LucieT

XXX.XXX.98.162
Dobrý den,
už týden doma máme dvě potkaní slečny a ačkoliv se snažíme je ochočit a věnovat se jim, tak stále před náma utíkají a schovávají se do domečku. Poradíte, jak postupovat dál?
Máme je z domečku vyndat "násilím" nebo opravdu čekat, až je zvědavost jednou přemůže? Ani na pamlsky moc nereagují, ta jedna si z ruky nic nevezme (baští až poté o samotě) a druhá maximálně vystrčí z domečku hlavu, aby k tomu čichla, ale celá ven taky nevyleze.
Předem moc díky za rady, jak vhodně v takovém případě postupovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LucieT
napsal(a):
Dobrý den,
už týden doma máme dvě potkaní slečny a ačkoliv se snažíme je ochočit a věnovat se jim, tak stále před náma utíkají a schovávají se do domečku. Poradíte, jak postupovat dál?
Máme je z domečku vyndat "násilím" nebo opravdu čekat, až je zvědavost jednou přemůže? Ani na pamlsky moc nereagují, ta jedna si z ruky nic nevezme (baští až poté o samotě) a druhá maximálně vystrčí z domečku hlavu, aby k tomu čichla, ale celá ven taky nevyleze.
Předem moc díky za rady, jak vhodně v takovém případě postupovat.
Asi nezbude nic jiného než trpělivost. Odkud je máte?
S potkanky zkusenost nemam, ale kdyz jsem koumala, jak na to u krecku, tak se jako prvni krok doporucovalo jen sedet u klece a pozorovat a mluvit na ne - bez sahani atd. Zvirata si zvyknou vas hlas a ruch kolem nich, chod domacnosti. Dalsi krok byl uvykani na ruku- nechat ji v kleci s pamlskem, dobre je,kdyz si zvire vezme. V teto fazi nehladit, jde o to, aby se zvire citilo bezpecne v pritomnosti vasi ruky a venovalo se svym cinnostem,i kdyz je ruka pobliz. Az kdyz zvire bez obav ji z ruky, tak je mozne pohladit, pote zkusit zvednout, vyndat z klece.. :-) Myslim, ze to je vyuzitelne obecne. Ty vase slecny jsou asi plassi, tak muze nejaky cas trvat, nez si zvyknou, ale verim, ze zvyknou:-)
Tak my máme s potkany zkušeností hodně, naší domácností jich prošlo mnoho... Mláďata jme brali do rukou okamžitě, pokud byla aktivní a nespala. Nechávali jsme je po sobě lézt a nabízeli jim pamlsky z ruky. Ochočili se během pár týdnů, nebyl s tím problém. Později běžně běhali po stole a jedli s námi, možná se to dnes nedoporučuje, ale našim potkanům nikdy nic nebylo, pochutnávali si rádi na mase, vajíčkách, sýru a nejraději měli jogurty, ty zbožňovali. Dnes už potkany nechováme, děti už jsou dospělé, ale moc ráda na ně vzpomínám. Měli jsme také křečky, ale s inteligencí potkanů se nedají srovnávat. Přeji vám mnoho radostí s vašimi potkaními slečnami a jim, pokud možno, dlouhý život.
LucieT

XXX.XXX.164.81
Všem moc děkuji za reakce. Máme je z takového malého rodinného zverimexu - slečna říkala, že mláďata berou od ověřeného chovatele a údajně si je od nich kupují i lidé na mazlíka, ne jen na zkrm. Včera jsem začla tím, že jsem jim (ač nerada) sebrala domeček. Zdá se mi, že najednou trochu “ožily”, předtím byly hodně schované, teď jsou víc akční a když nabízíme dobroty, tak si pro ně přijdou (zejména ta jedna, druhá je stále opatrná). Akorát se bojím, že tímhle tempem uplácení budou za chvíli vážit kilo... snad se brzy otrkají a nebudou už dobroty tolik potřeba. Každopádně všem děkuji za povzbuzení, už jsem začala být nervózní, že se nikam neposouváme, ale dám jim ještě čas. Zmátlo mě, že jsem četla, že se už po pár dnech většinou dají nosit a tomu jsme my zatím ještě hodně vzdálení.
LucieT- Spis tu miru ochoceni moc neporovnavejte.. kazde zvire ma jinou povahu a zalezi i na tom, jestli predtim bylo na cloveka zvykle ci ne.. a byla byste pak treba jen frustrovana, ze vase potkanicky reaguji jinak nez u jinych (znam to od sebe:-)) Ale uvidite,ze s trpelivosti a vytrvalosti budou pokroky znatelne, dejte tomu cas, taky vy potrebujete poznat, jaky rezim jim vyhovuje, co maji rady atd., a to jde jen v delsim casovem horizontu a pokusem-omylem. Ja u krecika videla veliky pokrok po dvou mesicich, pripadalo mi,ze teprve v te dobe si vse sedlo, krecik si zvykl na rezim,vybeh atd., prestal se bat deti a opravdu jsem videla velkou zmenu. A taky casto psali, ze ochoceni trva par dnu az tydnu:-) To zakladni asi ano, ale ten vztah a duvera se buduje dele. A urcite i u vas. Mrknete treba na strankx chovatelskych stanic potkanu (to jste mozna uz udelala), mohou tam mit cenne rady k tomu ochocovani a peci, pripadne si myslim, ze vam i radi poradi.