Addina

XXX.XXX.166.236
Dobrý den, máte někdo zkušenost s recidivou kamene v moč.mechýři u morčete?
Můj tříletý morčák prodělal před 1,5 měsícem operaci a nyní ho čeká zase-kamínek se objevil znovu.
Existuje naděje, že se problém už nebude opakovat?
Jaká změna ve stravě se vám příp.osvědčila?
Děkuji za vaše reakce.
Proberte s doktorem detailně krmení (jakou dáváte zeleninu, granule - konkrétní složení od výrobce...) a on jistě poradí nějakou vhodnou dietu. V podstatě by bylo asi vhodné vyhnout se listové zelenině (saláty, vyšší obsah dusíkatých látek), nedávat ani zeleninu bohatou na vápník, pampelišky, vojtěšku, jetel apod. Můžete dávat něco na podporu funkce moč. cest (Rodicare URO, urologické čaje...). To Vám ale jistě vše lékař poví sám. Dlouhodobě zatím nemohu potvrdit, jestli změna jídelníčku zaručí, že se kamínek už neobjeví, bojujeme s tím také.
Addina

XXX.XXX.166.236
Dobrý den, děkuji za informace. Máte tedy zkušenost s recidivou? Jak vaše morčátko zvládlo další operaci? Po jak dlouhé době se u vás recidiva objevila?
Když jsem četla články, že se to může stát i do měsíce od operace, nevěřila jsem tomu...bohužel mám vlastní zkusenost :((
Cca 3 roky zpět, 3-letý samec morčete, operativně odstraněn močový kamínek, pískat při močení začal už po pár dnech po operaci, druhý močový kamínek odstraněn asi po 14 dnech (musela bych juknout do zprávy). Pokud má morčoun v močových cestách písek a ten se neodplaví, asi se kamínek zformuje docela rychle, ale nejsem vet. Obě operace zvládl bez problémů, od té doby je v pohodě (ťuk ťuk).
Nedávno další sameček, močové kameny v ureteru i v moč. měchýři, od začátku problémů jsme léčili zhruba 3 týdny konzervativně, bohužel neúčinně, během poměrně krátké doby se počet kamínků v ureteru zdvojnásobil ze 3 na 6 (kámen z močáku odešel sám). Operace naplánována, bohužel sameček náhle umřel pár dní před termínem, snad nějaké akutní selhání ledvin, kdoví.
Addina

XXX.XXX.166.236
Můj morčák má čerstvě po druhé operaci. Byl operován na klinice, kterou jste mi doporučila a ještě jednou Vám moc děkuji. Čekala jsem, že bude po další operaci zničený a bude vyžadovat max.péči, ale nestačím se divit, v jak dobré kondici je (ťuk ťuk). Jsem si jistá, že je to profesionální a úžasnou péči lékařů z dané kliniky. Opravdu je potřeba obrátit se na odborníky-není lékař jako lékař.
Byla jsem upozorněna na možnou recidivou, ale budeme se s morčákem snažit...
Píšete o konzervativní léčbě-v čem konkrétně spočívala? Máte např.zkušenost s podáním Lichořeřišnicové tinktury? Snažím se načítat nové informace, ale ne všechno se shoduje...spíše i rozchází názory.
Skvělé, moc držím palce, ať je morčoun v pořádku a už se mu problémy nevrátí :-) Lékaři na klinice jsou výborní, jak odborností a zkušenostmi, tak i lidským přístupem :-)
Co se týká konzervativní léčby - zkoušeli jsme to, protože kamínky v močovodu jsou údajně o dost hůře operabilní, takže lékař doufal, že se buď podaří je vyplavit do moč. měchýře (morčoun užíval ditropan a Rodicare URO), případně že se podaří kamínky trochu narušit, aby se zmenšily nebo rozpadly (kalii citrici). Bohužel to zrovna u tohoto samečka nepomohlo. Ale jistě se léčba případ od případu trochu liší.
Ony jsou potíže s močákem zdá se poměrně časté a nejspíš i způsobené různými příčinami (a kamínky mohou být i různého složení?), nějakou prevenci by Vám asi musel poradit vet přímo pro Vašeho morčouna. Obecně snad ty urologické čaje, URO, změna jídelníčku... Lichořeřišnicovou tinkturu jsme nezkoušeli.
Ahoj, my jsme také bojovali, ale marně. Naše morčinka 5,5 roku měla močové kameny, ale i cysty 5cm a tak při operaci udělal pan doktor i kastraci.Do té doby jsme neměli celých 5,5 roku naprosto žádné problémy. Až najednou začala pískat při bobkování a bylo jasno. Našly se kameny, ale i cysty.Operaci i poté zvládala dobře - měla 1200 g a zhubla 200g. Dávali jsme ATB, ditropan a Rodicare uro. K tomu bylinky na moč.kameny. Po 2 měsících po operaci byla naše morčinka lepší, velmi aktivní, poslední dny i konečně všechno spapala. Předtím nechávala mrkvičku tak jsme začali krájet kvuli zoubkum na malinké kousky. Vůbec by mě nenapadlo, že následující den umře. Bylo to z ničeho nic - najednou ráno odmítla salátek - což bylo divné a náhle po pár hodinách umřela. Ani jsme nestihli nikam zajet. Snad nějaké selhání...nevím. Nedokážu si to vysvětlit. Jediné co mě napadá, že měla zase kameny a nějaký ji mohl ucpat cestu, protože od rána už nečůrala, jen kakala. Měli jsme přitom jít na kontrolu na RTG za týden.
Máme ještě jedno morčátko a to je o pul roku starší - 6 let -ťukťuk vůbec žádné problémy-naprosto zdravá- zatím a to byly obě morčátka živeny stejně.(samičky) Musí to být tedy genetikou atd. Krmili jsme ráno salátek, poledne travička , pampeliška, jitrocel, žebříček a večer měly allinclusive jak my říkáme. Miska plná zeleninky. Granulky málo. Kvalitní seníčko. Je nám smutno. Byl to takový mazlíček.