Máme tady takovou debatu a nemůžeme najít shodu.
Odjakživa máme kompost i hnůj, tak se tohle nikdy neřešilo, ale nějak jsme se dostali k tomu, jestli vlastně patří podestýlka od býložravých drobných živočichů do bioodpadu nebo ne. Některé stránky na internetu tvrdí, že ne, ale mluví konkrétně o exkrementech zvířat. Takže čistě obecně seno a hobliny po králíkovi/morčeti atd. patří do černé?
Přijde mi to trochu uhozené, ale možná mi jen chybí nějaké zásadní informace ohledně procesu zpracování?
Uživatel s deaktivovaným účtem

si teda myslím, že je to bioodpad
že cokoliv, co doma kompostujete patří do hnědé, když nemáte kompost.
koneckonců psí a kočičí hovna se na kompost nedávají.
Já si právě myslím, že to je bioodpad a je zcela normální to házet do hnědé popelnice - ostatně já jsem vždy podestýlky od zvířat umisťovala na kompost, nikoli na hnůj, který byl po praseti a králících (u prarodičů). Něco jiného je kejda u dědy, co tahá z králíkáren jednou za kdovíjak dlouho (s jeho způsobem chovu a podmínkami jsem nikdy nesouhlasila a souhlasit nebudu), ale běžný odpad z podestýlek domácích zvířat, které jsou oproti tomu pořád ještě čisté hobliny, jsou dle mýho normálním bioodpadem. Vzpomínám si totiž, že jsem svého času používala Asan a ten se snad i kasá svou ekologičností a možností ho kompostovat. Tehdy jsem tím normálně plnila hnědou popelnici, protože jsem si říkala, že asan těžko někdo bude kupovat proto, aby ho ještě nepoužitý házel do bio.
Jsem tady ale jediná, kdo si to myslí a argumenty právě padají skrz - kočičí a psí hovna tam taky nesmí.
Jenže tam je právě ten markantní rozdíl, protože není hovno jako hovno, že ano.
Našla jsem stránku, kde zmiňují, že znečištěná podestýlka drobných živočichů do biopopelnice nepatří. Ale víc nikde nic.
Asi budu muset napsat někomu povolanýmu, protože jsem šťoura a když se takhle pustím do nějakýho tématu, kdy se názory rozchází, hrozně mě pak štve, že nevím, jak to je.
Atheira
napsal(a):
Tak mám odpověď.
Prý do biopopelnice opravdu nepatří, protože se tam nemají vyhazovat žádné odpady živočišného původu. Přijde mi to lehce na hlavu postavený, ale přidávám info, kdyby to někoho zajímalo.
Jo, no...taky o tom periodicky přemejšlím a nakonec to vždycky hodím do černý...i když teda - morčecí bobky jsou jenom slisovaný seno