EnchantedMist

XXX.XXX.30.253
Dobrý den,
před týdnem mi zemřela potkanka a druhá tak zůstala v kleci sama. Z toho důvodu jsem dnes přivezla dvě malé (ze zverimexu). Klec jsem celou pořádně vyčistila a všechny tři jsem tam dala společně. Starší na na ty dvě začala útočit a frkat, je zalezla v rohu za domečkem a vždy jen vyběhne, párkrát kousne do těch mladých (zatím to nebylo do krve), trochu je potrápí, prožene po kleci a zase zaběhne do rohu. Ta starší byla vždycky víc dominantní a občas trápila svou bývalou spolubydlící, ale ta nikdy tak moc nepištěla jako tyhle dvě.
Je to normální ? Bude to po nějaké době v pořádku ? Co bych případně měla dělat ?
Předem děkuji za rady :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

jak je velká ta klec?
EnchantedMist

XXX.XXX.30.253
Klec má rozměry 40x50x90 v cm

EnchantedMist
napsal(a):
Klec má rozměry 40x50x90 v cm
no tak tím se vysvětluje všechno
na tři potkany je to fakt malé.
EnchantedMist

XXX.XXX.30.253
To znamená, že větší klecí by se to mohlo vyřešit ? V tom případě teda koupím větší Klec. Děkuji :D

EnchantedMist
napsal(a):
To znamená, že větší klecí by se to mohlo vyřešit ? V tom případě teda koupím větší Klec. Děkuji :D
jasný
ta klec je na trvalý bydlení malá i pro dva. to je jak kdyby vás zavřeli do koupelny a ještě vám tam dali spolubydlící, taky by vás to velice štvalo a i ten nejoblíbenější člověk by vám začal lézt na nervy, bez možnosti úniku.

napsal(a):
http://www.fancyratsforum.co.uk/calculator/cagecalc.html
Ze zvědavosti jsem zkusila - 120x50x100 cm. A vyšlo mi 8 potkanů. To se mi zdá hodně.
napsal(a):
Ze zvědavosti jsem zkusila - 120x50x100 cm. A vyšlo mi 8 potkanů. To se mi zdá hodně.
Ono to tak vychází... Jako minimum asi dobrý, ono těch 8 je stejně schopných narvat se do jednoho sputniku. Ale rozumný člověk pořídí větší, žejo...
Navíc by se mělo počítat s tím, že prostor je zaplněný i do výšky, ne jenom v ploše a že ta zvířata se pouští ven.
Pro zadavatele - i ve větší kleci je zřejmě bude chvíli honit. Dělají to tak docela běžně.
EnchantedMist
napsal(a):
To, co jsem psala výše + samozřejmě čas. Větší klec to sama nevyřeší, ačkoli je vhodné ji pořídit. Ta starší těm malým že začátku prostě trochu zatopí. Vypadá to hůř než jaké to nakonec je.
Já si nemyslím, že by ta klec byla úplně malá, i když samozřejmě větší je lepší, tak i podle kalkulačky na stránkách ČZKP - www.czkp.cz/kalkulacka-potkani-klece/ pro tři potkany dostačuje.
Spíš si myslím, že jenom vymytí klece nestačilo, vydrbat důkladně to ani nejde (myla jste i mříže?), a i kdyby jo, tak ten původní potkan to pořád vnímá jako svoje území. Trochu škorpení může být, ale jestli se vám to nezdá a prci vám připadají vyděšení, tak je seznamte znovu a to na neutrálním území, podrobně to máte sepsané zde - https://www.sochp.cz/chov-potkanu/jak-seznamovat/.
Než na to koupíte Dunu, tak můžete zkusit ještě mezikrok, kterej by mohl u prťat stačit, a to je seznamování ve vaně. Strčte je tam a počkejte, dokud je nenajdete spát na jedné hromadě. Původní klec mezitím zkuste ještě jednou pořádně vydrbat, včetně těch mříží, a nezapomeňte na obměnu vybavení - původní domky pryč, pořídit nový, hamaky dát taky nový a pověsit je jinak, prostě to tam předělejte, co to půjde.
EnchantedMist

XXX.XXX.30.253
Všem moc děkuji za rady, už mám od kamarádky domluvenou větší klec a do té doby než ji doveze a než ji připravím jsem stávající klec celou znova vyčistila včetně mříží a většinu vybavení vyměnila. Vypadá to, že to opravdu pomohlo protože už spolu s tou jednou malou spí na hromádce a i ta druhá vypadá, že si s ní bude po nějaké chvíli rozumět. :)