Náhlé umrtí morčete

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2023 10:27
happy75

XXX.XXX.90.1

Dobrý den, chtěl sem se zde zeptat, zda by mi někdo nepomohl objasnit úmrtí našeho morčete. Noc před tím než umřel, tak normálně jedl, pil, všechno bylo ok. Pak jsme šli spát, nemohl jsem spát tak jsem cca v 5 hodin ráno šel do obýváku a všiml si ho jak má obří průjem ale mohl se hýbat vše. Tak jsem mu dal čisté seno a novou vodu. Cca v 8 hodin ráno kdy jsem se vzbudil tak už se nehýbal, nedokázal se postavit na nohy, jen dýchal. Odmítal pít, když jsem mu dal trošičku vody tak ji jak kdyby "vyflusl". Bohužel než jsme dojeli k veterináři, tak už nedýchal, posledních pár minut vyloženě lapal po dechu. Nedokážu si vysvětlit co se mu mohlo stát. Bylo mu jen 6 měsíců, přišlo nám jak kdyby měl od začátku nějakou nemoc, měl záněti v očích, "odumřeli" mu konečky u uších atd. Než jsme ho vzali k veterináři, tak byl strašně vyhublý, když sem mu šáhl na bříško tak to bylo jak kdyby neměl žaludek, hned sem se dotýkal páteře. Nevíte co se mohlo stát? Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.2.2023 12:42

happy75 napsal(a):
Dobrý den, chtěl sem se zde zeptat, zda by mi někdo nepomohl objasnit úmrtí našeho morčete. Noc před tím než umřel, tak normálně jedl, pil, všechno bylo ok. Pak jsme šli spát, nemohl jsem spát tak jsem cca v 5 hodin ráno šel do obýváku a všiml si ho jak má obří průjem ale mohl se hýbat vše. Tak jsem mu dal čisté seno a novou vodu. Cca v 8 hodin ráno kdy jsem se vzbudil tak už se nehýbal, nedokázal se postavit na nohy, jen dýchal. Odmítal pít, když jsem mu dal trošičku vody tak ji jak kdyby "vyflusl". Bohužel než jsme dojeli k veterináři, tak už nedýchal, posledních pár minut vyloženě lapal po dechu. Nedokážu si vysvětlit co se mu mohlo stát. Bylo mu jen 6 měsíců, přišlo nám jak kdyby měl od začátku nějakou nemoc, měl záněti v očích, "odumřeli" mu konečky u uších atd. Než jsme ho vzali k veterináři, tak byl strašně vyhublý, když sem mu šáhl na bříško tak to bylo jak kdyby neměl žaludek, hned sem se dotýkal páteře. Nevíte co se mohlo stát? Děkuji za odpovědi.

Odumřely. Záněty.

Obligátní a trapná odpověď - pitva. Vrozená vývojová porucha, špatné krmení (vzhledem k obřímu průjmu a vyhublosti bych začala tady), infekce, stres (morčata nemají být chována o samotě)....

Kde jste ho koupili?

11.2.2023 13:11

prostě konečné stadium nějaké chronické nemoci. není normální, aby bylo morče na kost vyhublé.

podrobnosti vám řekne pouze pitva.

11.2.2023 13:15
happy75

XXX.XXX.82.122

Morče bylo s králíkem, takže o samotě nebylo. Měli jsme kvalitní granule (https://www.bitiba.cz/shop/ostatni_zvirata/mala_zvirata/krmivo/pro_kralicky/706934?variantid=706934.2&gbraid=0AAAAADr2hadxAfQ16k417XzyPhuj_w3v4&gclid=CjwKCAiAlp2fBhBPEiwA2Q10DxQJ3qtY3LLm0C27PXn3RKS7Nflnj_SgmzQeq9eMJBJS_ZeRjKSWYxoCdwQQAvD_BwE)

Průjem mělo až 5h cca predtim než umřelo, jinak ho za celou dobu co žil neměl.

Koupil sem ho od jedné paní z Hranic. Upřímně to spis vypadalo na mnozirnu, měla strasne moc morčat, králíků, psu a všeho možného. Zpetne se na to dívám jako hodně špatně rozhodnutí.

11.2.2023 13:24

happy75 napsal(a):
Morče bylo s králíkem, takže o samotě nebylo. Měli jsme kvalitní granule (https://www.bitiba.cz/shop/ostatni_zvirata/mala_zvirata/krmivo/pro_kralicky/706934?variantid=706934.2&gbraid=0AAAAADr2hadxAfQ16k417XzyPhuj_w3v4&gclid=CjwKCAiAlp2fBhBPEiwA2Q10DxQJ3qtY3LLm0C27PXn3RKS7Nflnj_SgmzQeq9eMJBJS_ZeRjKSWYxoCdwQQAvD_BwE)

Koupil sem ho od jedné paní z Hranic. Upřímně to spis vypadalo na mnozirnu, měla strasne moc morčat, králíků, psu a všeho možného. Zpetne se na to dívám jako hodně špatně rozhodnutí.

to je úplně fuk, odkdy mělo průjem. prostě pokud bylo na kost, tak nebylo zdravé.

11.2.2023 13:32

happy75 napsal(a):

Králík není morče, takže jako společník nestačí. Tak jako koni nestačí ovce.

Kvalitní granule budiž, ale co seno jako základ? Vitamín C?

A teď už víte, že když to vypadalo na množírnu, tak to asi množírna byla. Příště tam už nenakoupíte.

11.2.2023 13:36
happy75

XXX.XXX.82.122

Sena měl dostatek, vitaminy taky, dával sem mu to do vody, zeleninu sem dával taky často (natě atd)

11.2.2023 15:23
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, taky jsem měla dvě morčata a králíka. Byli odděleni, ale králík k morčatům mohl. Asi rok to fungovalo. Pak jsem si všimla, že jedno morče je takové apatické, moc nežere. Po prohlídce jsem zjistila, že je pokousané. Druhé taky, ale míň. První to nedalo. Není to jeden případ, kdy králík morče terorizuje až k smrti. Nikdy bych to už neudělala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík