Dobrý den, mám potkany. 1 dospělého a dvě mláďata. Jedno z mláďat (dumbo albín + červené oči), už od malička naklání hlavu a jakoby skenuje. To není nic neobvyklého, protože potkani nevidí dvakrát dobře, obzvlášť pak albíni. Jenže jsou to asi dva, tři dny kdy má hlavu na stranu. Už dřív jí neměl úplně rovně, ale vždy to nějak vyvažoval. Chvíli rovně byla v chvíli ne. Jenže teď ji má stále nakřivo. Problém s koordinaci nemá. Jen občas do něčeho narazí, protože jak už jsem psala, moc dobře nejspíš nevidí... Myslíte, že to mám nějak řešit, když potkan nemá problém se normálně pohybovat, jíst, pít, šplhat a hrát si. Stejně nevím jak by nám třeba veterinář pomohl 🤔. Ale budu velmi ráda, když se se mnou podělíte o rady popř. o nějaké zkušenosti. Předem děkuji🙏.
To se těžko radí. Může to být nějakým neurologickým problémem, prodělaná mrtvička třeba. Nebo fakt nevidí. To asi nezjistíte, pokud se v tom nezačnete nějak víc šťourat a popravdě, který veterinář vám s něčím takovým reálně pomůže?
U potkana, co se jinak jeví zdravě, bych to asi brala jako fakt, že teda má tenhle problém a nechala ho spokojeně žít dál.
Samozřejmě, že původ může být kdekoli, tudíž je tam možnost, že se v pozdějším věku může jeho zdravotní stav zhoršit vinou toho problému, který teď nevidíte. Jenže je to potkan... ti jsou zdravotní časovaná bomba prostě. Nebude to x, dostane ho y, známe, že... Chcete ten jeho kratičký život stresovat veterinářem, který třeba ani na nic nepřijde, navíc, když je dost možné, že třeba nebude mít jiné problémy? Jestli je jinak spokojený a schopný normálně existovat, zřejmě bych ho nechala být. Ale rozhodnutí je na vás.
Atheira
napsal(a):
To se těžko radí. Může to být nějakým neurologickým problémem, prodělaná mrtvička třeba. Nebo fakt nevidí. To asi nezjistíte, pokud se v tom nezačnete nějak víc šťourat a popravdě, který veterinář vám s něčím takovým reálně pomůže?
U potkana, co se jinak jeví zdravě, bych to asi brala jako fakt, že teda má tenhle problém a nechala ho spokojeně žít dál.
Samozřejmě, že původ může být kdekoli, tudíž je tam možnost, že se v pozdějším věku může jeho zdravotní stav zhoršit vinou toho problému, který teď nevidíte. Jenže je to potkan... ti jsou zdravotní časovaná bomba prostě. Nebude to x, dostane ho y, známe, že... Chcete ten jeho kratičký život stresovat veterinářem, který třeba ani na nic nepřijde, navíc, když je dost možné, že třeba nebude mít jiné problémy? Jestli je jinak spokojený a schopný normálně existovat, zřejmě bych ho nechala být. Ale rozhodnutí je na vás.
Ano beru to stejně 😃. Jen jsem se chtěla poradit i s ostatními lidmi, kteří tomu rozumí. Jsem ráda, že na to máme stejný názor...