Jak poznat březí morče?

Morče domácí
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kiki98

27.4.2021 21:27
Kiki98

XXX.XXX.142.227

Ahoj všichni, chci se zeptat jak poznat u malého morčátka, jestli je březí nebo tlusté. Morčátko má 4 měsíce. Rozhodně to nebylo plánované, před měsícem jsem si vzala od chovatelky tři morčičí holky a jedna je momentálně až podivně zakulacena v oblasti bříška. Pohyby mláďat necítím. Chovatelka je měla společně s bratry, řekla mi,že jsou moc malá na to aby se množili. Jsem nezkušená, tak nevím. Kamarádka morčata dříve měla a řekla mi, že je možná morče tlusté, ale není si jistá.
Předem díky za všechny slušné reakce. Za to, že je morčátko na to moc malé nemůžu, vzala jsem si je od chovatelky, ne ze zveráku.
Kristýna

27.4.2021 22:01
šedá myš

XXX.XXX.130.35

Morčecí samečci se obecně odstavují od matky a dalších samic kolem 4.-5. týdne věku, plus mínus. To už mohou spolubydlící samice nakrýt, i když je to samozřejmě individuální podle hmotnosti a toho, jak jsou akční.
Jestli byla Vaše samička s brášky ještě ve 3 měsících, tak je dost pravděpodobné, že zbouchnutá být může. Ale to asi poznáte až jestli bříško poroste. Každopádně s tím stejně nic nenaděláte, mladá samička by snad problém s případným porodem mít neměla :-)

Kiki98

27.4.2021 22:40
Kiki98

XXX.XXX.142.227

šedá myš napsal(a):
Morčecí samečci se obecně odstavují od matky a dalších samic kolem 4.-5. týdne věku, plus mínus. To už mohou spolubydlící samice nakrýt, i když je to samozřejmě individuální podle hmotnosti a toho, jak jsou akční.
Jestli byla Vaše samička s brášky ještě ve 3 měsících, tak je dost pravděpodobné, že zbouchnutá být může. Ale to asi poznáte až jestli bříško poroste. Každopádně s tím stejně nic nenaděláte, mladá samička by snad problém s případným porodem mít neměla :-)

Moc děkuji za odpověď. Mláďata mám v plánu si nechat, prostory na to mám, kdyžtak dokoupim další klece a vybavení 😉 Četla jsem, že by jich snad mělo být do čtyř, nejčastější jsou prý dvě. Problém by byl, kdyby byl jeden samec, musela bych ho oddělit a asi dokoupit kamaráda, aby nebyl sám, to pak morčata trpí. Nevíte jak u prcků poznat pohlaví? Nerada bych asi se mi rozmnožili.

28.4.2021 09:36
šedá myš

XXX.XXX.141.19

Prima, je dobré vědět, co s případnými miminky :-) Zase kdyby se narodil jen jeden klučina, můžete ho později nechat vykastrovat, to už je na Vás.
Pohlaví miminek se dá poznat hned po narození, holky mají takové ypsilon a kluci prostě v tom středu mají čudlík :-) Když si nebudete jistá, nejlepší je vyfotit a někdo Vám to tady určí nebo si najdete fotky pohlaví na internetu.
Tak držím palce, ať vše dopadne dobře, jestli je samička těhule.

Kiki98

28.4.2021 10:56
Kiki98

XXX.XXX.142.227

Taky pravda, ta kastrace taky není špatné řešení. Dobře, děkuji, kdybych nevěděla tak sem fotky určitě dám. Moc děkuji, jestli čeká malé, tak Vám pak dám vědět až se narodí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík