Zvyknou si starší potkani na mladé?

Potkan laboratorní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Šiška

5.1.2021 16:56
Šiška

XXX.XXX.41.207

Hezký den,
mám 2 potkaní holky, už jim ale budou 2 roky a 5 měsíců, takže mají většinu života bohužel za sebou. S chovem bych chtěla pokračovat a uvažuji, že bych už nyní přikoupila 2 mláďata (opět samičky) s tím, že by žila v jedné kleci se starší dvojicí. Napadlo mě, že by tak šlo mimo jiné předejít situaci, kdy by jedna potkanice, zvyklá na společnost, musela v kleci po smrti druhé dožívat úplně sama...
Na druhou stranu nevím, jestli by si starší potkanice ve svém věku na nové spolubydlící zvykly a zda by je v jedné kleci vůbec přijmuly. Někde jsem četla, že potkani se mají seznamovat na neutrálním území, což taky může být problém - moje potkanice nechtějí opouštět klec. Nejsou celkově bázlivé, k lidem se chovají přítulně a kontakt vyhledávají, ale jakmile je vezmu a vzdálím se s nimi víc jak metr od klece, začnou chtít rychle zpátky. S tím už asi nic nenadělám, ale při seznamování to může být překážka...
Máte nějaké zkušenosti se sžitím starších potkanů s mladšími? Myslíte si, že je to dobrý nápad nebo zbytečný risk? A pokud bych do toho šla, máte nějaký osvědčený postup?
Děkuju za odpovědi

6.1.2021 13:44
Atheira

XXX.XXX.209.8

O tom to právě je, že mimo klec ztrácí jistotu. Nebudou mít tolik chuti dělat ramena. Existují i mnohem hůř vypadající způsoby seznamování třeba přepravková metoda (všechny je tam strčit a když se to moc rve, tak s nima pákrát zaklepat). Jakože v nouzi jste si i s cizím blíž, když ji prožíváte spolu...
No, nevrhala bych se do toho hned tak extrémně, ale vypustit je třeba všechny do vany (bez vody samozřejmě) by mohlo fungovat. V podstatě ale potkaní holky, zvlášť, když je nedržíte sólo, přijímají nové spolubydlící obecně dobře. Je ale potřeba mít dost prostornou klec a před tím, než všechny pustíte dovnitř, je dobré ji úplně vyčistit a i přestavět, přidat nějaké úkryty, kam se vejdou jen ty malé. Kdyby je ty velké moc proháněly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík