je už vypustit po pokoji protože všude máme nějaké zchovky nebo něco aby pak vylezli, protože máme ještě psa kterého pouštíme na noc domu tak aby nezůstali někde zalezlí a my je pak nepáčili ven :) no uvidím ještě zatím nechám ohrádku a až na to budou tak to s nimi zkusím.
Martyas
napsal(a):
Moc děkuji za odpověď, na mikinu jsou už zvyklí hodně první co dělají když vylezou z klece tak je že zalezou pod mikinu a tam si hraboší,ale když je dám na rameno tak to se bojí to lezou hned dolů. Jsou to miláčci. A ta ohrádka jim už začíná být malá, už zkoumají jak se dostat ven, ale bojím se je už vypustit po pokoji protože všude máme nějaké zchovky nebo něco aby pak vylezli, protože máme ještě psa kterého pouštíme na noc domu tak aby nezůstali někde zalezlí a my je pak nepáčili ven :) no uvidím ještě zatím nechám ohrádku a až na to budou tak to s nimi zkusím.
Ona ta představa potkana na rameni je taková celá vtipná... Oni nemají důvod trůnit vám na ramenou jen tak bezdůvodně. Když budete sedět, budou po vás lézt všude. Když si stoupnete, budete je mít na ramenou, protože se jim tam dobře sedí a drží rovnováha. Když budou moct, stejně půjdou raději do kapuci nebo do kapsy.
Když si je tam dáte a zvednete se, tak vám budou lézt pravděpodobně od rameni k rameni, schovávat se do vlasů a sledovat okolí. Budou tam, protože sami dobrovolně nemají zájem na tom, padat dolů.
Teoreticky by vám mohli zkoušet skákat na police, do knihoven, když si budou myslet, že na to mají, ale sebevražedné skoky jen tak do prázdna normální potkani nepořádají.
To je pak už na vás, zařídit, aby se u vás cítili tak bezpečně, že nebudou mít potřebu skákat z vás pryč na jiná dostupná místa. Proto je ideál ta mikina nebo já nosila batoh. Tedy za předpokladu, že je chcete nosit ven. Po domě je to asi jedno, ale pozor na nějaký nechtěný úraz.
Jsou chytří, ale hladkost povrchu neodhadnou, mohli by po doskoku uklouznout.
Zkusila bych si nejdřív, kolik mají rozumu. Spíš bych si fakt troufla vám radit, že jakmile se zvednete a rozejdete, neslezou z vás, dokud se sama zas neposadíte na místo, které znají, ale neznám ty vaše, tak vám to nemůžu takhle hned říct.
Martyas

XXX.XXX.37.84
Děkuji všem za odpovědi. Pořád praktikujeme mikinu, ale včera jsme trochu zariskovali a pustili jsme je v obýváku aby si zkoumali. To bylo všechno dobrý dokud jsem se nepohla a ten mladší se lekl a zasekl se v žebrovým topení naštěstí po půl hodině vylezl sám ale bál se. Ten mladší se celkově hodně bojí a jídlo na ně moc neplatí. Děláme sice malé pokroky ale jsem šťastná aspoň za něco :)