Osmák degu celoročně venku

Osmák degu
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nikita123

19.5.2021 12:15
Nikita123

XXX.XXX.142.227

Dobrý den, chci se zeptat zdejších chovatelů osmáčků.
Mohou dva nebo tři osmáci žít celoročně venku v zateplené a prostorné králíkárně? Větve, tunely, domečky atd. jsou samozřejmostí.
Myslíte, že zvládnou mrazy i vedra? A jsou lepší dva nebo tři?
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2021 12:30

Nikita123 napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat zdejších chovatelů osmáčků.
Mohou dva nebo tři osmáci žít celoročně venku v zateplené a prostorné králíkárně? Větve, tunely, domečky atd. jsou samozřejmostí.
Myslíte, že zvládnou mrazy i vedra? A jsou lepší dva nebo tři?
Díky.

..a četla jste si někdy něco o osmacich?..jistěže NE

Nikita123

19.5.2021 12:37
Nikita123

XXX.XXX.142.227

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..a četla jste si někdy něco o osmacich?..jistěže NE

A proč ne? Někde jsem četla, že můžou jinde, že ne.

19.5.2021 21:25

Nikita123 napsal(a):

..přečtěte si v odborné literatuře kde a jak zije a pak uvazte, zda jste schopna mu poskytnout tyto podmínky.....

20.5.2021 16:50

Nikita123 napsal(a):

Já bych v králíkárně měla pocit, že jim chybí denní světlo.

Nikita123

20.5.2021 23:38
Nikita123

XXX.XXX.142.227

Já bych v králíkárně měla pocit, že jim chybí denní světlo.

Myslíte? Jako já nevím, ale je to velký kotec s velkými dvířky, které jsou tvořené pouze mřížemi, takže světla tam jde dost, ale nevím. Spíš mi jde nejvíc o ty mrazy, jako osmák má rád teplo, ale četla jsem, že když si zvyká od jara tak je to pak prý v pohodě.

21.5.2021 08:18
Atheira

XXX.XXX.209.8

Nikita123 napsal(a):
Myslíte? Jako já nevím, ale je to velký kotec s velkými dvířky, které jsou tvořené pouze mřížemi, takže světla tam jde dost, ale nevím. Spíš mi jde nejvíc o ty mrazy, jako osmák má rád teplo, ale četla jsem, že když si zvyká od jara tak je to pak prý v pohodě.

Tak čistě logicky s velkýma pletivovýma dveřma tu králikárnu nezateplíte tak, aby tam v zimě osmák mohl být a pokud ano, nebude mít dostatek světla.
Osmáci prostě nejsou zvířata do takových podmínek. Jo, kdybyste měla nějaké vytápěné vnitřní prostory spojené s venkovním kotcem, kam by byl přístup ve vhodné části roku, pak by se o chovu takového zvířete dalo bavit, ale to je pracné a nákladné jako blázen.

21.5.2021 09:55

Celoročně venku bych se bála mrazu, horka, průvanu, možná i vysoké vzdušné vlhkosti, tmy. Předpokládám že v přírodě mohou v zimě zalézt do hluboké, nezámrzné nory, tu v králikárně mít nebudou. Navíc osmáci které pořídíte u nás jsou už po generace chováni doma, těžko srovnávat s jejich divokými předky.

Přijatelnější by mohla být chladná chodba nebo nevytápěná místnost, kde nemrzne, neprší, nefouká.

Co si vlastně od chovu osmáčků slibujete? Nás těší nás je sledovat jak se k sobě mají, jak běhají, prolézají, ty plaché postupně je ochočovat, aby vylezli na ruku, řada lidí je pouští po bytě... V králikárně si to nedokážu moc představit. V zimě, kdy je krátký den, je možná ani aktivní neuvidíte.

V podmínkách co popisujete se chovají morčata. Ty taky líp snáší kontakt dětí - osmák se tahat, chovat, mazlit atd. nenechá, a oproti morčeti velmi snadno uteče.

Nikita123

21.5.2021 10:56
Nikita123

XXX.XXX.142.227

Celoročně venku bych se bála mrazu, horka, průvanu, možná i vysoké vzdušné vlhkosti, tmy. Předpokládám že v přírodě mohou v zimě zalézt do hluboké, nezámrzné nory, tu v králikárně mít nebudou. Navíc osmáci které pořídíte u nás jsou už po generace chováni doma, těžko srovnávat s jejich divokými předky.

Přijatelnější by mohla být chladná chodba nebo nevytápěná místnost, kde nemrzne, neprší, nefouká.

Co si vlastně od chovu osmáčků slibujete? Nás těší nás je sledovat jak se k sobě mají, jak běhají, prolézají, ty plaché postupně je ochočovat, aby vylezli na ruku, řada lidí je pouští po bytě... V králikárně si to nedokážu moc představit. V zimě, kdy je krátký den, je možná ani aktivní neuvidíte.

V podmínkách co popisujete se chovají morčata. Ty taky líp snáší kontakt dětí - osmák se tahat, chovat, mazlit atd. nenechá, a oproti morčeti velmi snadno uteče.

Osmáci se moc líbí starší dceři a moc by si je přála, je jí 15 let, takže by péči o ně určitě zvládla. Ale vzhledem k alergii dvouletého syna není možné je chovat doma.

21.5.2021 11:13
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nikita123 napsal(a):
Osmáci se moc líbí starší dceři a moc by si je přála, je jí 15 let, takže by péči o ně určitě zvládla. Ale vzhledem k alergii dvouletého syna není možné je chovat doma.

No, tak jim buďto postavte domeček s topením a osvětlením, nebo je nechovejte. A počítejte s tím, že to skutečně může dopadnout tak, že se o ně budete starat Vy. (A ne nezbytně kvůli nezodpovědnosti, dcera může jít třeba na vysokou a osmáci zůstanou doma.)
Hlasuju pro nechování - pokud je syn alergický, můžou mu vadit i zbytky alergenů, které jeho sestra přinese na sobě domů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík