Dobrý den,
Mám dva morčecí samce.
Matýska (16 měsíců) a Béďu (9 měsíců).Ani jeden není kastrovaný.
Béďu jsme dali k Matýskovi když mu byli 2 měsíce. Ze začátku bylo všechno v pořádku. Po pár měsících se začali trošku prát, ale nic závažného to nebylo, dominantnější byl spíš ten starší Mates, vždy si to vyříkali a byl klid.
Začalo to v době kdy bylo Béďovi asi 5 měsíců, začal Matýska nahánět a čuchat mu k zadku, to vedlo k neshodám, které si nakonec také vyříkali a za chvíli byl klid, bez krve a větších rvaček. Postupem času se to pořád zhoršovalo, Matýsek neměl vůbec klid, naprosto se Béďovi podřídil. Béďa za ním pořád běhal a on jenom utíkal. To se opakovalo několikrát denně,skončilo to tím že jsem je oddělila, protože Matýsek měl od Béďi hluboké krvavé škrábance na zádech.
Jinak se mají morčáci rádi, když jsou bez sebe snaží se k s obě dostat. Jsou spolu normálně v kotci, jen mají mezi sebou mříž. Dokonce se i stalo, že se Matýsek sám podhrabal k Béďovi, ale stejně skončil se škrábanci na zádech. Asi dva měsíce jsem je držela striktně odděleně, kontakt měli jen přes mříž, kterou mají mezi sebou.
Včera jsem jim postavila velkou ohradu na zahradě na trávě, dala jsem tam spoustu prolézaček a přístřešků (ne žádné uzavřené). Prostor je to opravdu opravdu obrovský, takže jsem si myslela, že si to tam mezi sebou budou moct v klidu a bezpečně vyřídit.
Prvního jsem tam dala Matýska, aby se tam porozhlédnul, po chvíli jsem tam dala i Béďu. Matýsek měl radost, že je spolu s Bédou a rozběhl se za ním. Béďa mu začal čuchat k zadku a Matýsek před ním začal utíkat. Béďa ho naháněl, když ho dohnal tak na něj pokaždé naskočil, to se opakovalo bez velkých přestávek pořád dokola. Po deseti minutách jsem je zase oddělila mříží, bála jsem se že se v tom horku uženou. Netuším co by se dělo kdybych je tam nechala delší dobu. Bojím se je nechat úplně bez dozoru.
Mám je nechat déle spolu, ať si to vyřídí?
Může se to nějak zlepšit?
Co dělat v této situaci, může pomoct kastrace?
Byla bych ráda kdyby mohli být spolu, zdá se mi to přece jenom lepší. Kdyby se to nezdařilo nechám je samozřejmě jako doposud oddělené mříží, aby na sebe alespoň viděli.
Děkuji za případné rady, názory a nápady.
Dáša