Lucy92

XXX.XXX.251.183
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně chování našeho křečka, kterýho máme ze zverimexu přes týden. Neustále se mu něco nelíbí, dávám mu jídlo a pití každý den a neustále kouše a vydává takové "pištění", že mu to vadí. Chtěla jsem ho vzít na ruku ale pokousal. Od té doby to radši nezkoušim, nevím jak ho ochočit aby nekousal. Dřív jsem mívala křečky ale nepamatuju si jako dítě, že by takový nějaký kousal.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucy92
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně chování našeho křečka, kterýho máme ze zverimexu přes týden. Neustále se mu něco nelíbí, dávám mu jídlo a pití každý den a neustále kouše a vydává takové "pištění", že mu to vadí. Chtěla jsem ho vzít na ruku ale pokousal. Od té doby to radši nezkoušim, nevím jak ho ochočit aby nekousal. Dřív jsem mívala křečky ale nepamatuju si jako dítě, že by takový nějaký kousal.
Já ano. Křečci občas koušou.

Lucy92
napsal(a):
..vždy jsem měla vymazlené křečky od chovatele, který i řekl, který je více či méně kousavý...pro příště ze zverimexu nebrat...tady nezbývá než velká trpělivost s nejistým výsledkem...křečka bych netahala, ale snažila se krmit z ruky pak možná časem si zvykne a nebude tak agresivní....
Ve zverimexu jsou v opravdu špatných podmínkách, takže bude nejspíš ve velkém stresu, každopádně jsem taky sama křečka ze zverimexu dříve měla a byl takhle ze strachu agresivní, tak mohu dát pár rad: pár dní nechat křečka v klidu, jen se ujistit, že má jídlo a vodu, klec mít na klidném místě, pořádný domeček a přiměřeně velká klec (čím větší tím lepší), dát do klece i jiné úkryty než samotný domeček, aby začal vylézat (stačí pár prostřižených krabiček, stříšky z kartonu nebo ruličky od toaletního papíru), rozhodně NEZVEDAT domeček spíš nejdříve přes klec krmit pamlsky (jogurt, jablko, nejvíce mají u nás oblíbené sušené červy za asi 50 kč box ze zverimexu), postupně nechávat pamlsky na ruce a nechat jej na ruku vlézt aby pamlsek získal. Poté, co bude s tímhle v pohodě ho opatrně podebrat dlaněmi a začít ho v klidu brát do rukou. Jak není od chovatele, tak si ho bohužel musí člověk ochočit sám, ještě bude mít nejspíš ze zverimexu dost strach a pocit, že se musí bránit (byl zavřený v malém prostoru se spoustou ostatních křečků a pod neustálým stresem).
lizuuusa

XXX.XXX.203.208
Neházejte všechny zveráče do jednoho pytle prosím, pracuji v jednom a máme křečky pouze po jednom, krmíme kvalitním krmením, nijak je nestresujeme, dáváme zeleninku, ovoce, červíčky, mají vše co potřebují, troufám si říct (až na ten menší prostor tedy) že se maj líp jak u kdejakých dětí který je mačkají, dlachňají a krmí shit krmivem, po chvíli tu už jdou i na lehé zamlaskání z domečku pro salátek a nechaj se pohladit :D mám jich doma sama už 5 díky tomu
Tak to zní úžasně, já jsem takový zverimex tedy v životě neviděla... To je nějaký soukromý že? Taky záleží na tom odkud potom mladé odebíráte, aby nebyli nějak množeni mezi sourozenci. Já váš zverimex samozřejmě neznám, ale musím uznat, že to zní milionkrát lépe, než to co celý život vídám. Kde se nacházíte? Něco takového bych ráda podpořila a navštěvovala

lizuuusa
napsal(a):
Neházejte všechny zveráče do jednoho pytle prosím, pracuji v jednom a máme křečky pouze po jednom, krmíme kvalitním krmením, nijak je nestresujeme, dáváme zeleninku, ovoce, červíčky, mají vše co potřebují, troufám si říct (až na ten menší prostor tedy) že se maj líp jak u kdejakých dětí který je mačkají, dlachňají a krmí shit krmivem, po chvíli tu už jdou i na lehé zamlaskání z domečku pro salátek a nechaj se pohladit :D mám jich doma sama už 5 díky tomu
Ha! Převlečená Vééérka. Troufnu si říct, že takový zverimex neexistuje. Nebo dáte adresu?

Lucy92
napsal(a):
Přijde mi že týden je málo. U činčiláků mi trvalo několik měsíců, než jsem si fakt získala jejich důvěru. Podařilo se nám dost pokročit až ve chvíli kdy jsem zavedla režim "pamlsky jen za kontakt s člověkem". Tedy "zadarmo" měli jen vodu, seno a granule (to činčilám stačí - nevím co je nutné minimum pro křečky, hádám že musí dostat i zrní?). Všechny mlsky (sušenou zeleninu, ovesné vločky, křížaly, rozinku...) dostali jedině z ruky. Zprvu přes mřížku klece, později z otevřených dvířek, pak za jednu packu na ruce, za dvě packy, tři, čtyři... dnes mi vylezou na rameno. A každá návštěva dostane mlsky a krmí, ať se nebojí ani jiných lidí. Takhle jsme ochočili i dospělé osmáky. Čím lepší pochoutka tím rychlejší pokrok. Zprvu potřebujete opravdu hodně trpělivosti a jen stát a čekat až se odhodlá. Když se neodhodlá, mlsku jsem odebrala a nabídla později, s nižšími nároky. A neztrácet víru, pokrok byl ve vlnách - dlouho to vypadalo že se neochočí nikdy a pak najednou pochodovali po ruce skoro ze dne na den :).
Podle popisu je váš křeček ještě divočejší tak nevím jestli už si vezme přes mřížku. Můžete začít tím že si vezme když budete dva metry od klece, pak metr od klece, pak z pinzety.... Rozhodně nezvedat, nesahat ani nehladit zvířátko násilím, nelézt mu do domečku. Je možný že ani později nebude mít rád hlazení a nošení, tak bych to respektovala, je to holt křeček.
A denní režím zvířete - pokud se nepletu je křeček aktivní v noci, takže ochočovat po setmění.
Kousnout mě moji hlodavci zkusili jen jednou nebo dvakrát, při kousnutí dám jasně najevo že se mi to nelíbí - moje myši už jsou dost přidrzlé, tak už si můžu dovolit je vylekat třeba cuknutím nebo hlasitým okřiknutím, u plaššího zvířátka bych ale byla opatrnější, pro začátek možná stačí kousneš = mlska zmizí.
Dřív jsem mívala křečíky, ti byli jako mláďata jako piraňky, a taky jedna pubertální činčila mě kdysi celkem porafala, takže je možné že jestli je to puberťák zklidní se to časem :) ale to nebyly agresivní kousance, spíš takové prozkoumávací...

A ještě - jestli je fakt vyděšený dala bych mu týden dva úplnýho klidu, bez snah o ochočování. Co nejmíň ho rušit, ať si u vás zvykne. Teprve potom opatrně začít nějaké snahy o kontakt.