Dobrý den,
před téměř rokem jsem dostal už dospělého ježka (samička- 2-3 roky) a zjistil jsem až poté, že měla spoustu nevhodných majitelů, kteří nevěděli, jak se o ní starat, což na ní nese velké následky.
Je strašně krotká, bojí se všeho a věčně funí. Zkoušel jsem vše a už nemám nervy ani nápady, co s ní i přes to, že se občas rozvalí, tak jí hlazení nebo jakýkoliv pokus o kontakt vadí…
Proto se ptám jestli nevíte někdo, co můžu dělat, protože nechci mít v pokoji potvůrku, co si tam jenom tak žije a ja tomu sypu jídlo…
Dekuji za jakoukoliv odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

krteček si vali
napsal(a):
Dobrý den,
před téměř rokem jsem dostal už dospělého ježka (samička- 2-3 roky) a zjistil jsem až poté, že měla spoustu nevhodných majitelů, kteří nevěděli, jak se o ní starat, což na ní nese velké následky.
Je strašně krotká, bojí se všeho a věčně funí. Zkoušel jsem vše a už nemám nervy ani nápady, co s ní i přes to, že se občas rozvalí, tak jí hlazení nebo jakýkoliv pokus o kontakt vadí…
Proto se ptám jestli nevíte někdo, co můžu dělat, protože nechci mít v pokoji potvůrku, co si tam jenom tak žije a ja tomu sypu jídlo…
Dekuji za jakoukoliv odpověď.
Nemám s ježky zkušenosti, ale čistě pocitově - pokud zvíře nestojí o kontakt a hlazení, tak to respektuji. A holt si bude jenom tak žít.
Jenže hromada zvířat (a patří mezi ně dle mého i ježci) by měla být o tom, že si jen tak nějak žijou a vy je krmíte a zajišťujete jim vhodné podmínky. Pro kontakt se pořizují zvířata, která s lidmi umí fungovat a vzájemná společnost je určitým způsobem potěšením pro obě strany.
Jestli vám nevyhovuje, že o vás ježek nestojí, měl byste mu sehnat jiného majitele, u kterého už nebude trpět jeho představami o tom, jak by měl ježek fungovat. A to říkám bez jakéhokoli pokusu vás urazit. Jde prostě o to uvědomit si, co je které zvíře zač a tak k němu přistupovat.
Kontaktní zvířata k člověku jsou ta, která jsou domestikovaná, nebo žijí s člověkem dlouho, že se dá o počínající domesikaci uvažovat. Bývají to ale zvířata společenská. Ježek do této kategorie určitě nepatří, chce svůj klid, dejte ho někam do chovu a pořiďte si třeba kočku. Ta je na mazlení ideální.

juhaj
napsal(a):
Kontaktní zvířata k člověku jsou ta, která jsou domestikovaná, nebo žijí s člověkem dlouho, že se dá o počínající domesikaci uvažovat. Bývají to ale zvířata společenská. Ježek do této kategorie určitě nepatří, chce svůj klid, dejte ho někam do chovu a pořiďte si třeba kočku. Ta je na mazlení ideální.
Bacha, taky ne každá! Vždycky je to kus od kusu. Jako u lidí.
napsal(a):
Bacha, taky ne každá! Vždycky je to kus od kusu. Jako u lidí.
To je pravda. Zase je tu nepoměrně věčí šance mazlivého jedince než u ježka! 😅
Zadavatelko, nic ve zlém, každý milovník zvířat si tím projde, zkoušet různé druhy. Z někoho se stane chovatel exotů, ale většina zjistí, že co dá člověku pes, kočka, kůň aj.domácí, to prostě u divokých nenajde.