Morče - "křeč", kašel..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2022 15:13
OnlyK

XXX.XXX.249.20

Zdravím, po xx letech chovu morčat jsem dnes zaznamenala něco, s čím nemám žádnou zkušenost. Nemám přístup ke vzdálenému veterináři - nikdo by mě tam neodvezl a autobusy nejezdí, takže proto se ptám zde.

Jak to celé je -
Dva týdny zpátky jsem si vzala na dočasku větší počet morčat, původně byly prý dvě.. takže taková malá banda incestů (mám je rozdělené, samozřejmě)

U majitele byly chované v domácím prostředí, já je nechala aklimatizovat v chladnější místnosti a nyní je chovám venku. (Výběh napůl chlív, napůl ohraničený venkovní prostor, plno míst ke schovaní součástí)

Všechny jsou po celou dobu ok, nestrádají, naučily se v pohodě chodit ven a dovnitř podle počasí.

Každopádně dnes jsem je chvíli pozorovala a všimla jsem si jedné "pšíkající" samice. Seděla jako pes, šlo vidět, že není něco v pořádku. Když jsem ji chytila a prohlédla, zjistila jsem, že je od půlky páteře (cca v místech kde končí hrudní koš) po krk a přední končetiny jako kdyby v křeči. Naklání se lehce doprava, pravou nohu má nataženou v křeči podél těla (viz.video). Při prohmatání jí přední nohy vyloženě nešly ohnout, hlava lehce natočená do prava jde bezbolestně otočit i na druhou stranu. Zdálo se mi, že z nosu prskala krev. Vylučování mi přijde ok. Jí i pije, chodit se snaží normálně.

Krmím po celou dobu stejně (stejná strava jako u předchozího majitele) - každý den dostanou trochu pšenice, nakrájené řepy/mrkve/jablka podle toho co zrovna je, občas zbytky zeleniny z kuchyně, seno mají pořád, trávu v malém množství než si zvyknou, na okus větve ovocných stromů. Přístup k čerstvé vodě mají ze 3 napaječek a 2 misek.

Přijde mi to jako nějaký druh otravy, ale otrávit se neměla z čeho.. nikde v okolí není ani jed na myši, že by ho k nim něco poodnášelo. Žádná jedovatá rostlina se jim do výběhu dostat nemohla.

Mám jich pospolu aktuálně 11 (3 samice, 8 mladých - 2 vrhy a jedna těhule) všichni ostatní vypadají čile a bez problémů.

Tato konkrétní samice může mít něco mezi 4-6 měsíci věku, je cca 2-3 týdny po porodu (nevím přesně).

Takže má otázka zní, čím by to mohlo být?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2022 15:27

14 dní je fakt fakt fakt málo na jakoukoliv aklimatizaci z bytu ven, je březen. v noci jsou mrazy, přes den max 10 stupňů

takže nějaké ztráty na zápal plic bych čekala. tahle bude první.

18.3.2022 16:11
OnlyK

XXX.XXX.249.20

Ten vnitřní prostor jim poměrně dobře drží teplo, podestýlky mají hojně, vždy jsou namáčknutí pospolu v úkrytech, tudíž přes noc by žádný problém s mrazem být neměl.

Tyhle příznaky doprovází zápal plic?
Spíše bych očekávala, že by pošli prvně prcci, než starší kusy.

18.3.2022 16:41

OnlyK napsal(a):
Ten vnitřní prostor jim poměrně dobře drží teplo, podestýlky mají hojně, vždy jsou namáčknutí pospolu v úkrytech, tudíž přes noc by žádný problém s mrazem být neměl.

Tyhle příznaky doprovází zápal plic?
Spíše bych očekávala, že by pošli prvně prcci, než starší kusy.

Máte ty vnitřní teploty změřené?

19.3.2022 23:37
OnlyK

XXX.XXX.168.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Máte ty vnitřní teploty změřené?

Kolem půlnoci +- 16° v prostoru, kolik mají konkrétně v boudách ve slámě nevím.

20.3.2022 08:38

OnlyK napsal(a):
Kolem půlnoci +- 16° v prostoru, kolik mají konkrétně v boudách ve slámě nevím.

A k ránu? Ale nepřijde mi to tak málo.

20.3.2022 10:48
OnlyK

XXX.XXX.168.140

K ránu bohužel nevím, mohu změřit zítra.

20.3.2022 17:23
Atheira

XXX.XXX.209.8

Nevím jestli to není nesmysl, kdyžtak poprosím o vyvrácení, ale nemůže dělat potíž právě to, že po takhle krátkém zvykání na venkovní bydlení mají možnost chodit si ven podle uvážení? Že by nastydla tímhle způsobem? Navíc, když se k tomu připočte, že byla do venkovního prostředí umístěna docela brzy po porodu i s malými, takže určitě nebyla v plné síle a tak... Nebo je to v aktuálním počasí už pro morčata adekvátní?

20.3.2022 19:34
OnlyK

XXX.XXX.168.140

Nemohu říci jak špatný nápad to byl s tou aklimatizací a v porovnání situace, ale v minulosti jsem měla samice co rodily i v zimě a nikdy žádné ztráty... Ale možná to bylo jen o štěstí a o tom, že byly opravdu zvyklé na ty teploty.

21.3.2022 09:52
OnlyK

XXX.XXX.168.140

Ráno cca ve 4h 13°

22.3.2022 08:27

OnlyK napsal(a):
Ráno cca ve 4h 13°

Za mě dobrý.