Dobrý den, před 4 dny jsem koupila potkana ze zverimexu. Paní potkana chytla za ocas a pokousal ji až do krve. Potkan je hodně plachý a vyjíždí po rukách. Dříve jsme potkana už měli a byl úplný opak toho, co máme teď.
Poprosila bych o radu,.. potkan se stále více uzavírá do sebe a máme strach, aby nebyl ještě více agresivní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

naya.boo
napsal(a):
Dobrý den, před 4 dny jsem koupila potkana ze zverimexu. Paní potkana chytla za ocas a pokousal ji až do krve. Potkan je hodně plachý a vyjíždí po rukách. Dříve jsme potkana už měli a byl úplný opak toho, co máme teď.
Poprosila bych o radu,.. potkan se stále více uzavírá do sebe a máme strach, aby nebyl ještě více agresivní.
...a to vám nestačilo to pokousáni prodavačky,?...navíc brát si potkana že zveráku je koledovani si o malér jak v jeho povaze tak ve zdraví plus pokud ho koupíte, uvolnite tak místo pro dalšího nešťastného potkana v takovémto zařízení.....plus potkana nesmí být chován osamoceně

naya.boo
napsal(a):
Viz chameleon. Koupit si kousavého potkana ze Zverimexu a mít ho o samotě... Všechno špatně.
Určitě by to šlo napsat slušně. Prodavačka pravděpodobně potkana špatně chytla a ten se jen bránil. Potkan se samostatně chovat může, pokud je mu věnováno dost pozornosti od majitelů. ;-) Žádala jsem o radu, jak třeba postupovat aby si potkan zvykl či se alespoň přestal bát a získal si alespoň trochu důvěry.
Děkuji za váš názor. :)

naya.boo
napsal(a):
Určitě by to šlo napsat slušně. Prodavačka pravděpodobně potkana špatně chytla a ten se jen bránil. Potkan se samostatně chovat může, pokud je mu věnováno dost pozornosti od majitelů. ;-) Žádala jsem o radu, jak třeba postupovat aby si potkan zvykl či se alespoň přestal bát a získal si alespoň trochu důvěry.
A co jsme napsaly neslušně? Prodavačka, která chytá potkana za ocas - to vám fakt nepřišlo divné?
A rada padla - potkan nemá být o samotě. Je to společenský tvor. Ve Švýcarsku byste se už dopustil(a) týrání.
Můj názor.
naya.boo
napsal(a):
Takovéhle zvíře pravděpodobně bude úspěch dovést do takové fáze, kdy vás bude tolerovat a nebude se vás bát v tom smyslu, že na vás nebude útočit, ne tak, že za vámi snad sám přijde. Mazlíčka z něj pravděpodobně mít nebudete. Ovšem pořízení potkana z řádných chovatelských podmínek, by mu mohlo zvykání značně usnadnit, protože od krotkého jedince se naučí, že se lidí není třeba až tak bát. Jestli už kouše teď, o samotě se to bude pravděpodobně jenom stupňovat.
A nemáte pravdu, bohužel, potkan se o samotě chovat nemá. (Vámi podaná informace je taková trochu prošlá... dneska už jsme všichni chovatelsky trochu někde jinde a máme informace, které dřív k dispozici nebyly a tak lidi měli víc prostoru vymýšlet blbosti) Trápíte ho tím, ať už si to ospravedlníte jakkoli. To přidání dalšího nebo dalších je v tomhle případě i ve vašem vlastním zájmu, nejen v jeho. Ve skupině nebo ve dvojici opravdu může dojít k velkým změnám. O samotě to s největší pravděpodobností bude hrůza pro vás všechny včetně toho potkana.
Mockrát vám děkuji za Vaši odpověď. Je možné že jsem se mýlila a tuto informaci si přečetla na starších stránkách. Každopádně.. jestliže mu teď pořídíme dvojici, nebude na ni útočit? Bohužel ještě takovou zkušenost nemáme, tak bychom rádi věděli, zda na tu dvojičku nebude útočit nebo tak.
naya.boo
napsal(a):
Mockrát vám děkuji za Vaši odpověď. Je možné že jsem se mýlila a tuto informaci si přečetla na starších stránkách. Každopádně.. jestliže mu teď pořídíme dvojici, nebude na ni útočit? Bohužel ještě takovou zkušenost nemáme, tak bychom rádi věděli, zda na tu dvojičku nebude útočit nebo tak.
Dvojice je určitě lepší volba než jeden (obecně tři potkani už jsou mnohem zábavnější parta než dvojice, zamilujete si to), navíc, pokud by byl trochu nevraživější i na nové spolubydlící, rozloží se ty jeho nálady mezi dva a nebývá pak z toho šikana.
Ale počítejte s tím, že lítat a pištět budou. Ono to prostě zní děsně, ale je to normální. I potkaní bráchové se vyhazují z hamaků a tak blbnou, občas u toho všelijak kvičí. Rozhodně to není důvod k oddělení. Nevhodné chování byste poznala tak, že by se kousali opravdu o krve, to je pak už špatně. Jinak k tomu přistupujte stejně, jako když si třeba hrají koťata nebo štěňata.
Určitě je ale na místě umístit do klece dostatek hamak, tunelů a schovávaček, aby si každý z nich mohl vybrat, kam se uchýlí v případě, že nebude chtít být ještě s ostatními na jedné hromadě.
Jinak doporučuju pořídit sputnik XL a zavěsit ke stropu klece, milují v tom spát nahňácaní všichni společně. Chvilku to třeba potrvá než budou spolu takhle všichni, ale nebývá běžné, aby si na sebe potkani v mladém věku nezvykli. To už byste museli mít opravdu asociála staršího roku, aby to představovalo problém.

naya.boo
napsal(a):
...mohu se zeptat, co jsem tedy napsala neslušně?
naya.boo
napsal(a):
S tím pískáním a vyváděním samozřejmě počítám. Mockrát děkuji za radu, rozhodně dáme na vaše slova.
Dopočuju vybírat nové potkany u nějakého chovatele, máte jistotu, že budou vymazlení a půjde to s nima jednodušeji. Jestli ale máte v plánu další ze zverimexu, nijak vám v tom nezabráním. Jsou holt dostupnější (i vzdáleností) a levnější.
Ať už se rozhodnete jakkoli, tak přeji hodně radosti. Teprve teď uvidíte, jací jsou potkani boží a jaká je s nima sranda.

napsal(a):
...mohu se zeptat, co jsem tedy napsala neslušně?
Jsem se taky nedozvěděla.

napsal(a):
Jsem se taky nedozvěděla.
....škoda......