Dumbo

XXX.XXX.181.6
Zdravím,
obracím se sem s prosbou o radu ohledně chování jednoho z mých potkanů, situace je trochu složitější. Původně jsem měla dva samce, kteří spolu perfektně vycházeli. Zhruba v roce a půl věku jsem koupila další dva - samce sourozence, zkoušela, zda se snesou (měla jsem připravenou i náhradní klec pro případ, že ne) - aby měli vetší smečku - původní dva pochází od chovatele, druhé dva jsem koupila na výstavě terarijních zvířat, o jejich původu si nedělám úplně iluze, ale bylo mi jich líto.
S tím že s jedním z nich si původní smečka sedla v pohodě, s druhým bohužel ne, ten tedy bydlí v oddělené kleci, nechce s nimi vůbec přicházet do kontaktu - vždy utíká zpět do svoji a bojí se, dva z nich na něj útočí.
Ten mladsi ve spolecne kleci uz od zacatku tihnul vice k potkanim kamaradum nez ke me, běhal s nimi po kleci, ležel s nimi, jidlo z ruky si vezme, kdyz ho chci vyndat , aby byl venku s ostatnimi,neni uplne nadseny, ale pak se rad probehne. Hladit se uplne nechce, jen trochu. Bohužel starší potkani ted ve veku 2,5 let tyden po sobe zemřeli na nádor a on zůstal v kleci sám. Zkusila jsem ho dát na druhý pokud dohromady s jeho sourozencem, ale dost na něj útočil, ošklivé, ne jen v rámci hierarchie, takže to nevyšlo. Nového kamaráda se dokupovat bojím, aby si s ním třeba sednul a nemám další volnou klec, kam bych ho propadne umistila. Od úmrtí kamarádů je zalezly v domku, když mu dávám jídlo, vystrčí hlavu, ale ven nechce. Jídlo mu teď dávám do spodní části klece, aby alespoň na chvíli musel ven. Když jo vyndam celého z domkem, klidně ho hned opustí a běha a zkoumá, ale v rámci klece z něj vylézt odmita. Nemocný není, byl na kontrole u veterináře zhruba před 14 dny a vše v pořádku.
Máte někdo nějakou radu, jak ho více socializovat případně alespoň dostat z domku ven běhat, aby měl víc pohybu?
Moc děkuji.
Já osobně si myslím, že jinak, než dokoupením parťáků to nevyřešíte. Toho agresivního asi už nijak nespasíte. Nelámala bych to přes koleno a jestli byl celou dobu sám, už ho stejně nepůjde na společnost navyknout bez problémů (moc nerozumím tomu, proč jste je rozdělila na 3 a 1, místo 2 a 2, ale to už teď taky nemá smysl řešit...)
Normálně bych si našla nějakého chovatele, od kterého byste eventuelně chtěla brát ty nové, seznámila ho s aktuální situací a nechala si poradit.
Dumbo

XXX.XXX.181.6
Agresivnejsi je ten, co měl společnost a teď je v kleci sám, ten druhý je zkrátka nejspíš sám rád- nechce mít s ostatními kontakt, snažila jsem se ho začlenit několikrát. Původně ta specializace 2 nový ch probíhala bez problémů, byli v kleci spolu, malinko se prali, ale nic vážnějšího. Ale ten, co teď bydlí sám, prostě byl všude zalezly, nechtěl tam moc jíst, začal se bát. Chtěla jsem je rozdělit na 2 a 2, ale v tu chvíli už na něj ten jeho sourozenec útočil a evidentně chtěl za ostatními, z toho důvodu jsou 3 a 1.
Toho, co tam je sám, ten pravděpodobně chce zůstat sám, bojím se, že když mu přidám kamaráda, bude zase zalezly a bude se bát. Nechce ani mít klec vedle nich - reaguje pak stejně, zalezly, nechce ven... Jinak chodí ven, slyší na jméno, je velmi kontaktní.
Spíš mi jde o toho, co na něj útočí, co tam zbyl sám po tom, co ti dva starší zemřeli a teď nechce vůbec mimo domeček. Myslite, že tedy mám zkusit koupit mu tam partaka? Že na něj taky nebude tak agresivní jako na toho, co ho odvrhli už na začátku? Jestli by mu to mohlo pomoct zase opustit ten domek a být víc společenský..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
osobně bych tomu, který byl ve společnosti koupila od chovatele partaka a domluvila se, že kdyby to nevyšlo a nesedli si, buď by jste si vzala jineho nebo ho vrátila... ale nevím...zkušenost s tím nemám...ale řekla bych, že sám rád nebude, narozdíl od toho druhého...