Reirei

XXX.XXX.82.2
Dobrý den,
mám zde otázku ohledně jednoho mého potkana.
Mám 4 potkany (dva starší, dva mladší), všechno samci. Nějaké dva nebo tři měsíce spolu žili úplně v pohodě, ale poslední dobou mi druhý nejstarší (Mizu) dělá potíže. Evidentně si "zasedl" na nejstaršího a pere se s ním. Sice nejsou zranění, ale nejstarší je evidentně hodně ve stresu. Doslova řve a zdrhá, kam se dá. Mizu ani s ostatními nikdy nespí na jedné hromadě. Mladší toleruje, když po něm lezou, i když už jednoho taky vyštípal z domku. Zkoušela jsem i vanilkový extrakt, ale nic nepomáhá.
Vůči mě agresivní není, ani když mu strkám ruku do skrýše. Dokonce se mu líbí, když ho hladím. Nevím, co mám dělat.
Uvažovala jsem o kastraci, ale pořád si nejsem jistá, jelikož vím, jak je riziková.
Žádám o radu. Dělám si zbytečné starosti nebo bych měla zakročit?
Předem děkuji.
Reirei

XXX.XXX.82.2
Děkuji mockrát za radu.
Obávám se, že kastrace bude vskutku třeba. Už útočí na všechny a stačí jen, aby cítil jejich pach a už se ježí.
Takže ještě jednou děkuji :)
A už jste někdy zařazovala vykastrovaného potkana mezi nevykastrované samce? Je velká pravděpodobnost, že se to nepodaří. Většinou se kastrát dává k samicím, samci mu můžou ubližovat a je to vlastně takový začarovaný kruh. Já takového měla, kluci ho zpátky nepřijali, takže mi zbyl krotký a mazlivý kluk (předtím byl agresivní i na lidi), ale bohužel musel být sám.
Natalie727271829

XXX.XXX.39.50
Ahoj, mám úplně ten stejný problém😅 kluci spolu vyrůstají od malička, mají oba cca 3/4 roku, do teď nebyl žádný problem ale poslední měsíc se pořád mlátí... jeden (Fendi) pořád útočí na jeho bráchu (Dior) a jednoho nového potkánka kterého mám vzhruba 2 týdny... Diorek s tím novým si v pohode Sedli a nebyl žádný problém, Fendi si ze začátku taky s nim sedl ale po týdnu začal boxovat i do něj... každopádně ti nejstarší se kolikrát mlátí i 5 m