Dominika555

XXX.XXX.144.109
Dobrý den,
mám dvě potkanky. Jedna je asi o měsíc starší a už vypadá, že dlouho nebude. Mladší potkanka je na ní hodně závislá a nevím jak bude snášet, že bude sama. Takže bych k ní potom chtěla pořídit mimčo, ale nevím, jak je budu seznamovat. Starší potkanka už neslyší a moc toho po pokoji nenachodí.
Děkuji za rady k seznamování.
Upraveno Adminem 2.4.2022 v14:05 - interpunkce
Malé bych koupila rovnou dvě. Ta druhá tu také nebude věčně a vzhledem k průměrnému dožití potkanů byste to za chvíli řešila znovu. Navíc hyperaktivní mládí tak nebude tolik otravovat už starší dámu, která taky bude chtít mít svůj klid.
Malé dejte někam, kde to nezná ani ta stará a kde si nebude jistá (dobrá je vana) a přidejte k nim starou. Nějaký šarvátky budou probíhat první dny a budou u toho docela pištět, je potřeba s tím počítat. Klec nebo cokoli, v čem bydlí, vyčistit, přestavět, přidat tam něco velikostně jen pro ty malé a pustit je tam všechny a nenechat se vyděsit tím, že si občas trochu vjedou do vlasů.
Prťata pořiďte minimálně dvě, kdyby bylo jenom jedno, starší samici by dost otravovalo, a stejně tak je lepší, když se pozornost starousedlíků rozloží. Plus když vám časem odejde i ta zbylá starší potkanka, tak vám zbude zase jen jedna a budete muset seznamování řešit znovu.
Seznamování je podrobně popsáno zde https://www.sochp.cz/chov-potkanu/jak-seznamovat/, to určitě nastudujte. Základem je neutrální prostředí s absencí schovávaček a nevracet do společné klece dřív, než budou spát všichni na jedné hromadě.
Zoia
napsal(a):
Pardon, to jsem nechtěla dělat ozvěnu, jen jsem byla pomalá :-).
Já když se na něco ptám a odpoví mi víc lidí v podstatě to samé, jsem si aspoň jistější, že to není blbost.
Vzpomínám si, že před lety byla některými lidmi doporučovaná takzvaná "přepravková metoda", která mě doteď poněkud straší, když si vzpomenu, jak se doporučovalo ji provádět. (nikdy jsem to nezkoušela, na to bych byla moc měkká) Nevím, jestli už jste o tom slyšela... Stavěla na tom, že když se všichni bojí, míň pak řeší, kdo je novej a koho už znaj, což je částečně pravda a tahle prvotní vlna strachu z nového prostředí umí být na seznámení i užitečná, ale doteď mi v hlavě zůstala informace - když se v přepravce začnou prát, tak s ní zaklepte a vyděste je ještě víc... a je mi fakt úzko.
Takže vždycky je lepší klidně desetkrát zopakovat něco normálního než jednou napsat radu tohohle typu.
Dominika555

XXX.XXX.144.109
Velice děkuji za odpovědi 😉
Atheira
napsal(a):
Já když se na něco ptám a odpoví mi víc lidí v podstatě to samé, jsem si aspoň jistější, že to není blbost.
Vzpomínám si, že před lety byla některými lidmi doporučovaná takzvaná "přepravková metoda", která mě doteď poněkud straší, když si vzpomenu, jak se doporučovalo ji provádět. (nikdy jsem to nezkoušela, na to bych byla moc měkká) Nevím, jestli už jste o tom slyšela... Stavěla na tom, že když se všichni bojí, míň pak řeší, kdo je novej a koho už znaj, což je částečně pravda a tahle prvotní vlna strachu z nového prostředí umí být na seznámení i užitečná, ale doteď mi v hlavě zůstala informace - když se v přepravce začnou prát, tak s ní zaklepte a vyděste je ještě víc... a je mi fakt úzko.
Takže vždycky je lepší klidně desetkrát zopakovat něco normálního než jednou napsat radu tohohle typu.
To mě naštěstí minulo :-).Ta metoda s dunou, co je popsaná na stránkách klubu, mi přijde dobrá, kdybych to s chovem myslela nějak vážně, tak ji na to seznamování pořídím.
Ale já už je moc chovat nechci, ty nemoci a odchody jsou blbý. Teď tu mám smečku jen proto, že někdo vykopnul potkanku i s přepravkou, tak jsme se jí ujali a pořídili dvě další, aby nebyla sama. Seznamovali jsme ve vaně, ale ta zachráněná z ní bez větších problémů vyskakovala, takže pak holky šly na seznamování do nízké klece po morčeti.
Zoia
napsal(a):
To mě naštěstí minulo :-).Ta metoda s dunou, co je popsaná na stránkách klubu, mi přijde dobrá, kdybych to s chovem myslela nějak vážně, tak ji na to seznamování pořídím.
Ale já už je moc chovat nechci, ty nemoci a odchody jsou blbý. Teď tu mám smečku jen proto, že někdo vykopnul potkanku i s přepravkou, tak jsme se jí ujali a pořídili dvě další, aby nebyla sama. Seznamovali jsme ve vaně, ale ta zachráněná z ní bez větších problémů vyskakovala, takže pak holky šly na seznamování do nízké klece po morčeti.
Jo, přesně. Potkani jsou strašně fajn, ale ty konce... Co krátkej život, s tím by se dalo nějak smířit, ale ty způsoby...
Dominika555

XXX.XXX.144.109
Znovu moc děkuji za vaše rady a názory .
Myslím že mi to dost pomůže