Úhyn týdenních mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

knihomolka

2.2.2021 20:49
knihomolka

XXX.XXX.12.54

Dobrý den, chovám morčátka jako společnost pro králíka, kterému v létě umřel parťák. Jedno morčátko bydlí přímo s králíkem, v kotci nad nimi bydlela samička s mláďaty a ve vedlejším kotci sameček, kterého jsem po porodu přemístila do vlastního domečku. Jde o malou králíkárnu, která je ze všech stran přes zimu zateplená 15 cm tlustým polytyrenem, uvnitř je tlustá podestýlka sena cca 10 cm a snížené stropy. Také polystyren. Vše je odjímatelné, aby zvířátka v létě měla velký světlý vzdušný kotec. Každý den čistá voda, krmivo, nemoci žádné.

A teď problém. Před týdnem se samičce narodila 2 mláďátka. Aktivní, zdravá. Samice se jich hned ujala, pěkně se o ně starala. Mláďátka skotačivá, zvídavá, mazlivá. Ještě včera jim nic nebylo. Když jsem šla dnes krmit, obě mláďátka byla mrtvá.

Co jsem nevěděla a co se stalo nedopatřením je fakt, že rodiče obou mláďátek byli sourozenci. Mohla mláďátka pojít kvůli genetické vadě? Bohužel mě nenapadá jiný důvod, proč obě mláďátka zemřela. Na jejich těle jsem nenašla nic neobvyklého. Setkal se s tím někdo? Děkuji vám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2021 20:59

když se mi stane (většinou teda omylem) že se mi v zimě okotí nějaká samice, většinou mláďata pozdechají. myslím si, že za to může zimní krmení, subklinický nedostatek vitamínu C, menší mléčnost samic na krmné dávce bez zeleného objemného krmiva a zima.

3.2.2021 12:54
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

Dobrý den, a nebo také to může být kokcidióza. Záleží také na tom jak často měníte podestýlku? Zda tam nemají mokro? Také mohli kousat polistiren a mohlo se jim zaslepit bříško. S příbuzenskou plemenitbou to nemá nic společného. Jak píše bodlinka; buď se vyvarovat zimním porodům, a nebo podávat preventivně i králíkům do vody acidomid první 2 dny 2,5 ml na litr vody a potom 5 ml na litr vody. A také můžete dávat morčátkum granule pro králíky s kokcidiostiki, a granule pro morčata s vitamínem C. Také dostatek zeleniny ( celer, mrkev, červená řepa, brokolice....) A také ovoce, ovesné vločky.

knihomolka

3.2.2021 18:46
knihomolka

XXX.XXX.12.54

Děkuji moc za odpovědi. Polystyren morčátka nežrala. Všechen je neporušený. Tohle jsem hlídala od začátku a v pohodě. Asi to bude jak říkáte kokcidiemi anebo zkrátka zimním počasím.

3.2.2021 19:49
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

knihomolka napsal(a):
Děkuji moc za odpovědi. Polystyren morčátka nežrala. Všechen je neporušený. Tohle jsem hlídala od začátku a v pohodě. Asi to bude jak říkáte kokcidiemi anebo zkrátka zimním počasím.

No před cca 10ti lety jsem choval morčata běžné venku i přes zimu, a normálně vychovali mladé bez úhynu. Takže počasím to moc nebude. Spíše ta kokcidióza. Kupte ten acidomid litr stojí do 200 Kč.

3.2.2021 19:58

kokcidióza má mnohem delší inkubační dobu, nemůže zabít týden stará mláďata.

nejde o počasí, spíš o ten vitamín C a mléčnost samic. případná zima už to jen dorazí.

3.2.2021 20:12
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
kokcidióza má mnohem delší inkubační dobu, nemůže zabít týden stará mláďata.

nejde o počasí, spíš o ten vitamín C a mléčnost samic. případná zima už to jen dorazí.

Kokcidióza má inkubační dobu 3,5 až 15 dní. A když je matka březí a má v sobě kokcidie tak to samozřejmě přenese na mladé a ty pak umírají. Morčata uhynula až po týdnu. Takže může je zabít kokcidióza. Ano o počasí až tak nejde. Spíše o ten vitamín C, je dobré podávat březím samicím Supervit S. Zelenina ovoce je dost důležitá a především seno kvalitní. A mléčnost samice je vedlejší, když morčata přijímají potravu od druhé dne, taktéž i vodu.

3.2.2021 20:15

Mr. Green napsal(a):
Kokcidióza má inkubační dobu 3,5 až 15 dní. A když je matka březí a má v sobě kokcidie tak to samozřejmě přenese na mladé a ty pak umírají. Morčata uhynula až po týdnu. Takže může je zabít kokcidióza. Ano o počasí až tak nejde. Spíše o ten vitamín C, je dobré podávat březím samicím Supervit S. Zelenina ovoce je dost důležitá a především seno kvalitní. A mléčnost samice je vedlejší, když morčata přijímají potravu od druhé dne, taktéž i vodu.

kokcidióza nemá inkubační dobu tři dny. prostě nemá. ono chvilku trvá, než se ve střevě mláděte a v okolí namnoží smrtelná dávka. pokud člověk nemá morčata ve vrstvě leta nečištěného hnoje, tak kontaminace prostředí není velká.

a navíc u morčat kokcidióza obecně není problém.

3.2.2021 20:20
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

kokcidióza nemá inkubační dobu tři dny. prostě nemá. ono chvilku trvá, než se ve střevě mláděte a v okolí namnoží smrtelná dávka. pokud člověk nemá morčata ve vrstvě leta nečištěného hnoje, tak kontaminace prostředí není velká.

No to tedy problém u morčat je. Ano paní také nenapsala jak často mění podestýlku. No tak jaký je váš názor na to že morčata uhynula když to není kokcidióza? Možná toxoplazmóza, to je to že pokud na seně které dává morčatům se válejí a moči kočky ( největší přenašeč toxoplazmóz. ,, Je to malé koťátko které se nemá kam schovat") takže to je další možnost.

3.2.2021 20:21
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

A stačí půl roku nečistot kotec, a ne leta, a máte kokcidiozu jak vyšitou.

3.2.2021 20:22

Mr. Green napsal(a):
No to tedy problém u morčat je. Ano paní také nenapsala jak často mění podestýlku. No tak jaký je váš názor na to že morčata uhynula když to není kokcidióza? Možná toxoplazmóza, to je to že pokud na seně které dává morčatům se válejí a moči kočky ( největší přenašeč toxoplazmóz. ,, Je to malé koťátko které se nemá kam schovat") takže to je další možnost.

to bez pitvy fakt na dálku neodhadnu.

taky bych si nemyslela, že pozdechala na toxoplasmózu, to fakt ne.

nedostatek vitamínu C to umí i bez infekčních nemocí. hromadný a stálý úhyny mladých umí salmonelóza, pokud teda chcete něco nakažlivýho.

a kokcidióza není u morčat problém.

3.2.2021 20:23

Mr. Green napsal(a):
A stačí půl roku nečistot kotec, a ne leta, a máte kokcidiozu jak vyšitou.

tak nezlobte se na mě, ale půl roku nečištěný morče, to už je skoro jak leta, prostě to už je hnus kde je otázka času, kdy to všechno pozdechá

3.2.2021 20:24

jo, toxoplasmóza se nepřenáší močí, ale nevadí

3.2.2021 20:26
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

to bez pitvy fakt na dálku neodhadnu.

taky bych si nemyslela, že pozdechala na toxoplasmózu, to fakt ne.

nedostatek vitamínu C to umí i bez infekčních nemocí. hromadný a stálý úhyny mladých umí salmonelóza, pokud teda chcete něco nakažlivýho.

a kokcidióza není u morčat problém.

Dobře je spoustu možností, a bez pitvy nevíme. Takže buď ta salmonela, toxoplazmóza nebo kokcidioza. Je to už celkem jedno, protože už pozdechali a nic je neoživí. Prostě dávat čisté kvalitní seno, dostatek vitamínů C. Neustále čistit kotce, a preventivně použít acidomid.

3.2.2021 20:28
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

tak nezlobte se na mě, ale půl roku nečištěný morče, to už je skoro jak leta, prostě to už je hnus kde je otázka času, kdy to všechno pozdechá

Ano přesně, čistit, čistit, čistit .

3.2.2021 20:29
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

jo, toxoplasmóza se nepřenáší močí, ale nevadí

Moči a vykali upřesněně .

3.2.2021 20:29

Mr. Green napsal(a):
Moči a vykali upřesněně .

ne, močí vůbec

3.2.2021 20:31
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

ne, močí vůbec

Je jedno čím, prostě ty krysy kočičí to přenášejí.

arte.P

3.2.2021 20:56
arte.P

XXX.XXX.33.122

Mr. Green napsal(a):
Je jedno čím, prostě ty krysy kočičí to přenášejí.

A nemůžou to přenášet ty krysy morčecí? Přijde mi to logické, krysa má přece jen k morčeti blíž, tak možná je nakazila sama matka - kokcidiózou, toxoplazmózou, horečkou omladnic...kdo ví, těch možností je tolik.

3.2.2021 21:19
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

arte.P napsal(a):
A nemůžou to přenášet ty krysy morčecí? Přijde mi to logické, krysa má přece jen k morčeti blíž, tak možná je nakazila sama matka - kokcidiózou, toxoplazmózou, horečkou omladnic...kdo ví, těch možností je tolik.

Pokud například do kravína vlezou kočky na seno a vyserou se tam tak všechny telata a krávy můžou pozdechat na toxoplazmózu. Pokud do sena v kravíně ( i když je to nepravděpodobné) vlezou morčata a vyserou se do sena tak krávy ani telata nezdechnou. Morče je biložravec a kočka masožravec a mrchožrout, kočka žere kde co z popelnice, zdechlé zvířata, atd. Takže morče sice má blízko k morčeti ale nadávka a urážka to pro morče není, ale pro kočku je. Kočky bili, jsou a budou přemnožené jako krysy, přenášeči všech možných nemocí....... Ale morče na člověka nic nepřenese. Pokud jste zastánce koček tak to je vaše věc. Já nestojím na straně ani morčat ani koček,......

3.2.2021 21:20
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

Paní knihomolka se ptala na důvod proč ji umřeli týdení morčata a ne na to kdo přenáší toxoplazmózu. Prostě zdechla na nějakou nemoc.

3.2.2021 21:25

Mr. Green napsal(a):
Pokud například do kravína vlezou kočky na seno a vyserou se tam tak všechny telata a krávy můžou pozdechat na toxoplazmózu. Pokud do sena v kravíně ( i když je to nepravděpodobné) vlezou morčata a vyserou se do sena tak krávy ani telata nezdechnou. Morče je biložravec a kočka masožravec a mrchožrout, kočka žere kde co z popelnice, zdechlé zvířata, atd. Takže morče sice má blízko k morčeti ale nadávka a urážka to pro morče není, ale pro kočku je. Kočky bili, jsou a budou přemnožené jako krysy, přenášeči všech možných nemocí....... Ale morče na člověka nic nepřenese. Pokud jste zastánce koček tak to je vaše věc. Já nestojím na straně ani morčat ani koček,......

Býložravec, kočky byly. Krysy u nás prakticky nejsou. Kočka není mrchožrout. V kravínech jsou kočky a koťata dost často a krávy a telata kvůli tomu nechcípají.

3.2.2021 21:26

Mr. Green napsal(a):
Paní knihomolka se ptala na důvod proč ji umřeli týdení morčata a ne na to kdo přenáší toxoplazmózu. Prostě zdechla na nějakou nemoc.

Vy diskutujete sám se sebou?

arte.P

3.2.2021 21:30
arte.P

XXX.XXX.33.122

Mr. Green napsal(a):

Takže, když se vys.ere kočka s toxoplazmózou, tak vychcípe celý kravín, a když se vysere morče s toxoplazmózou, tak se jim nic nestane? To nechápu můžete nějak zdůvodnit proč? mají nějaký jiný druh nebo tak něco? To je zajímavý, budu ráda za další info.

3.2.2021 22:08
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

Býložravec, kočky byly. Krysy u nás prakticky nejsou. Kočka není mrchožrout. V kravínech jsou kočky a koťata dost často a krávy a telata kvůli tomu nechcípají.

Protože krávy a telata dostávají speciální krmiva, a také různé chemické preparáty.

3.2.2021 22:11
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

arte.P napsal(a):
Takže, když se vys.ere kočka s toxoplazmózou, tak vychcípe celý kravín, a když se vysere morče s toxoplazmózou, tak se jim nic nestane? To nechápu můžete nějak zdůvodnit proč? mají nějaký jiný druh nebo tak něco? To je zajímavý, budu ráda za další info.

Takže kočka je mrchožrout. Morče samozřejmě neuteče, a když ano tak nemá moc velkou šanci na přežití. Toť vše. Tak se bavte, a pěkný večer.

arte.P

3.2.2021 22:16
arte.P

XXX.XXX.33.122

Mr. Green napsal(a):
Takže kočka je mrchožrout. Morče samozřejmě neuteče, a když ano tak nemá moc velkou šanci na přežití. Toť vše. Tak se bavte, a pěkný večer.

A jak to souvisí s tou toxo?

4.2.2021 08:07

Mr. Green napsal(a):
Protože krávy a telata dostávají speciální krmiva, a také různé chemické preparáty.

Jaké chemické preparáty? Proti toxoplazmóze?

4.2.2021 08:09

Mr. Green napsal(a):

A koně a prasata taky? Neznám moc stájí a prasečáků, kde by nebyly kočky. Lidi na toxoplazmózu taky neumírají. Nebezpečná je jenom u těhotných žen.

knihomolka

4.2.2021 17:55
knihomolka

XXX.XXX.12.54

Jej, takové zapoejní jsem nečekala O:) Morčátkům jsem pravidelně kydala 1x za týden. Každý den jsem však zasýpala celý kotec novou várkou suché a čisté podestýlky. Přes léto kydám denně, ale v zimě jim nechávám nějakou tu tepelnou izolaci od podlahy, aby měli teploučko.

4.2.2021 19:03

knihomolka napsal(a):
Jej, takové zapoejní jsem nečekala O:) Morčátkům jsem pravidelně kydala 1x za týden. Každý den jsem však zasýpala celý kotec novou várkou suché a čisté podestýlky. Přes léto kydám denně, ale v zimě jim nechávám nějakou tu tepelnou izolaci od podlahy, aby měli teploučko.

Dala bych na bodlinku. Ta má s morčaty nejvíc zkušeností.

5.2.2021 10:16
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já měla morčata ještě v bytě, ve městě. Množili se celý rok a tedy i v zimě bez problémů. Možná to bude tím krmením, kromě kvalitního sena jsem jim kupovala i ovoce a hlavně zeleninu. Taky teplota byla díky centrálnímu vytápění stále na 22C.
Doporučuji vyměnit podestýlku senem za slámu, nejlépe ječnou, je jemná a dobře saje , seno nesaje, takže spíš vlhne.a drží vlhkost na povrchu.
Kokcidioza to nebude, u morčat jsem jí nikdy nezažila, ona se nám v zimě nikdy neobjevila ani u králíků, když tak se objeví okolo půlky léta.
Toxoplazmoza to fakt nebude, jednak u nás na půdě v seně a slámě kočky běžně spí a králíci jsou léta zdraví,
ten pán si asi spletl kočku se slepicí, to si ještě pamatuji z chovu koní, že její výkaly a peří jsou nebezpečné pro býložravce, dobrej kolík

5.2.2021 10:24

v bytě je to něco jiného než ve venkovním kotci

a hlavně já mám morčat před 20 chovných zvířat, tak fakt nebudu krmit zeleninu, to bych se nedoplatila.

5.2.2021 10:41
juhaj

XXX.XXX.164.121

a hlavně já mám morčat před 20 chovných zvířat, tak fakt nebudu krmit zeleninu, to bych se nedoplatila.

To nerozpuruji, jen jsem tím vlastně podpořila Vaše slova o jiných podmínkách, při jedněch není problém, při druhých ano.

5.2.2021 14:17

juhaj napsal(a):
Já měla morčata ještě v bytě, ve městě. Množili se celý rok a tedy i v zimě bez problémů. Možná to bude tím krmením, kromě kvalitního sena jsem jim kupovala i ovoce a hlavně zeleninu. Taky teplota byla díky centrálnímu vytápění stále na 22C.
Doporučuji vyměnit podestýlku senem za slámu, nejlépe ječnou, je jemná a dobře saje , seno nesaje, takže spíš vlhne.a drží vlhkost na povrchu.
Kokcidioza to nebude, u morčat jsem jí nikdy nezažila, ona se nám v zimě nikdy neobjevila ani u králíků, když tak se objeví okolo půlky léta.
Toxoplazmoza to fakt nebude, jednak u nás na půdě v seně a slámě kočky běžně spí a králíci jsou léta zdraví,
ten pán si asi spletl kočku se slepicí, to si ještě pamatuji z chovu koní, že její výkaly a peří jsou nebezpečné pro býložravce, dobrej kolík

Připomeňte mi, v čem jsou slepičí výkaly a peří nebezpečné pro býložravce. Já si naopak pamatuji dobu zkrmování slepičinců býkům na výkrm, kvůli obsahu dusíkatých látek. Ale to už dávno.

arte.P

5.2.2021 16:12
arte.P

XXX.XXX.135.11

Připomeňte mi, v čem jsou slepičí výkaly a peří nebezpečné pro býložravce. Já si naopak pamatuji dobu zkrmování slepičinců býkům na výkrm, kvůli obsahu dusíkatých látek. Ale to už dávno.

Nás něco takového na střední taky učili, tedy o tom peří - bylo to ve smyslu, že by se mohlo zaseknout a probodnout předžaludky, či takový nějaký nesmysl u ž si přesně nepamatuju.

5.2.2021 16:39
juhaj

XXX.XXX.164.121

arte.P napsal(a):
Nás něco takového na střední taky učili, tedy o tom peří - bylo to ve smyslu, že by se mohlo zaseknout a probodnout předžaludky, či takový nějaký nesmysl u ž si přesně nepamatuju.

Já už si to nějak přesně nevybavuji, ono šlo o chov koní a přenos něčeho ze slepic. Ale dost to bylo naléhavé. O výkrmu vím, ale tady šlo spíš právě o ten trus a vůbec kontakt ve stáji. Já se to pokusím vyhledat, někde to bude, nebo kamarádka bude vědět, tehdy jsme měli první hříbata a ona to dost všechno řešila.
Kamarád měl OU chov koní, tak jí donesl účebnici, či co na škole používal a bylo to tam, jako nebezpečná věc, právě nás to zarazilo, protože jsme měli hejno slepic a do stáje chodily, no, dostaly zákaz.

5.2.2021 18:45

arte.P napsal(a):

Souhlasím, že nesmysl. Neumím si představit, jak slepičí peří propíchne předžaludek.

5.2.2021 18:47

juhaj napsal(a):
Já už si to nějak přesně nevybavuji, ono šlo o chov koní a přenos něčeho ze slepic. Ale dost to bylo naléhavé. O výkrmu vím, ale tady šlo spíš právě o ten trus a vůbec kontakt ve stáji. Já se to pokusím vyhledat, někde to bude, nebo kamarádka bude vědět, tehdy jsme měli první hříbata a ona to dost všechno řešila.
Kamarád měl OU chov koní, tak jí donesl účebnici, či co na škole používal a bylo to tam, jako nebezpečná věc, právě nás to zarazilo, protože jsme měli hejno slepic a do stáje chodily, no, dostaly zákaz.

Vyzjistěte, prosím. Jsem čím dál tím víc zvědavější.

8.2.2021 10:23
charlik007

XXX.XXX.164.79

Dobrý den,
my máme už několik let morčata po celý ve voliéře, společně s andulkami. Letos poprvé se nám stalo, že uhynulo 10 z 12, hned po porodu. Denně mají čerstvé seno, obden zeleninu, zrní, občas ovoce...podestýlka je pravidelně čištěná. Zima byla mírná, navíc je voliéra před zimou chráněná plexisklem tak je nám taky divné proč tolik mladých uhynulo, obzvlášť, když vydržely ty nejmenší ze všech narozených ?!

8.2.2021 20:32
Mr. Green

XXX.XXX.96.72

Ano v bytě to je jiné než v kotci venku. No mi máme 53 chovných morčat ( cuy, hladké, rozety, skinny, alpaka, merino, americký Crested, Coronet....) A zeleninu a ovoce nekupuji protože máme svoji přes léto a přez zimu kupujeme Ovoce a zeleninu obden 🍎🥦🥒🥕. A kvalitní seno s naší Louky. Větvičky s ovocných stromů také na ohryz. A i v zimních odchovech nemám v kotcích problém. Vždy vše je ok. Jen skinny samozřejmě chováme doma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík