Zdravím,
prosím o radu. Máme 3 týdny narozené mláďata. Včera začala vylézat z hnízda. Jedno do rána umřelo. Osrstěný mají ocásek a hlavičku. Jinak holá. Zdají se mi dost slaboučká. Samice se samcem jsou v domečku a jedno mládě je před domkem a druhé samo v domku druhém. Veškerou výstelku si odnesli rodiče k sobě a nechali mláďata bez ochrany. Aspoň mi se to tak jeví. Je to normální chování? Syn je chce za každou cenu zachránit a nechceme udělat něco zle. Máte někdo zkušenost s odchovem mláďat?
Děkuji za každý poznatek či radu.
Jana
Dobrý den,
s odchovem mláďat mám zkušenosti. S vámi popisovaným jevem jsem se nesetkal, zato jsem se setkal s podobným jevem, kdy je rodiče vyhazovali. Měl jsem jako úkryt kokosový ořech s vyříznutou dírou. Rodiče mláďata vyhodili, po navrácení do hnízda si je tam nechali, ale do rána zmizely. Poté co jsem kokosový ořech nahradil vydlabaným kmenem se mi podobná situace stala pouze jednou a mládě jsem našel již mrtvé (nevím zda zemřelo již v hnízdě nebo až po vyhození). Nejspíše sami poznali že něco není v pořádku a pro blaho ostatních se zbavili nejslabšího a nebo uhynulo a tak ho vynesli z hnízda aby pachem neupoutalo na predátora (nemohou tušit že žádný nepřijde, mají to v genech).
Poradit vám mohu snad jen to, abyste je vrátili spátky do hnízda a vyčkali co se bude dít dál, nejlépe pouze doplňovat vodu a potravu, jinak plchy nerušit. S největší pravděpodobností je opustili z důvodu vyrušování, možná nevhodný úkryt.
Přeji pěkný zbytek dne a ať to s nimi dobře dopadne.
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Dobrý den, potřebovala bych radu... Čím mám krmit mládě plsika... Ještě je schovaný se samici v domečku. Už je to měsíc. Děkuji za odpověď.
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Dekuji za odpoved🙂
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Dnes v noci mě probudil piskot.... Tak jsem se koukla a mládě bylo venku a samice ho kousala... Mládě je už chlupaté má tak asi měsíc... Co mám dělat? Nechtěla j se m na něj sahat aby to pak nebylo horší... Přikryla jsem ho domeckem... Mám ho dát zvlášť? Jak ho mám krmit? Prosím o radu
Dekuji
Verunko, nechala bych to na přírodě. Nezasahovala bych. První mláďata nám bohužel uhynula, byť jsme se pokoušeli krmit z kapátka vodou a sunarem. Dodnes nevím, co se stalo, že je samice postupně vyházela. Myslím, že byla nemocná a samice to věděla. Mládě už by mělo jíst i tuhou stravu. Samice ho déle než měsíc nekojí. Řekla bych, že si s ním teď dělá jen pořádky. Zkuste dát normálně moučného červíka, banán, jablíčko a ať má vodu, na kterou dosáhne.
Jana
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Tak děkuji... Jste hodná.
Uvidíme co s toho bude... Samice je nějak podrážděná vyhazuje i samečka. Zda se ze je zase březí.
Dekuji
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Dobrý den, prosím o radu... Máme další tři mláďata... Kdy je můžu oddělit od matky? Děkuji za odpověď hezky den
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Dobrý den, zase mám problem🙂 máme další tři mláďata už mají tak měsíc a půl. Včera jsem si všimla že jedno mladé je spomalene a přes den je venku z domečku. A strašně se třepe...dala jsem ho do krabice od matky pryc protože ho kouše... A dnes jsem našla zase druhé mladé jak je venku a má stejné příznaky jako to první... Nemůže to být nějaká nemoc?? Děkuji moc za jakoukoliv radu a informací. Můžu ty dvě mláďata dát k sobě do krabice? Dekuji
Veru, těžko říct. Pokud už mláďata sama jí, tak je můžete oddělit a můžou být dohromady společně jen mláďata. Měla už by vypadat jako zmenšenina rodičů. Plně osrstění a fungovat už sama. Matka je v určitou chvíli začne "vyhazovat", aby byla samostatná a přestává je kojit. Chce to zajistit hlavně teplo. Nejsem až takový znalec. Vycházím ze 4 vrhů, které už máme za sebou :-)
J.
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Děkuji moc...uz jim raději svítím chvíli ÚV lampou ste hodna🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Verooniika
napsal(a):
Děkuji moc...uz jim raději svítím chvíli ÚV lampou ste hodna🙂
K čemu UV lampa? Ta teplo nevyrábí.
Verooniika

XXX.XXX.161.250
Byl to preklik🙂 máme tam dvě žárovky.. Na teplo a tu LED. Zapíná jim na teplo...
Veroniiiiika

XXX.XXX.153.143
dobrý den, mohu se zeptat můžeme nechat jedno mládě s rodiči? Nevíme jestli se mu něco nestane až bude větší. Budu rada za odpověď děkuji Veronika
Veroniiiiika

XXX.XXX.153.143
Děkuji za odpověď. Mám ještě jednu otázku, jak rozeznat pohlaví?
Lekole

XXX.XXX.113.89
Veroniiiiika
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Mám ještě jednu otázku, jak rozeznat pohlaví?
To by. Me taky zajimalo.... Zakoupili sme pred temer rokem 2samecky(zarucene pry... Jeden, pak druhy) no a dnes sem zjistila, ze mame v terarku plsi miminko.. Je male, ale jiz cele chlupate.. Netusim kazdopadne kolik mu je..
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Zdravím a prosím o radu narodili se nám 3 mláďata a matku jsme u nich neviděli jedno mládě pak umřelo a my jsme zbylé 2 oddělili do malého terária krmili jsme je z ruky hroznovím vínem a jablkem a zažili jsme jim dávat malého malého červa jedno umřelo a zbylé 1 mládě se vůbec nehýbe a jenom dýchá vůbec se nepohnulo trvá to už 1 noc.
Co mám dělat? Prosím pomozte nám. Ať to přežije.

Lesczynski
napsal(a):
Zdravím a prosím o radu narodili se nám 3 mláďata a matku jsme u nich neviděli jedno mládě pak umřelo a my jsme zbylé 2 oddělili do malého terária krmili jsme je z ruky hroznovím vínem a jablkem a zažili jsme jim dávat malého malého červa jedno umřelo a zbylé 1 mládě se vůbec nehýbe a jenom dýchá vůbec se nepohnulo trvá to už 1 noc.
Co mám dělat? Prosím pomozte nám. Ať to přežije.
Nerozumím. Matku jste u nich neviděli. Jako, že se nestará? V tom případě nemůžete dělat nic. Teď už ne.
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Nevíme kdy se narodili ale víme že má něco přes měsíc protože jsme je poprvé viděli 21 říjnapři vybírání terária

Lesczynski
napsal(a):
Nevíme kdy se narodili ale víme že má něco přes měsíc protože jsme je poprvé viděli 21 říjnapři vybírání terária
Stále nerozumím. Kdo má přes měsíc,´? To mládě? Které se vůbec nehýbe? A které jste vzali od matky? A krmili hroznovým vínem a jablkem? Se divím, že přežilo tak dlouho. Při téhle péči.
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Mládě se s kokosu přesunulo k misce a řere a tak jsem se podívala na internet a zjistila jsem že PLŠÍK MÁ DLOUHÝ ZIMNÍ SPÁNEK tak už asi vím co mláděti je ale i tak moc děkuji

Lesczynski
napsal(a):
Mládě se s kokosu přesunulo k misce a řere a tak jsem se podívala na internet a zjistila jsem že PLŠÍK MÁ DLOUHÝ ZIMNÍ SPÁNEK tak už asi vím co mláděti je ale i tak moc děkuji
Pořád nerozumím. Kde píšou, že plšík africký hibernuje? A i kdyby jo, tak když spí, nežere, ne?
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Ono se sbudilo nasralo a sase uslo. Píšou to na internetu. Přes měsíc má to mládě a kdyby jste četl pozorně tak se matka oně vůbec nestarara a vyháněla je. Dávali jsme mu i červa. A to hroznové víno jim dává živiny a vodu. Všude se píše že je máme tak krmit. A poradil nám i pán co nám prodává veverky a teť se mu nemůžeme dovolat.

Lesczynski
napsal(a):
Ono se sbudilo nasralo a sase uslo. Píšou to na internetu. Přes měsíc má to mládě a kdyby jste četl pozorně tak se matka oně vůbec nestarara a vyháněla je. Dávali jsme mu i červa. A to hroznové víno jim dává živiny a vodu. Všude se píše že je máme tak krmit. A poradil nám i pán co nám prodává veverky a teť se mu nemůžeme dovolat.
Kde na internetu? Prosím odkaz. Já to nenašla. Čtu pozorně, ale vašim příspěvkům nerozumím. Viz vaše první věta - ta je opravdu výživná.
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Ano odstavila je moc brzo. Moc vám juhaj. Mělo tam být najedla. Na té fotce je máma od toho mláďete (máma- Alvina).
Ještě moc děkuji.
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Děkuji za pochvalu a důvod proč je matka odstavila moc brzo je asi ten že Alvina-(matka) měla jedny mladé a než jsme stihli oddělit tátu-(Sysinek) tak ji odplodnil znovu. Měla je moc brzo po sobě možná je to důvod
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
Mládě asi nežije

Lesczynski
napsal(a):
Mládě asi nežije
Asi? To snad jde u savce poznat docela dobřen ne?
Lesczynski

XXX.XXX.97.78
V noci umřelo. Děkuji za všechny informace.
S pozdravem Kateřina Julie Lesczynski