Plachý potkan

Potkan laboratorní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.9.2020 21:24
Evik1694

XXX.XXX.246.89

Dobrý den, před 4dny jsem si přinesla dvě holčičky jsou ještě malé ale pořád strašně plaché. Jídlo si z ruky veme ale hned s ním běží do domečku.. sáhnout na sebe vůbec nenechají, ruce mi akorát očucha a lehce kouše, ale jak mile si chci sáhnout uskoci a běží se schovat. Takže je nemůžu ani chytit abych je někam přenesla... jak dlouho jim bude trvat než se nás přestanou bát? Než na sebe nechají aspoň sáhnout? Nebo jak idelane postupovat.
Jsou bohužel ze zverimexu.

A ještě jeden dotaz asi mají rýmu.. pšikaji hlavně když jsme třeba u jejich klece a mluvíme na ně... Tak pšikaji a běhají sem a tam...koupila jsem pro ne nějaký vitamíny a přidám je do vody.

Děkuji za rady
(Měla jsem potkany a morcata jako malá a ty s náma i spaly v posteli)

23.9.2020 08:42
Atheira

XXX.XXX.209.8

Byla bych trpělivá a v moment, kdy si mě přijdou očichat a lehce okusovat, nelámala bych to přes koleno a nezkoušela na ně sahat. Nechte je párkrát takhle přijít a nic nedělejte, nechte jim volbu zase v klidu odejít až samy budou chtít.
Až dojdou příště, nabídla bych jim nějakou dobrotu. Ve chvíli, kdy s mlskama nebudou odbíhat od vás, začala bych teprve s pokusy o hlazení. Dokud ale s pamlsky utíkají do bezpečí nebo si je od vás ani nechtějí vzít, je na takové pokusy ještě brzy.

Pšikat mohou nejen z nachlazení (pak stačí do napaječky i obyč čaj na nachlazení, ředěný), ale třeba jim nevyhovují hobliny - moc prašné, nebo, pokud mají červeno kolem čumáčku, může to být ze stresu a samo časem odeznít.

Ještě asi výhrada ke kleci. Je hrozně chudá. Dejte jim tam nějakou houpací síť alespoň, zamilují si to.

23.9.2020 09:45
Evik1694

XXX.XXX.246.89

Atheira napsal(a):
Byla bych trpělivá a v moment, kdy si mě přijdou očichat a lehce okusovat, nelámala bych to přes koleno a nezkoušela na ně sahat. Nechte je párkrát takhle přijít a nic nedělejte, nechte jim volbu zase v klidu odejít až samy budou chtít.
Až dojdou příště, nabídla bych jim nějakou dobrotu. Ve chvíli, kdy s mlskama nebudou odbíhat od vás, začala bych teprve s pokusy o hlazení. Dokud ale s pamlsky utíkají do bezpečí nebo si je od vás ani nechtějí vzít, je na takové pokusy ještě brzy.

Pšikat mohou nejen z nachlazení (pak stačí do napaječky i obyč čaj na nachlazení, ředěný), ale třeba jim nevyhovují hobliny - moc prašné, nebo, pokud mají červeno kolem čumáčku, může to být ze stresu a samo časem odeznít.

Ještě asi výhrada ke kleci. Je hrozně chudá. Dejte jim tam nějakou houpací síť alespoň, zamilují si to.

Děkuji za reakci.
Pamlsek si občas vemou ale to fakt výjimečně. Většinou jen očuchaji kousnou pak očuchaji mojí ruku. Ta větší je zvědavejsi a dominantní, na tu menší pořád doráž.
Co případně použít místo hoblin?
Každopádně po většinu noci si holky pořád perou.
Houpaci síť mají i schůdky. Ale moc je to nezajímá.

23.9.2020 17:57
Atheira

XXX.XXX.209.8

Mně se potkani taky "rvali", vyhazovali se z hamak, stáli na zadních a mydlili se předníma nohama... pištěli. Ale přesto bez sebe nedali ani ránu a když si zrovna nehráli, tak spali v jednom chumlu. Dokud jsou to přátelský rvačky, je to úplně normální. Asi jako když se vám perou koťata.

Jak koukám na ty fotky, tak tu klec máte strááášně nízkou. Pro potkany to chce do výšky. Patrovou. Až poporostou, tak se v tomhle budou děsně tísnit. Stručně a jasně - takhle vypadá v pohodě klec pro dva potkany https://www.zoohit.cz/shop/hlodavci/klece_ohradky/pro_potkany/80cm/334233 Samozřejmě se dají sehnat i neznačkové, bazarové, za úplně jiné ceny. Tohle posílám pro představu.

Jako podestýlku jsem používala nejčastěji Asan.
Párkrát jsem měla i tohle a docela to šlo, výdrž srovnatelná s hoblinama https://www.zoohit.cz/shop/hlodavci/stelivo/potkan/stelivo/803672

24.9.2020 12:23
Evik1694

XXX.XXX.246.89

Klasickou klec jsem nechtěla už z důvodu že by vyhazovali hobliny ven a hlavně by o rošty dělali bordel.. A to v garzonce nic moc už teď víme o každém pohybu 🤣 Kort nad ránem když se neustále perou. Zatím jsou malý takže jim toto stačí pak uvidíme. Zkusíme koupit jinou podestylku až dodelame tu co doma máme.
Dneska jsem jim už musela uklidit klec... jelikož na sebe stále nenechají ani sáhnout natoz se chytit, tak sem je musela vzít za ocas a dát do krabice aby neutekly. Chudinky, asi jim budu muset dát víc času než jsem si myslela..🤷‍♀️😞

7889

27.9.2020 16:02
7889

XXX.XXX.152.24

Z té klece, na kterou posílala Atheira odkaz, by podestýlku příliš vyhazovat neměly, ta vanička je vysoká (podobně jako třeba u klecí pro morčata a tak). Taky doporučuju Asan místo hoblin a víc tu klec zaplnit vším možným - třeba i papírové krabice, větvičky, ruličky od toaleťáku, prostě cokoliv co můžou nezávazně zlikvidovat.
A možná bych spíš zkusila brát potkanice jemně, ale s jistotou, do nějaký tlustý rukavice (my jsme vždycky používaly pracovní rukavice), než je brát za ocas. Myslím, že by to tak pro ně bylo příjemnější, třeba jim pak rychleji dojde, že jim neublížíte. Ale prostě to chce hlavně čas, není třeba na ně tlačit, ony se osmělí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík