Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mondy

14.6.2022 12:38
Mondy

XXX.XXX.6.232

Dobrý den, sháním informace k chovu Norků v ČR. Za jakoukoliv odpověď k tématu budu ráda od pořízení přes chov, vybavení ubikace, veterináře a veterinární problémy, stravu, možnosti socializace a vycházení s jinými druhy až po právní záležitosti. Odezvu přijímám i přes Email a všem předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2022 15:24

Mondy napsal(a):
Dobrý den, sháním informace k chovu Norků v ČR. Za jakoukoliv odpověď k tématu budu ráda od pořízení přes chov, vybavení ubikace, veterináře a veterinární problémy, stravu, možnosti socializace a vycházení s jinými druhy až po právní záležitosti. Odezvu přijímám i přes Email a všem předem děkuji.

A kde ten email máte? A stejně mám tušení, že farmový chov je u nás zakázaný. Stačí trochu zagůglit. Navíc - vy čekáte, že vám dá někdo zadarmo svůj know-how? Co třeba si sám (sama) nejdřív něco nastudovat?

Mondy

15.6.2022 11:48
Mondy

XXX.XXX.6.232

Email je geny.monda@seznam.cz
Mám načteno všechno co jsem kde našla, jak už na stránkách v Česku, tak ze zahraničí přeložené do angličtiny, navíc mám vystudovanou školu se zaměřením na chov cizokrajných zvířat takže mám i knihy ze kterých jsem schopná něco zjistit, ale jelikož toto zvíře není v Česku častým chovancem, příliš mnoho informací není, proto jsem se obrátila přes iFaunu na lidi kteří možná mají zkušenosti a byli by ochotni mi poradit abych neudělala při nejlepším žádnou chybu. Snažím se jen zjistit co nejvíce informací před pořízením.

15.6.2022 12:28

Mondy napsal(a):
Email je geny.monda@seznam.cz
Mám načteno všechno co jsem kde našla, jak už na stránkách v Česku, tak ze zahraničí přeložené do angličtiny, navíc mám vystudovanou školu se zaměřením na chov cizokrajných zvířat takže mám i knihy ze kterých jsem schopná něco zjistit, ale jelikož toto zvíře není v Česku častým chovancem, příliš mnoho informací není, proto jsem se obrátila přes iFaunu na lidi kteří možná mají zkušenosti a byli by ochotni mi poradit abych neudělala při nejlepším žádnou chybu. Snažím se jen zjistit co nejvíce informací před pořízením.

Ale to jste měl(a) napsat hned. Původně to vypadalo, že se vám nechce nic hledat a studovat a chcete, aby to někdo udělal za vás. Nicméně, sám (sama) píšete, že se u nás nechová moc často. Poté, co byly zrušené kožešinové farmy, není ani důvod.

Mondy

17.6.2022 13:38
Mondy

XXX.XXX.6.232

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale to jste měl(a) napsat hned. Původně to vypadalo, že se vám nechce nic hledat a studovat a chcete, aby to někdo udělal za vás. Nicméně, sám (sama) píšete, že se u nás nechová moc často. Poté, co byly zrušené kožešinové farmy, není ani důvod.

Spousta druhů zvířat se chová "bezdůvodně" . Pro každého má jeho zvíře asi jiný význam. Chov přece nemusí být důvodem získání části těla zvířete, aby se mohlo chovat, jsem zastáncem toho že by to mělo být spíše naopak, takže si myslím, že je pár důvodu proč ano. Už jen z hlediska zájmového chovu, tam nastává spíše otázka, proč ne? Hadí kůže se také používala na oblečení a v dnešní době je had relativně častý společník.

17.6.2022 16:35

Mondy napsal(a):
Spousta druhů zvířat se chová "bezdůvodně" . Pro každého má jeho zvíře asi jiný význam. Chov přece nemusí být důvodem získání části těla zvířete, aby se mohlo chovat, jsem zastáncem toho že by to mělo být spíše naopak, takže si myslím, že je pár důvodu proč ano. Už jen z hlediska zájmového chovu, tam nastává spíše otázka, proč ne? Hadí kůže se také používala na oblečení a v dnešní době je had relativně častý společník.

Jistě, já mám bezdůvodně koně a kocoury. A hadi se u nás chovali vždy stejně bezdůvodně. Norci ne. Možná proto nejsou k sehnání.

12.7.2022 15:21
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím, budu reagovat, i kdy asi po měsíci, možná si to zadavatelka ještě přečte:D

Obávám se, že chovat norky v Česku bude nyní v rámci soukromého zájmového hobby chovu oficiálně nemožné. Mimo jiné proto, že norek americký ("mink") je v Evropě nepůvodní invazní druh.

Nevím teď, jestli je i na novém letošním unijním seznamu invazáků (nějak přestaly fungovat odkazy); členství v něm ale prakticky, s několika výjimkami, již vylučuje chov těchto živočichů. Určitě je mink minimálně na blacklistu. Docela oprávněně.

No a původní norek evropský je kriticky ohrožený druh, taky nic, co by pro běžného smrtelníka bylo legálně chovatelné.

Dokážu si ale představit situaci, kdy by se ke mě dostala nějaká osiřelá mláďata minka, já se jich v případě zájmu ujal, vypiplal, časem nechal vykastrovat. Asi jen u takto piplaných mláďat bych předpokládal nějakou habituaci či ochočení. Nikomu o tom neříkal, neukazoval, nefotil na sociální sítě, nemnožil bych, prostě by u mě spokojeně dožili.

Informace samostudiem, videa, základní fakta biologie atp. Ale prostě půjde o přizpůsobivou menší lasicovitou šelmu, prosperující u nás i ve volné přírodě, a předpokládám, že bude dost relevantních info použitelných i třeba z chovu fretek aj.

12.7.2022 16:48

Ale fretka ( tchoř) je tvor původně stepní, nikoliv vodní..a krmit drobnou šelmičku raky, rybkami apod, pokud ji nebudu cpát granulemi pro průmyslový chov, si moc neumím představit.. bohatě mi stačila spotřeba ježků ušatých
A k původní otázce - nemyslím si, že někdo, kdo má zkušenosti z těch původních chovů na kožešiny, jakékoliv info poskytne.. a nevím, zda je vůbec o co stát 🙄

Přidejte reakci

Přidat smajlík