NatyMaty

XXX.XXX.48.202
Ahoj všichni,
chtěla bych se zeptat jak ochočit už skoro velké potkany.
Od známého jsem si vzala dva kluky protože na ně neměl čas a já si je zamilovala, ale problém je že na sebe nenechají ani sáhnout. Mělo by jim být něco přes půl roku přesně nevím. Nikdy jsem potkany nechovala tak se omlouvám za hloupou otázku. Vypouštím si je několikrát denně na postel. Jeden z nich vyleze očichává vezme si i červíka nebo pamlsek, ale jakmile si ho chci pohladit tak zdrhne a ten druhý se občas přijde taky podívat ale stačí malí pohyb a hned zdrhne do hamaky a už nevyleze. Mám je už skoro měsíc a pořád se mě bojí. Půjde to s nimi? Jak mám postupovat aby si na mě zvykli a nechali se pohladit? Četla jsem že je nosit pod tričkem a tak ale já je nechci stresovat tím že bych je chytala a ještě rvala pod tričko nebo mikinu.
Pod tričko si je nemůžete rvát, to už musíte být v té fázi, kdy si k vám pod oblečení zalezou sami, ale ještě jsou na pohyby lekaví. Pak se tím dají líp ochočit. Ale nutit je nemůžete. To vlastně do ničeho.
V téhle chvíli by bylo asi nejrozumnější nabízet jim dobroty, jak to děláte, ale nechtít od nich nic víc. Nezkoušet je tedy hned nato hladit. Nechat je si to vzít a odběhnout s tím. Když zjistí, že na ně ihned po podání pamlsku nezkoušíte sahat, mohli by se začít osmělovat a později se o vás začít zajímat.
Pamlsek podávejte nejdřív nataženou rukou, když si ho vezmou, tak další zkuste podat blíž k vám. Až postupně skončíte tak, že si pro něj budou muset vylézt třeba na vaši nohu. (v sedě na zemi) Jakmile zjistí, že od vás nic nehrozí, mohli by na vás chodit lézt jen ze zvědavosti. Pak bych zkusila hladit nebo nechat zalézt pod mikinu a tak.
NatyMaty

XXX.XXX.48.202
Dobře budu tedy pokračovat jinak jsou úžasní a už se těším až budou ochočení.