Zvýšení kondice laboratorních myší kontrolovaným křížením

Myš domácí bezsrstá (nunu myš)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bitisari

20.8.2022 13:18
Bitisari

XXX.XXX.37.169

U potkanů může zvýšit životaschopnost přidání malého procenta divoké krve ( v ČR například CHS Zubajda a další). Mohlo by totéž platit i u laboratorních myší. Křížení s divokou myší domácí by mohlo dát vzniknout nové linii. Takovou myš ale jen tak neseženete, takže budu muset začít sám. Vím, že bude potřeba odčervit a preventivně přeléčit a to po několik generací.

Plán je takový, že vzhledem k extrémní plachosti a hyperaktivitě divokých M. musculus budu muset upravit speciální box, aby byl přehledný, a zároveň poskytoval dostatek zákoutí, kde budou mít divoké myši pocit bezpečí. Pokusím se sehnat velmi mladé samečky(na chatě máme malou populaci M. musculus), které nechám v takovém výběhu dospět. K nim pak vypustím mladé samičky strakatých laboratorních myší, vychované též v prostorném výběhu, aby se dokázaly dobře orientovat v prostoru a fyzicky i mentálně stačily hyperaktivním divokým samcům. Bude chvíli trvat, než si na sebe zvyknou a socializují se, ale věřím, že časem zabřeznou, to bude znamenat zrod nové linie.

Část potomstva budu křížit zpět na laboratorní myši, část možná zpět na divoké a s těmito dvěma liniemi budu dále pracovat a časem je sloučím. Následně budu vybírat chovný materiál podle barvy abych dosáhl černých strakatých.

Takové myši by mohly být vhodné k vypouštění do volného výběhu u jedovatých hadů (Bitis arietans, Crotalus basiliscus), Tyto myši budou vidět díky strakatosti a zároveň budou velmi schopné a nevlezou hadovy samy do chřtánu jako naivní laboratorky otupělé generacemi chovu v klecích. Naopak budou velmi aktivní a hada jejich lov zabaví výrazně více.

Nejsem si ale jistý taxonomickým zařazením laboratorní myši, pravděpodobně se jedná o jiný poddruh než naše domácí, to by ale v ničem nemělo vadit, kříženci plodní budou určitě. Dokonce v některých městech údajně existují kmeny barevných myší domácích, barevnost získaly křížením s uniklými laboratorními myšmi ze zajetí, fungovat by to tedy mělo. Hledat info a nspirovat se ještě budu u potkanářů, nejsem si jistý, jak zajistit aby odchycené myši byly prosté parazitů atd, u potkanů takové křížení již probíhá, tak snad mi poradí. Do tohoto vlákna budu vkládat info a fotky z mého šlechtění.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2022 15:07

když onemocníte chřipkovým onemocněním, nebo nedejbože žloutenkou, rychle do špitálu a hlaste tenhle svůj nápad, aby lékaři brali na vědomí riziko nákazy leptospirózou.

Bitisari

20.8.2022 15:13
Bitisari

XXX.XXX.37.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
když onemocníte chřipkovým onemocněním, nebo nedejbože žloutenkou, rychle do špitálu a hlaste tenhle svůj nápad, aby lékaři brali na vědomí riziko nákazy leptospirózou.

Upřímně, myši nám na chatě lezou všude, bohužel když něco někdo zapomene na lince, v noci to olezou myši a my to pak nevědomky sníme, nebo v komoře do nákupu, do nádobí, všude. Myslíte že i přes to, že to u nás po možná desetiletí (generace) marného boje a kontaktu s myšími tekutinami bude výrazně zvýšené riziko při chovu těchto zvířat? Nedají se nějak přeléčit? Ještě jsem nikoho neoslovoval, ale jak to dělají u těch potkanů?

20.8.2022 17:06

leptospiry se přenáší především močí. imho když se staráte o myší ubikace, riziko je poněkud vyšší.

přeléčit se to nedá, ta zvířata jsou přirozeným trvalým rezervoárem. jak to dělají s těmi potkany, netuším. asi doufají, že se jim to vyhne, většina infekcí může proběhnout i u člověka bez příznaků nebo s mírnými příznaky.

jo taky pozor na LCMV.

20.8.2022 17:25
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tak jako upozornění bodlinky dobré a pro všechny případy bych si ho vzala k srdci. Mám v rodině člověka, co leptospirozu měl a není to zrovna k popukání.

Vy jste nějak blíže informován o tom, jak to v Zubajdě s těmi divokými potkany je? Mám pocit, jestli tam neproběhlo odchování od holat vyhrabaných z nějakého hnízda omylem, která celý život žila v domácích podmínkách... jen teď teda docela koukám, že i u takových zvířat tam riziko leptospirozy je? Domnívala jsem se - viditelně úplně blbě - že když se podaří odchovat holata doma a žijí celý život jenom doma, je leptospiroza ze hry.
Kde k ní teda divoké myši přijdou, přičemž laboratorní ji nepřenáší? A může se uteklá myš/potkan z domácího chovu a následně se navrátivší stát přenašečem?

Bitisari

20.8.2022 19:48
Bitisari

XXX.XXX.7.63

Bezpečnost je u mě na prvním místě, zatím zjišťuji jak uvést plán do praxe. U potkanů vím, že přidání "divoké krve" se provádí pro posílení imunity a možná snížení výskytu rakoviny, jak se to ale dělá nevím, musím zjistit. Napadá mě tedy, jak se to tedy dělalo u divokých druhů jako je pestruška písečná, myš bodlinatá, myš nilská atd?

Co když máte klec s potkanem někde, kam se dostane myš a on přijde do kontaktu s močí? Zamoří se tak trvalea nezvratně celý chov? Pro nakažení leptospirózou prý stačí, když vám například stříkne kapička infikované vody do oka.

20.8.2022 20:05
Atheira

XXX.XXX.209.8

Když jsem ještě byla mezi potkanáři aktivní, vzpomínám si, že někdo řešil, že mu utekla potkanice a vrátila se s outěžkem. Mláďata byla polodivoká, bylo to na nich jasně viditelné, barvu po matce nemělo žádné, ale vůbec nevím, kdo to byl, jsou to už roky. Také jsem v té době právě v reálném čase sledovala paní, které pes vyhrabal někde potkaní holata, tři, dvě nezvládla, jedno ano a měla z toho doma divočáka, koupila mu kamarády z chovky a žili spolu spokojeně, akorát ten divoký k ní nikdy nepřilnul tolik, co ti ostatní, byť ho odchovala ručně.
Zajímalo by mě, jak je to s těmihle "kříženci" a rizikem nákazy. Nevím totiž, jak si vyložit "jsou přirozeným trvalým rezervoárem" - jak si to předávaj, znamená to, že rizikoví můžou být i mladí od uteklé potkanice, kterou někde obskočí divočák?

Stáhnout zdarma

20.8.2022 21:52

Zkoušel jsem chov divokých hrabošů a myšic - prvé jako kvalitní krmivo pro hady, druhé omylem, když při obnově plotu došlo ke zničení hnízda .. hraboši si užili postřik Arpalitem, karanténu, chov však příliš nefungoval a nakonec byl ukončen. Myšice byly dochovány myšmi laboratorními - z hnízda byly vzaty coby holata. Zůstaly plaché, hromadily až chorobně krmení a posléze bylo celé trio vypuštěno znovu ven. Kromě vstupní karantény a opatrného postřiku antiparazitiky v případě hrabošů jsem žádná zvláštní opatření nepodnikl.

20.8.2022 22:53

jasný, uteklá domácí myš se klidně může vrátit s leptospirózou.

přirozený trvalý rezervoár znamená, že ti hlodavci jsou bezpříznakoví a nakažení - a nakažliví - do konce svého života.

Bitisari

21.8.2022 07:04
Bitisari

XXX.XXX.7.63

jasný, uteklá domácí myš se klidně může vrátit s leptospirózou.

přirozený trvalý rezervoár znamená, že ti hlodavci jsou bezpříznakoví a nakažení - a nakažliví - do konce svého života.

To je hustý, že je to tak nakažlivé protoýe stačí i velmi rozředěná kapénka. Opakuji se ale co když někdo má chov potkanů a nemá objekt 100% izolovaný.

Jednoho dne se mu po kleci nebo krmení projde divoká myš, označkuje si to a nakazí ho. Pak se celý chov nezvratně stane trvalým rezervoárem?

Nejde to určitě nijak vyřešit?

21.8.2022 09:49

Bitisari napsal(a):
To je hustý, že je to tak nakažlivé protoýe stačí i velmi rozředěná kapénka. Opakuji se ale co když někdo má chov potkanů a nemá objekt 100% izolovaný.

Jednoho dne se mu po kleci nebo krmení projde divoká myš, označkuje si to a nakazí ho. Pak se celý chov nezvratně stane trvalým rezervoárem?

Nejde to určitě nijak vyřešit?

jo, utracením těch zvířat.

zase úplně rozředěnými kapénkami se to nepřenáší, ale domácí chov hlodavců, do kterého mají přístup hlodavci divoce žijící, není úplně dobrý nápad

ani kvůli ostatním nemocem (už vzpomínaná lymfocytární meningitida, přenosná na lidi, to se týká konkrétně myší, ale i kvůli nemocem hlodavců na lidi nepřenosných, jako mykoplasmata, toho už se taky nezbavíte)

Bitisari

21.8.2022 12:24
Bitisari

XXX.XXX.43.5

Tak ono není úplně snadné zajistit, aby myš domácí někam nepronikla, všude se jednou nějaká myš dostane. A pak je tedy jediná možnost vyzabíjet celý chov. To je zvláštní.

No a jak to teda dělají s novými druhy hlodavců z odchytu? To není možnost začít zdravý chov čisté divoké myši domácí?

Díky za trpělivost:) tyto informace se špatně hledají...

21.8.2022 12:42

Bitisari napsal(a):
Tak ono není úplně snadné zajistit, aby myš domácí někam nepronikla, všude se jednou nějaká myš dostane. A pak je tedy jediná možnost vyzabíjet celý chov. To je zvláštní.

No a jak to teda dělají s novými druhy hlodavců z odchytu? To není možnost začít zdravý chov čisté divoké myši domácí?

Díky za trpělivost:) tyto informace se špatně hledají...

tak ono není nemocných 100% divoce žijících.

ale nachytat myši a nechat je opakovaně testovat prostě není úplně snadné pro hobby chovatele, navíc je tam to riziko nákazy zúčastněných lidí

no a LCMV.

Bitisari

21.8.2022 14:05
Bitisari

XXX.XXX.43.5

tak ono není nemocných 100% divoce žijících.

ale nachytat myši a nechat je opakovaně testovat prostě není úplně snadné pro hobby chovatele, navíc je tam to riziko nákazy zúčastněných lidí

no a LCMV.

Aha, tak to bude běh na delší trať než jsem čekal.

Jinak k nakažení leptospirozou se píše:

Leptospiry v přírodě poměrně dobře přežívají, proto, pokud pobýváme v přírodě, měli
bychom se vyvarovat pití vody ze studánek, koupání ve stojatých vodách, konzumaci
neumytého ovoce čí zeleniny ze zahrádky, chození naboso v bahně nebo vlhké půdě apod.

používat nezávadnou vodu a vyvarovat se pití vody z přírodních zdrojů (k němu může dojít i náhodně, pokud si loknete při koupání), také není vhodné koupat se v přírodních koupalištích. Je třeba dobře umýt všechny plody, které jste nasbírali nebo natrhali ve volné přírodě. Při práci v povodněmi zatopených oblastech je třeba používat pokud možno vysoké holinky a ochranné rukavice, snažit se vyvarovat pití jiné než balené vody a pokud možno chránit si oči před vodním aerosolem.

kontakt s kontaminovanou vodou, bahnem nebo vlhkou půdou, zvlášť
v případech, kdy jsou na kůži přítomné oděrky nebo zánět, nebo po požití kontaminované potravy a vody, či po inhalaci aerosolu, obsahujícího kapénky moče infikovaného zvířete.

Já teda dělám vše co by se nemělo a při výměně pastiček muselo 100x dojít k chybě, kdy jsem se mohl nakazit. Tím to ale nechci zlehčovat. Rozhodně chci mít svůj chov 100% zdravý a nezávadný.

Bohužel se zdá být extrémně náročné toho dosáhnout.

21.8.2022 17:21

Třeba bodlinatky a myši páskované byly dovezeny individuálně, v malém počtu - žádné masivní importy desítek zvířat .. k tomu způsobu získání zvířat do chovu

Přidejte reakci

Přidat smajlík