Co má potkan s nohou?

Potkan laboratorní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ryba11

18.12.2022 21:27
ryba11

XXX.XXX.144.109

Dobrý den, mám potkanici cca 2roky a 6mesicu .Dnes jsem ji měla puštěnou jako každý den když někam leze tak ji sundam aby si něco neprovedla dnes ale byla čilejší a jednou spadla z postele byla úplně v poho a teď jsem ji šla zkontrolovat a pomazlit se a divně se kolébala tak jsem ji vindala a sledovala jak chodí , kulhá na zadní pravou nohu.
Tak jsem dala příč Hamaky které byli vysoko a jeden dala co nejníž šel dala jí do domečku dečky ,aby se nenamáhala ale ona pořád blbne a řádí leze po kleci ale kulhá co mám dělat noha není oteklá .Podkanka je čilá jako by jí nic nebylo ale proste kulhá.Kdyby se to horšilo jedu k vet ,ale
je nějaký způsob jak to zlepšit za domácích podmínek?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2022 09:50

ryba11 napsal(a):
Dobrý den, mám potkanici cca 2roky a 6mesicu .Dnes jsem ji měla puštěnou jako každý den když někam leze tak ji sundam aby si něco neprovedla dnes ale byla čilejší a jednou spadla z postele byla úplně v poho a teď jsem ji šla zkontrolovat a pomazlit se a divně se kolébala tak jsem ji vindala a sledovala jak chodí , kulhá na zadní pravou nohu.
Tak jsem dala příč Hamaky které byli vysoko a jeden dala co nejníž šel dala jí do domečku dečky ,aby se nenamáhala ale ona pořád blbne a řádí leze po kleci ale kulhá co mám dělat noha není oteklá .Podkanka je čilá jako by jí nic nebylo ale proste kulhá.Kdyby se to horšilo jedu k vet ,ale
je nějaký způsob jak to zlepšit za domácích podmínek?

Vyndala. Potkanka. A chybí 14 interpunkčních znamének.

Není. Protože doma nemáte RTG.

19.12.2022 10:19
marcie

XXX.XXX.43.176

Dobrý den, kulhající potkanka po pádu, obzvláště seniorka ve věku 2,5 roku, by se neměla vracet zpět do klece. Přesto, že sundáte hamaky a patra ve výšce, stále se může snažit šplhat po mřížích nahoru, což se jí pouhým ručkováním podařit může, ale slézt dolu bezpečně a bez pádu pro ni může být příliš. V případě rekonvalescence pohybového aparátu je nutný klidový režim. Potkanáři používají Duna box nebo jiný plastbox podobné velikosti a v něm potkan bydlí až do zahojení. Box je nízký, z hladkého plastu a mříže má jen shora jako dvířka. Potkan je tak nucen být při dně boxu a nešplahá, neskáče a nemůže odnikud sletět. Pokud nemáte box, dá se použít pro tento účel malá křeččí klícka, konkrétně ten nejnižší, nejobyčejnější typ klece tvaru kvádru nebo tvaru tunelu. Má sice mříže, ale klec je natolik nízká, že potkan v ní kloudně šplhat prostě nemůže.
Po pádu potkana jen zřídkakdy laik pozná, zda má potkan nohu jen obraženou a nebo je tam i nějaká zlomenina. Ne vždy zlomenina způsobí otok, tím se řídit nelze. Proto by měl potkanku vyšetřit veterinář a v případě, že shledá možnost zlomeniny, provést RTG. S pozdravem M. Strejčková

ryba11

19.12.2022 13:55
ryba11

XXX.XXX.144.109

Moc si vážím Vaší odpovědi moc děkuji
udělám vše co bude v mých silách

ryba11

19.12.2022 19:15
ryba11

XXX.XXX.144.109

zatím jsem provizorně vyřešila kartonem

20.12.2022 12:48

ryba11 napsal(a):
zatím jsem provizorně vyřešila kartonem

Takže veterinář se nekonal?

anonymka5120

16.5.2023 20:57
anonymka5120

XXX.XXX.84.140

Ahoj, mám dvě potkanice. Obě mají kolem půl roku. Větší Kiki a Menší Maggie. Kiki skáče do výšek i do dálky zato Meggie se bojí. Dnes skusila skočit a spadla ze stolu který je cca 1 m vysoký. Společně s pádem se tělem (neviděla jsem kterou přesně částí) vrazila o klec a spadla až na zem. asi hodinu a půl byla v pohodě a najednou ji vidím jak se protahuje. ale tak zvláštně že pravou nohu natáhne pod břichem do levé strany až skoro přepadne na bok. Nekulhá chodí normálně ale často se takto protáhne a úplně ty nohy skroutí. doufám že si něco vážného neudělala každopádně pojedeme k veterinářce a uvidíme...mám o ní fakt strach nevíte co by to mohlo být??

17.5.2023 15:43

anonymka5120 napsal(a):
Ahoj, mám dvě potkanice. Obě mají kolem půl roku. Větší Kiki a Menší Maggie. Kiki skáče do výšek i do dálky zato Meggie se bojí. Dnes skusila skočit a spadla ze stolu který je cca 1 m vysoký. Společně s pádem se tělem (neviděla jsem kterou přesně částí) vrazila o klec a spadla až na zem. asi hodinu a půl byla v pohodě a najednou ji vidím jak se protahuje. ale tak zvláštně že pravou nohu natáhne pod břichem do levé strany až skoro přepadne na bok. Nekulhá chodí normálně ale často se takto protáhne a úplně ty nohy skroutí. doufám že si něco vážného neudělala každopádně pojedeme k veterinářce a uvidíme...mám o ní fakt strach nevíte co by to mohlo být??

Třeba vnitřní zranění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík