Lovely

XXX.XXX.70.136
Zdravím,
tenhle nápad jsem měla již před pár lety a nakonec jsem si jej nechala vymluvit na jedné potkaní stránce (ale nepadaly tam tedy nějaké extra dobré argumenty) z jiných důvodů, než že bych uznala stupiditu nápadu. Děcko ani puberťák nejsem už dávno, o zvířata se zajímám odjakživa velmi aktivně a mají se u mě nadprůměrně. No přejdu k nápadu.
Moc bych si přála skupinku potkanů. Už jsem je měla, milovala je a teď se mi po nich začalo stýskat. Ale. Zvířata bych si nekoupila ani ve zverimexu, ani od někoho neznalého, komu se doma náhodou sešli potkani opačného pohlaví (a to pravděpodobně ze zverimexu - pochybuji, že lidé kteří koupí od chovatele nějak často odchovávají), ani od někoho kdo by je prodal hadovi/chová kvůli hadům. Kvůli zdraví zvířat, ochočení, a hlavně principu, tohle já podporovat nechci a nebudu. Jenže kdybych si měla každého potkana koupit z chovky, tak utratím strašně peněz, které sice mám a nemám problém investovat (v případě zdravotních problémů nebo čehokoli jiného), ale ne do pořizovací ceny. Navíc ani v chovkách není jistota, že jsou potkani skutečně vypipláni. A jako poslední - v okolí (100km pro potkany manžel nepojede a já se tam nemám jak dostat...) je jen jediná chs, kde jsou mimča registrována ještě před porodem, takže větší množství potkanů neseženu a nechci je pořizovat postupně kvůli možným problémům se začleněním mimin do skupiny dospělých.
Takže se dost vážně rozmýšlím nad koupením dvou potkanů odlišného pohlaví z nějakých dobrých "chovek", které bych ve vhodné době (ne jako mláďata) připustila. Nejdřív napíšu rozdíl mezi tímhle a tím, co nahoře odsuzuji, abych se vyhla kritice tímhle směrem - žádné z mláďat bych neprodala, nepřipustila bych příbuzné jedince (pravděpodobně sourozence, pokud se budeme bavit o páru ze zverimexu!) a navíc mláďata, všichni potkani by se měli dobře, nejsem začátečník ani dítě které o daných zvířatech, chovu a odchovu (tedy, odchovu jen teoreticky, ale i tak) nic neví (a od takových lidí budou inzeráty nejčastěji), prostorné klece i pro velkou skupinu.
Výhody - ušetření pořizovacích cen , mláďata skutečně vypiplaná přesně podle mě , zdravě krmená , zažila bych poprvé potkaní miminka (což je plus, ale ne rozhodující) , neměl by být problém s nesnášenlivostí (a pokud ano, hrozí to mnohem méně než při pořizování postupně).
Nevýhody - rodiče by chvíli museli být sami než by dospěli, možnost narození jen jednoho pohlaví (v tom případě bych tomu druhému zkrátka mládě přikoupila), mláďata pak budou nemocná a umírat v podobnou dobu (což by platilo i v případě koupě z chs, protože postupně ty potkany kupovat nebudu)
Tenkrát se na mě seběhli všichni uživatelé daného potkaního fóra s divnými argumenty (které už si upřímně nepamatuji, ale vím, že všichni byli pro pořízení od chovatele, ale rozumný důvod proč je to vlastně lepší tam nikdo nenapsal), ale já v tom prostě ani po čase nevidím nic špatného. Nějaké nevýhody se tam určitě najdou, stejně tak i v koupi celé skupinky. Ale chovatelé také nějak začínali, nenarodili se s potkanama v jedné ruce a jejich miminama v druhé.
Nejsem 100% odhodlaná, rozmýšlím všechny negativa, ale přišla jsem zatím jen na ty tři zmíněná (která mi však kromě prvního nevadí). Pokud máte nějaký dobrý argument proč je tohle hrozný nápad a extrémně odlišný od chovu chovných stanic, ráda si jej přečtu a rozhodnu se podle něj. Jinak bych tuhle diskuzi nezakládala, chci udělat vše správně, skutečně si to nechám ráda vymluvit, pokud důvody budou dobré.
Doufám, že se to nezvrhne k urážkám a napadání, zatím je to skutečně jen a pouze teorie.
Děkuji všem
Jestli nemáte v plánu odchovávat neustále a sypat do zverimexu nebo kdovíkam, nevidím úplně důvod, proč do toho nejít...
Kdyby vás chov zajímal do budoucna, určitě bych brala potkany z registrovaných CHS a také bych se registrovala. Jestli vám ovšem jde jen o odchování jednoho vrhu, který si necháte, zahrnul bych do výběru i hobby chovy, kde nejsou majitelé úplná čuňata, hledí na zdraví a nepříbuznost... Taky něco o genetice to bude chtít, abyste si některýma barvama nezadelala na problém atd...
Počítejte s riziky, že samici se může při porodu kdeco stát - i když pravděpodobnost je malá, pořád tu je.
Nastudujte nejčastější problémy s čerstvýma mimina atd...
První odstavování bývá docela sranda, protože musíte počítat s tím, že kluci ještě nemají vidět kulky a někteří se rádi jeví jako holky, tak abyste nechtěně neodchovávala víc vrhů než chcete. :)
To umírání ve stejnou dobu ale zapomeňte. Potkani jsou skvělí parťáci, ale délku jejich života ani komplikace si bohužel do diáře nezapíšete. Komplikovanost jejich odchodů a schopnost zubatý zlomit vám srdce v nečekaných chvílích na tisíc způsobů jsou důvody, proč už potkany nemám.
Smrt na stáří, tedy ve stejný čas pro většinu, si můžete přát, ale nepočítejte s ní.
EDIT:
Větší vhodnost skutečného chovatele - tedy registrovaného - je ta, že většina jich (tedy těch skutečně dobrých, co já pamatuju) se vyzná v genetice - ono to není úplně sranda - je schopna vám poradit co a jak při vlastním chovu, hledí si nějakého chovatelského cíle, utužení zdraví atd. Většina hobby chovatelů hraje jenom na hezký barvičky, kterým často vůbec nerozumí.
Já osobně bych se ve vašem případě nejprve zkusila porozhlédnout po dobrých CHS (100km často ani jet nemusíte, my si takhle myšáky - myši i potkany - vozili nebo posílali po někom, vše je o domluvě) a zpravila je o svém úmyslu. Vzít nepříbuzný pár a odchovat si vlastní skupinu. S takovýmhle úmyslem by rozumný člověk neměl mít problém a určitě by se i nabídl, že by vám nepříbuzný pár byl ochoten sestavit. Třeba i správně starý, tím pádem by vám odpadlo i to, že budete držet dva potkany odděleně, než budou dostatečně staří na připuštění.
Zkuste rozmyslet tuto možnost.
Já jsem to taky takhle udělala, ani jsem se nikde neptala, jestli si doma odchovám vrh může být každýmu šumák :)
Mimin bylo hodně tak jsem jich pár rozdala zadarmo, ale dala jsem si pozor aby šli do rozumných domovů. Jinak všechny ještě mám. A plánuji to udělat znovu, stavy se mi nějak snížily.
Měla jsem možná nechanych tak deset z toho vrhu, což by bylo pěkných pár tisíc kdybych je měla kupovat v chovce.
Samozřejmě kromě ušetření je skvělé mít potkany od narození, taky bylo příjemné sledovat jak se vyvíjí a hádat co která barva bude.
Měla jsem mladé jak od zverimexandy (to bylo však omylem, byla již nakryta) tak původem z chovky. Zverimexacka je dosud ne úplně mazlivá, potomci však byli a jsou super. A mladé od chovky jsou vyloženě hadráci, ale taky to nemusí tak být pokud to nemají v předcích.
Samička ze zverimexu rodila sama v duně. Druhou jsem nechala rodit ve skupině v kleci Furet Tower, bylo jich tam tou dobou možná deset samic, a bylo to mnohem lepší. Mláďata se nebála, sledovala chování ostatních a napodobovala, rychleji se učila, byla mazlivější. Jsou z nich úžasné holky a kluci. Rozeznání pohlaví bych se nebála, opravdu to poznáte.
Jestli množit potkany ze zveraku nebo od chovatelů je asi na vás. Chovy pro zverimex mají poměrně tvrdé podmínky, pokud je potkan slabý buďto chcípne nebo mu ostatní pomůžou. Takže buďto chytíte chcípáka (s prominutím) kterého budete do konce života krmit antibiotiky (to jsem taky měla) nebo budete mit prostě normálního potkana. Z chovky je to více hlídané, víte původ, nemnoží na slabých. Ale záruka zdraví to taky není, a ani záruka mazlivosti.
Odkud jste, smím-li se zeptat?
Lovely

XXX.XXX.70.136
Děkuji za odpovědi! Jsem ráda, že i jiní sdílí můj názor, že to není trestuhodný čin, jak mi bylo tenkrát podsouváno. Chovat určitě neplánuji, neměla bych to srdce je dát pryč. Na barvičky a varianty se ještě podívám, genetiku a jaké typy by se neměly spojovat jsem ještě nezkoumala. Určitě bych chtěla vysněnou siamskou variantu, možná i nahatou, a vím že jsem dříve měla vyhlídnutou variantu s heboučkou srstí (velvet myslím). Uši se mi líbí jak dumbo tak klasika. Upřímně, hlavně když potkani budou zdraví a na barvě a srsti pak tolik nezáleží. Ale vhodnost křížení mezi sebou budu muset pozjišťovat a nebo případně koupím o jednoho potkana víc
S minulými potkany jsem měla asi docela štěstí, byli celý život zdraví, oba se dožili 3 let a pravděpodobně umřeli na stáří (prostě jeden den byli a druhý ne) a to krátce po sobě. Tenkrát jsem se zařekla, že potkany už nikdy. Stáří na nich už začínalo být vidět, přestávaly jim sloužit zadní nohy a vidět to bylo pro mě utrpení. Protože ač byli objektivně staří, subjektivně to pro mě byly stále 3 letá miminka. Doufám, že i s dalšími nebudu muset řešit smrt až do jejich stáří, ale po zkušenostech i s jinými mazlíčky počítám i s horšími konci. Je však pravda, že zubatá dokáže překvapit vždy velice efektivně a nečekaně.
Potkánky plánuji na příští rok, pokud nakonec vyjdou tak tedy půjdu do vlastního odchovu.
Bydlím v Pardubickém kraji. Teď jsem nekoukala na množství chs v okolí, ale tenkrát zde (cca do 80km) byla asi jen 1 aktivní chovka.
Tak ono to s těmi letálními faktory není zase tak složitý, znáte stránku czkp? Tam jsem hodně čerpala info, je tam opravdu vše.
Jinak já tak za měsíc dva plánuji připuštění dvou černých holek s ruskými liniemi. Mladý by měli mít různé barvy ruské linie, a naprosto suprovou povahu , přemýšlím že jednu nechám se siamským velvetynem. Jsem z Královéhradeckého kraje, pokud byste chtěla můžeme se domluvit že vám něco nechám.
Možná bych se spíše zamyslela nad tím jak by to dopadlo kdybyste měla smečku třeba 10 holek z nichž jedna je mamina a zbytek stejně starý. Nevím jestli by to třeba nedělalo mezi nima bordel. Možná by bylo dobrý kdyby byli třeba dvě starší generace který by ty mladý trochu vypleskali a vychovali.
U samců s tím mám problém a jednoho musím mít úplně zvlášť protože se pak všichni báli jak je týral. Taky proto plánuji další mimina, aby se tam trochu rozložili síly.
S tím umíráním to věřím že je to těžké no. I proto by bylo lepší kdybyste měla víc generací. Ta šance že nemoci a umírání bude ve stejnou dobu se tím sníží.
Já možná budu znít asi necitelně ale já s tím nikdy neměla až tak problém. Jsem holka z vesnice, každý rok dáváme zabít tak 30 králíků, takže jsem prostě jenom zvyklá na to že něco odejde a něco nového zase přijde :)
Pardubický kraj? Možná je tu beautiful rats a z planety zubajda. Ale pokud je budete chtít na mladé tak bych moc nepočítala s tím že vám potkany na ně nechají. Ale za zeptani samozřejmě nic nedáte.
Já teda sama upřímně moc nechápu proč by někomu mělo vadit že si někdo odchová svoje krysičky. V potkanech na fb je to skoro sebevražda se na něco takovýho zeptat. A argumentace že je to zbytečný risk pro samici mi přijde zcestný čiže sami ty vůdci mají třeba chs. Vždyť i těhotenství pro lidi je risk, nevíme jestli se dítě narodí zdravé, jestli se mu něco nestane a tak. A přesto tu všichni jsme, a spousta lidí tu bude.
Taky to můžete udělat prostě prasácky a podrazácky a chovce neříci že hodláte odchovat svůj vrh. To je na vás :)
Ještě že tyhle móresy nepanují v chovu králíků, ale tam to mají ve větší míře starší lidi. Taky mám papírové králíky a pánovi bylo naprosto jasné že je chci na chov. K čemu taky jinýmu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.18
Lecktery hadar ma potkany v lepsim stavu nez kdejaky mazlickar. Ja berubpotkany od dvou chovatelu na zkrm obcas neco necham dyl a cokoliv co vezmu jako odstav se da krqsne ochocit. Dva si vzala mamka na mazlika a cca dvacet sem jich nechavala dyl. Ted mam jen tak parek jeden neb se mi libi jak jsou flekati takovy netradicni vzor. Takze bych se nebala vzit potkane treba i na tera burze nebo od cloveka co to dela pro hady. Verte nikdo hadum necpe zabreberovany zasvrabeny hnusaky s nadorama. Taky mame radi svy mazly a nechcem aby zdechli.