Potkan, soužití, chování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lucyyyy

3.8.2020 10:23
Lucyyyy

XXX.XXX.244.110

Dobrý den.

Mám 8 měsíčního potkana Akima, asi před měsícem a půl mu umřel (po operaci) stejně starý kamarád Majký. Asi dva dny potom jsme jeli pro nová miminka. První seznámení bylo naprosto v pořádku, tak jsme je další dny pouštěli proběhnout na neutrálním prostředí spolu. Asi při třetím seznámení, ale akim zaútočil na jedno z mláďat. Pokoušel se ho zakousnout. Mláděti tekla krev a kdybych nezasáhla v čas mimčo by bylo mrtvé. Teď už jsou mláďata o hodně větší. Mají klec ve stejném pokoji jako Akim a když jsou puštění buď oni nebo Akimek čichají k sobě a agresivní chování akim nějak neprojevuje, ovšem už se stalo že akim přes klec buď kousl je nebo oni jeho, ale ne hodně spíš jen zkoušeli co to je. Akim začal být "zlý" i na nás. Naježí se, prská a kouše až do krve. Jednou se zakousl do ruky, vysel na ní a nechtěl se pustit. Jinak je většinou mazlivý a hodný. Taky se mu teď začali dělat stroupky všude v strsi a občas se stane že mu vypadne strup i se strstí když se podrbe.
Potřebovala bych poradit:
1. Jak je zkusit znova seznámit aby to nedopadlo pro mláďata špatně
2. Co dělat s tím aby na nás nebyl zlý
3. Může to být nějaký parazit? Mám zajít na veterinu?

Předem děkuji všem co nějak normálně odpoví. 😄🐁🐀🐀

3.8.2020 10:27
Jitulllnka

XXX.XXX.144.48

Zašla bych na veterinu (nejspíš je to svrab) ale za někým kdo ví něco o potkanech a zeptala bych se jich na to.

Lucyyyy

3.8.2020 10:48
Lucyyyy

XXX.XXX.244.110

Jitulllnka napsal(a):
Zašla bych na veterinu (nejspíš je to svrab) ale za někým kdo ví něco o potkanech a zeptala bych se jich na to.

Dobře, děkuji za radu.😃Určitě tam zajdu, nechci aby to chytili i tamti dva. Ale vůbec nevím kde by mohl třeba něco takového chytit. 🤔

4.8.2020 09:10
Atheira

XXX.XXX.209.8

Lucyyyy napsal(a):
Dobře, děkuji za radu.😃Určitě tam zajdu, nechci aby to chytili i tamti dva. Ale vůbec nevím kde by mohl třeba něco takového chytit. 🤔

Jestli je to svrab, tak stejně musíte proti parazitům ošetřit i ty zbylé dva, nebo hrozí, že pojedete kolotoč svrabu, jak budete ošetřovat jen ty, na kterých je to vidět. Budou to chytat pořád dokola od těch, co jste neošetřila a tak....
Takže na veterině řekněte, že máte tři potkany, aby vám prodali toho přípravku víc.

Chytit to mohl třeba z podestýlky... z kupovaného krmení... od těch nových (jste si jistá, že ten malý měl kousnutí a ne strup? On ten starší si ty nové totiž občas tak jako podá, že je u toho řevu jak při vraždě, ale ve skutečnosti po nich zas tak doopravdy neútočí. Postupně by to mělo ustat. Víte tedy jistě, že ho opravdu kousnul a ten strup už neměl?) . Ono se to občas prostě stane. Není to tak, že svrab mají jenom zanedbaní potkani, ale občas se s tím prostě potká plno majitelů a většinou ani neví jak.

Lucyyyy

5.8.2020 21:16
Lucyyyy

XXX.XXX.3.76

Atheira napsal(a):
Jestli je to svrab, tak stejně musíte proti parazitům ošetřit i ty zbylé dva, nebo hrozí, že pojedete kolotoč svrabu, jak budete ošetřovat jen ty, na kterých je to vidět. Budou to chytat pořád dokola od těch, co jste neošetřila a tak....
Takže na veterině řekněte, že máte tři potkany, aby vám prodali toho přípravku víc.

Chytit to mohl třeba z podestýlky... z kupovaného krmení... od těch nových (jste si jistá, že ten malý měl kousnutí a ne strup? On ten starší si ty nové totiž občas tak jako podá, že je u toho řevu jak při vraždě, ale ve skutečnosti po nich zas tak doopravdy neútočí. Postupně by to mělo ustat. Víte tedy jistě, že ho opravdu kousnul a ten strup už neměl?) . Ono se to občas prostě stane. Není to tak, že svrab mají jenom zanedbaní potkani, ale občas se s tím prostě potká plno majitelů a většinou ani neví jak.

Anoo opravdu to bylo kousnutí, a ne jen jedno, mláděti pak tekla krev. S potkany mám celkem zkušenosti(bohužel ne s kožními problémy) a vím, že při seznamování nějaké kousnutí být může a mláďata pískají, ale tohle bylo agresivní. Akim byl naježený a prskal a když jsem ho odělila kousl i mně. Naše veterinářka má teď dovolenou takže tam budu moc jít až v pátek. Pokud to bude svrab přeléčím i ty dva.
A nemáte nějakou radu jak je zkusit znova seznámit? Bojím se aby mláďatům neublížil. Je mi jasný že je bude převracet na záda a oni budou pískat jenže nechci aby byli znova pokousaní do krve. 😕

6.8.2020 08:01
Atheira

XXX.XXX.209.8

Lucyyyy napsal(a):
Anoo opravdu to bylo kousnutí, a ne jen jedno, mláděti pak tekla krev. S potkany mám celkem zkušenosti(bohužel ne s kožními problémy) a vím, že při seznamování nějaké kousnutí být může a mláďata pískají, ale tohle bylo agresivní. Akim byl naježený a prskal a když jsem ho odělila kousl i mně. Naše veterinářka má teď dovolenou takže tam budu moc jít až v pátek. Pokud to bude svrab přeléčím i ty dva.
A nemáte nějakou radu jak je zkusit znova seznámit? Bojím se aby mláďatům neublížil. Je mi jasný že je bude převracet na záda a oni budou pískat jenže nechci aby byli znova pokousaní do krve. 😕

S tím neporadím, vyloženě agresora jsem u potkanů ještě nepotkala, jen o nich slyšela tak různě od ostatních.
Ale svého času jsem chodívala na potkaní diskuzi na portálu kralici.cz, tam by měli být pořád aktivní lidi, zkuste rozhodit sítě i tam, kdyby se tady rady už vyčerpaly.

Lucyyyy

6.8.2020 11:15
Lucyyyy

XXX.XXX.244.110

Dobře, určitě to zkusím. 😃

Přidejte reakci

Přidat smajlík