Aknicul

XXX.XXX.84.9
Dobrý den,
naše morčatka postihl svrab, samozřejmě jsme vyrazili nejprve na veterinu, kde nám dali injekce proti parazitům na všechna naše morčatka. Vůbec to nezabralo, tak jsme vyrazili znovu a paní veterinářka vytáhla silnější kalibr. Stronghold. Ten opět nezabral.
Proto bych se chtěl zeptat, jestli s tím někdo nemáte zkušenosti co zabere.
Předem děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud morčata dostala ivermektin nebo selanomektin ve správné dávce a všechna a nepomohlo,
tak to není svrab.
Můžu se prosím vás, bodlinko, jako veterináře zeptat na názor, co je na strongholdu "silnější kalibr", když by oproti ivermectinu měl být alespoň registrovaný k použití u morčat, což, pokud vím, ivermectin není?
Ano, jsem proti němu vysazená, ale formulace v úvodním příspěvku mi přijde taková nešťastná.
Vím, vaše dílo to není, ale zajímá mě, co si o tom myslíte?

Atheira
napsal(a):
Můžu se prosím vás, bodlinko, jako veterináře zeptat na názor, co je na strongholdu "silnější kalibr", když by oproti ivermectinu měl být alespoň registrovaný k použití u morčat, což, pokud vím, ivermectin není?
Ano, jsem proti němu vysazená, ale formulace v úvodním příspěvku mi přijde taková nešťastná.
Vím, vaše dílo to není, ale zajímá mě, co si o tom myslíte?
ani selamektin není registrovaný pro morčata.
účinkem i spektrem jsou si obě látky zcela rovnocenné.
napsal(a):
ani selamektin není registrovaný pro morčata.
účinkem i spektrem jsou si obě látky zcela rovnocenné.
Takže na použití u morčat nic oficiálně není? Injekční podání je teda u morčat prostě norma? Představa, že zevní použití je pro to zvíře šetrnější, ale proti svrabu (když ho to morče má ještě v nějaký normální míře) běžně účinná je, je mylná?

Atheira
napsal(a):
Takže na použití u morčat nic oficiálně není? Injekční podání je teda u morčat prostě norma? Představa, že zevní použití je pro to zvíře šetrnější, ale proti svrabu (když ho to morče má ještě v nějaký normální míře) běžně účinná je, je mylná?
pro morčata nic oficiálně není
a injekční podání ivermektinu je norma. rozdíl je opravdu pouze v lékové formě, jinak obě látky - ivermektin určený k injekčnímu podání a selamektin jako spot on - působí úplně stejně, totiž celkově.
rozdíl je víceméně pouze v ceně, selamektin spot on pro koťata na jedno morče pro toto je řádově dražší než injekce ivermektinu.
napsal(a):
pro morčata nic oficiálně není
a injekční podání ivermektinu je norma. rozdíl je opravdu pouze v lékové formě, jinak obě látky - ivermektin určený k injekčnímu podání a selamektin jako spot on - působí úplně stejně, totiž celkově.
rozdíl je víceméně pouze v ceně, selamektin spot on pro koťata na jedno morče pro toto je řádově dražší než injekce ivermektinu.
Díky za vysvětlení. Napadá mě k tomu teda důležitá otázka. Mladé morče, stáří pod 1 rok, nerozchodil injekční podání ivermektinu. Stejným způsobem by tedy pravděpodobně reagoval i na spot nebo se to předpokládat nedá?

Atheira
napsal(a):
Díky za vysvětlení. Napadá mě k tomu teda důležitá otázka. Mladé morče, stáří pod 1 rok, nerozchodil injekční podání ivermektinu. Stejným způsobem by tedy pravděpodobně reagoval i na spot nebo se to předpokládat nedá?
to se nedá říct, protože záleží na správném dávkování toho ivermektinu a taky příčina úhynu může být jinde.
napsal(a):
to se nedá říct, protože záleží na správném dávkování toho ivermektinu a taky příčina úhynu může být jinde.
Já vím, že může, ale nevěřím tomu, i veterinář mi tehdy řekl, že se mu to u morčat prostě stává. Proto mě to prostě nedá a pořád zajímá, jestli a jakou hraje roli nějaké fakt titerně přesné dávkování a tak. No, ale moc dekuju za info, stejně budu paranoidní a injekce nikdy, ale chtěla jsem k tomu mít víc informací. 😁

Atheira
napsal(a):
Já vím, že může, ale nevěřím tomu, i veterinář mi tehdy řekl, že se mu to u morčat prostě stává. Proto mě to prostě nedá a pořád zajímá, jestli a jakou hraje roli nějaké fakt titerně přesné dávkování a tak. No, ale moc dekuju za info, stejně budu paranoidní a injekce nikdy, ale chtěla jsem k tomu mít víc informací. 😁
"titěrně přesné" dávkování samozřejmě vliv má
už prostě proto, že ivermektin inj je registrovaný pro skot, prasata, někdy i ovce, prostě koncentrace úč. látky odpovídá úplně jiným hmotnostem než morče, takže při dávkování pro morče opravdu záleží na úplně každém 0,01 ml.

Atheira
napsal(a):
Kolegyně na klinice injekční Ivomec běžně dává (dávají). Asi ve správném dávkování.
napsal(a):
"titěrně přesné" dávkování samozřejmě vliv má
už prostě proto, že ivermektin inj je registrovaný pro skot, prasata, někdy i ovce, prostě koncentrace úč. látky odpovídá úplně jiným hmotnostem než morče, takže při dávkování pro morče opravdu záleží na úplně každém 0,01 ml.
Já jsem hrozná, můžete se na mě vybodnout a nic mi už nepsat 😂, ale skrz to spot X injekce a dávkování mi ještě vrtá hlavou domněnka založená na tom, že teda jako laik mám postoj a strach, jaký mám. Zajímalo by mě, jestli můj pocit, že když se to přežene se spotem původně pro koťata, děje se menší průser než když se špatně nadávkuje injekce původně určená pro větší zvířata, je úplně mimo nebo mi to z mojí laický logiky vyplývá správně.
A už toho nechám, přísahám.
Aknicul

XXX.XXX.84.9
Veterinářce se nechtělo věřit že to nezabralo, ale morčatko chvíli po tom mělo problémy se zuby a šlo na operaci, veterináři si ho tam nechali a když jsme si ho vyzvedávali, řekli nám, že viděli, že po něm pořád něco leze a proto dali stronghold a použili přesně slovní spojení "silnější kalibr"
Ale morčatka se pořád nadměrně škrábou až vykusuji, na nožkách mají holá místa
Morčatka chováme na textilu, zvážili jsme i že by je to mohlo dráždit a změnili jsme podestýlku na Asan, nic se nezměnilo

Aknicul
napsal(a):
Veterinářce se nechtělo věřit že to nezabralo, ale morčatko chvíli po tom mělo problémy se zuby a šlo na operaci, veterináři si ho tam nechali a když jsme si ho vyzvedávali, řekli nám, že viděli, že po něm pořád něco leze a proto dali stronghold a použili přesně slovní spojení "silnější kalibr"
Ale morčatka se pořád nadměrně škrábou až vykusuji, na nožkách mají holá místa
Morčatka chováme na textilu, zvážili jsme i že by je to mohlo dráždit a změnili jsme podestýlku na Asan, nic se nezměnilo
takže po morčeti něco viditelně leze.
no vidíte, jsme doma, není to žádný svrab, ale všenky nebo možná chirodiscoides
jo, ten ivermektin dostala ta morčata jednorázově, nebo pěkně každých 10 dní třikrát? tam by mohl totiž být zakopaný pes.
Aknicul

XXX.XXX.84.9
Dostala je každých 10 dní 3×, jediné co mě napadá k tomu je, že jedno morcatko dostalo poprvé davku samo, druhé morcatko dostalo první davku až když první morčatko už druhou dávku
Alue dávala na všenky Biokil, myslíte si, že je to dobrá volba a mám jim to dát?