Tak jdu zase pro radu, protože internet je v tomhle marnej. Tady na fauně taky kde nic, tu nic.
Sušíme jako šílení (seno nepočítaje) různé rostliny zvlášť, dokud jsou. Mám možnost nasušit si větší množství hluchavek - kombinace bílá, fialová i pitulník. Nikdy v minulosti jsem je nekrmila, protože v okolí v podstatě nebyly.
Dá se to morčatům krmit bez obav (v normálním množství jako přilepšení) nebo tam někde je nějaký problém, o kterém je potřeba vědět? Třeba v konkrétním druhu? Máme tu pitulníku jak na...., takže o ten mi jde především.
Všude se všichni zmůžou jenom na varování, neplést hluchavky s popencem, upřímně mě čím dál víc opouští víra v lidstvo, protože popenec a hluchavka... no jako nevim. Ale když jsou lidi schopný žrát konvalinky v přesvědčení, že je to medvědí česnek... No, to už je jedno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Atheira
napsal(a):
Tak jdu zase pro radu, protože internet je v tomhle marnej. Tady na fauně taky kde nic, tu nic.
Sušíme jako šílení (seno nepočítaje) různé rostliny zvlášť, dokud jsou. Mám možnost nasušit si větší množství hluchavek - kombinace bílá, fialová i pitulník. Nikdy v minulosti jsem je nekrmila, protože v okolí v podstatě nebyly.
Dá se to morčatům krmit bez obav (v normálním množství jako přilepšení) nebo tam někde je nějaký problém, o kterém je potřeba vědět? Třeba v konkrétním druhu? Máme tu pitulníku jak na...., takže o ten mi jde především.
Všude se všichni zmůžou jenom na varování, neplést hluchavky s popencem, upřímně mě čím dál víc opouští víra v lidstvo, protože popenec a hluchavka... no jako nevim. Ale když jsou lidi schopný žrát konvalinky v přesvědčení, že je to medvědí česnek... No, to už je jedno.
Třeba pomůže - telefon naToxiko linku 224 919 293. Dejte pak vědět, jak jste pochodila.
OnlyK
napsal(a):
Krmím kombinací různých druhů čerstvých
(v zimě ze stejných seno) rostlin každý den. Morčata, králíky, kozu.. s hluchavkami nikdy žádný problém. Nepočítám to na kusy ani váhu, prostě jim hodím, sem tam mají víc toho, jindy toho.. vždy vše ok 😉
Tady mám právě plac, kde jsou výrazně jenom hluchavky. Samý pitulník a sem tam nějaká fialová. Trávu s bílými normálně krmím, ale není jich takové množství. Chtěla jsem právě sklidit tyhle mega naleziště pitulníku, nasušit a občas přihodit. Jenže jsem právě váhala, jestli bílá, fialová i žlutá jsou vlastně podobné. Co se té žluté týče, pro lidskou spotřebu jsme ji známému sbírali několik let pravidelně, takže vím, že je to užitečná kytka, jenom byliny jsou prostě byliny, žejo, tak mi to šrotovalo.

Atheira
napsal(a):
To je linka ohledně humánních věcí, že? Nepošlou mě s morčatama do háje?
Dneska mám nepovedených telefonátů fakt hodně.
Já mám pocit, že ne. Kdysi se tady nebo možná ještě na equichanelu řešili jedovaté kytky u koní a někdo tam dal tohle číslo. Tak jsem si ho uložila. A vlastně na králících je podobný dotaz a je tam odkaz - linka na VFU. Jukněte na to.
napsal(a):
Já mám pocit, že ne. Kdysi se tady nebo možná ještě na equichanelu řešili jedovaté kytky u koní a někdo tam dal tohle číslo. Tak jsem si ho uložila. A vlastně na králících je podobný dotaz a je tam odkaz - linka na VFU. Jukněte na to.
Já si to právě vyhledala a našlo mi to jako linku pro případy akutních otrav. Nepřišlo mi proto ok, abych tam volala s takovýmhle dotazem. Zkusím ještě pohledat a vyzjistit a dám vědět, na co jsem případně přišla. Děkuju. :)

Atheira
napsal(a):
Já si to právě vyhledala a našlo mi to jako linku pro případy akutních otrav. Nepřišlo mi proto ok, abych tam volala s takovýmhle dotazem. Zkusím ještě pohledat a vyzjistit a dám vědět, na co jsem případně přišla. Děkuju. :)
Ale tam píšou Oddělení toxikologie VFU, že NESLOUŽÍ k řešení akutních stavů. Myslím ten odkaz na králících.
napsal(a):
Ale tam píšou Oddělení toxikologie VFU, že NESLOUŽÍ k řešení akutních stavů. Myslím ten odkaz na králících.
Tak mám info, že řeší spíš intoxikace u lidí, ale že všechny tři druhy hluchavek se považují za netoxické rostliny. Ohledně zvířat ale žádnou zkušenost nemají.

Atheira
napsal(a):
Tak mám info, že řeší spíš intoxikace u lidí, ale že všechny tři druhy hluchavek se považují za netoxické rostliny. Ohledně zvířat ale žádnou zkušenost nemají.
Tak snad to dají i morčata. Ohledně toxicity jsou obecně odolnější přežvýkavci díky předžaludkům. Ale morče ja takový malý člověk vegetarián.
napsal(a):
Tak snad to dají i morčata. Ohledně toxicity jsou obecně odolnější přežvýkavci díky předžaludkům. Ale morče ja takový malý člověk vegetarián.
Ony to holky vyřešily za mě. Čerstvou nechtějí. Nechají to tam a zhnuseně od toho jdou - asi jim to smrdí.
Sušený si myslím, že to nijak toxicky významný ani být nemůže, jestli teda nejsem úplně vedle. Držím se pravidla 8 týdnů, většinou víc, mám to tak zažité a pochybuju, že by mě cokoli přimělo dělat to jinak. Sušíme seno i u sousedů, ale od nás ze zahrady máme materiál samý pryskyřník. Myslím, že sušená hluchavka těžko bude horší a kdyby to pro morčata znamenalo jó problém, předpokládám, že už bych to někde vyšťárala. Takoví ti zanícení morčatáři už probrali tolik žrádla, jak průměrný matky na e-miminu.