Dobrý den, asi dva měsíce zpátky jsme si vzali domů naše dva první potkaní bratříčka. Zezačátku se mezi sebou kluci prali často, ale jen tak z legrace, jenže za poslední dobu je jeden z nich příliš dominantní a toho druhého hryže do čenichu a často do krve. Načež ten šikanovaný začal být ještě v přítomnosti toho druhého mnohem bojácnější a ostražitější. Popravdě vůbec netuším, co s tím dělat. Přemýšleli jsme nad tím, zda by třeba koupě ještě jednoho potkánka k nim vyrovnala tu dynamiku mezi nimi nebo jestli je zkusit dát na čas do oddělených klecí...
Předem děkuji za rady.
Jak velkou klec pro ně máte? Jak je vybavená? Máte případně foto? Je nutné myslet na to, že když jsou ve skupině zvířat takovíhle ranaři, je každý centimetr znát a poskytnutí dostatečného prostoru a možnosti jít si navzájem z očí, je nedocenitelná věc.
Víc potkanů by mohlo trochu zamíchat vztahy, ale asi bych do tohohle nekupovala jednoho. Líp dva, tři... na kolik se cítíte a máte prostory.
Klec mají tedy dřevěnou, celkem velkou, více do výšky asi 80x70 se třemi patry, dvěma domečky a kolečkem na běhání, fotku nemám, ale kdyby bylo potřeba, pořídím, ale myslím, že pro přehled stačí popisek. Do toho je z ní často pouštíme i ven, takže myslím, že prostor celkem mají.
Problém je, že víc by jich už přítel opravdu nerozchodil a asi by jich bylo do klece už příliš.
Je možné, že by si s ním ten dominantnější chtěl třeba i jen hrát, ale ten druhý to bral nějak špatně? Protože mi nepřijde, že by ho chtěl vyloženě nějak terorizovat, ačkoli se to děje. Proto mě napadl třeba ten ještě jeden, který by ho mohl zabavit stejně, jako si hraje on.
Nell24a
napsal(a):
Klec mají tedy dřevěnou, celkem velkou, více do výšky asi 80x70 se třemi patry, dvěma domečky a kolečkem na běhání, fotku nemám, ale kdyby bylo potřeba, pořídím, ale myslím, že pro přehled stačí popisek. Do toho je z ní často pouštíme i ven, takže myslím, že prostor celkem mají.
Problém je, že víc by jich už přítel opravdu nerozchodil a asi by jich bylo do klece už příliš.
Je možné, že by si s ním ten dominantnější chtěl třeba i jen hrát, ale ten druhý to bral nějak špatně? Protože mi nepřijde, že by ho chtěl vyloženě nějak terorizovat, ačkoli se to děje. Proto mě napadl třeba ten ještě jeden, který by ho mohl zabavit stejně, jako si hraje on.
Ještě jeden do party by mohl rozložit tu přemíru pozornosti, která se dostává tomu zbývajícímu na únosnou míru. Ale nikdo tady nevíme, jak to vypadá, když ho napadá/hraje si/otravuje, takže těžko říct. Můžete natočit, když se vám to povede. Taky je ale možnost, že jestli vám přijde, že na více potkanů, už by ta klec nebyla, ty vztahy to třeba ještě zhorší, protože když si tam jeden nárokuje více prostoru, než ho tam reálně je, musí z toho být problém. Podle mě není normální, aby se potkani kousali do krve. Jo, občas se škrábnou nebo tak, ale není to cíleně. Jakmile to cíleně je, značí to, že něco není úplně ok.
Možná bych ještě zkusila přidat více schovávaček, ale to už jen tak plácám nápady.
On na něj prostě skočí a ten druhý hned ztuhne a přestane se bránit a v podstatě se nechá pokousat, příšerně u toho piští, ale nebrání se. Nebo ho jen tak čapne za nos a normálně ho do něj kousne, což je taky vlastně bez reakce, až na ten křik.
Jeden potkánek by se asi ještě vešel, ale víc už ne. Nejraději bych to vyřešila i nějak jinak, ale opravdu už mě nic moc nenapadá. Zkusila jsem je teď brát z klece po jednom a věnovat každému samostatnou pozornost, tak uvidím, jestli se to zlepší. Kdyby vás ještě něco napadlo, tak určitě napište.
Nell24a
napsal(a):
On na něj prostě skočí a ten druhý hned ztuhne a přestane se bránit a v podstatě se nechá pokousat, příšerně u toho piští, ale nebrání se. Nebo ho jen tak čapne za nos a normálně ho do něj kousne, což je taky vlastně bez reakce, až na ten křik.
Jeden potkánek by se asi ještě vešel, ale víc už ne. Nejraději bych to vyřešila i nějak jinak, ale opravdu už mě nic moc nenapadá. Zkusila jsem je teď brát z klece po jednom a věnovat každému samostatnou pozornost, tak uvidím, jestli se to zlepší. Kdyby vás ještě něco napadlo, tak určitě napište.
Kdybyste uvažovali o tom třetím, možná bych zkusila místo mladého přidat už dospělého (ale normálně socializovaného, žádného asociálního šílence)... Mohl by mu trochu srazit hřebínek.
Nabízí se pak další možnosti, jako rozdělit a najít tomu ostřejšímu dostatečně sebevědomého parťáka, který se z něj nepoto a tomu druhému naopak nějakého jemnějšího... Ale to už je o tom mít dvě klece nebo se jednoho vzdát.