Dotaz na chov morčat - sourozenci

Morče domácí
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2023 22:20
Martin-rosely

XXX.XXX.92.216

Dobrý den mám takový dotaz a prosbu. Pořídil sem svým dcerám morčata a zjistil sem že se jedná o jednoho samce a dvě samice. Jedna z těch samic dneska porodila čtyři mláďata a všechna bohužel byla mrtvá. Řešil sem to s chovatel co od něj mám ty morčata a zjistil sem že všechny mají stejného otce, tak jestli třeba není problém v tom. A hlavně té samičce není ještě ani rok a byl to její první porod a hned čtyři mladé . Byli dosti malé a hubené tak jestli to neporodila dřív než měla a mláďata tím pádem nebyla poradně vyvinutá. A proto se obracím zde na vaši pomoc a radu. Děkuji moc za jakoukoliv odpověď a radu. Martin

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2023 03:22

samice morčete musí porodit nejpozději do jednoho roku, pak už je na první mláďata moc stará

spíš to neumíte nakrmit. nebo je jiný problém. nemnožte.

2.3.2023 06:23
Atheira

XXX.XXX.209.8

Správně vyvinuté malé morče je miniatura dospělého. Žádná růžová nudle, slepá... Prostě hotový morče.
Kolem půl roku je ideál na první mladé.
Příbuzenské křížení není ok, ale u morčat většinou nevadí až v takové míře. Přesto radím nemnožit znovu cíleně na příbuzných... Spíš vůbec, dokud neznáte ani to základní minimum.

Nastudujte stravu a základní péči - krmte hlavně seno a pro zjednodušení granule bez obilí (jde to i bez nich, ale nepíšete, jak krmíte nebo krmit chcete), samce oddělit od samic, můžete dát vykastrovat...

2.3.2023 07:07
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

Děkuji vám za odpovědi.
Krmím semen, granulemi, ječmenem, ovocem a zeleninou.
Vím že se rodí už “ hotová “ morčata a né žádná růžová holata. Když sem byl mladší tak sem morčata měl i jiné hlodavce. A proto mě tohle zarazilo, že byli všechny mrtvá a proto se obracím sem na zkušené chovatele a prosím o radu nebo zkušenost co s tím. Martin

2.3.2023 07:44
Atheira

XXX.XXX.209.8

Martin-rosely napsal(a):
Děkuji vám za odpovědi.
Krmím semen, granulemi, ječmenem, ovocem a zeleninou.
Vím že se rodí už “ hotová “ morčata a né žádná růžová holata. Když sem byl mladší tak sem morčata měl i jiné hlodavce. A proto mě tohle zarazilo, že byli všechny mrtvá a proto se obracím sem na zkušené chovatele a prosím o radu nebo zkušenost co s tím. Martin

To těžko zjistíte. Může být něco špatně už v základu - u chovatele třeba dloouhá historie příbuzenského křížení, tím pádem už nějaké vady... Nebo prostě blbá náhoda. Stát se to může, já osobně bych na takové samici asi už odchov nezkoušela, zvlášť pokud jde jen o zvířata pro radost a nemáte žádný konkrétní cíl. Celkově prostě máme málo informací k tomu, aby se dalo vůbec odhadovat, co je špatně, to info bychom museli mít i o původním chovateli a jeho podmínkách.

Řešení je je oddělit nebo nechat samce kastrovat a po 4 týdnech vrátit k samicím a mít doma trojici jako mazlíčky.

Jestli z nějakého důvodu chcete odchovávat mladé (taky hodně promyslete, co pak s nima, ona taková ta klasická vesnická tříbarevná morčata nikdo nechce, protože jich je jak psů), pak bych si lépe proklepla chovatele. Registrovaná CHS vám na odchovávání jen tak neprodá, hobby chovatelů je ale řada. Brala bych morčata z jiných zdrojů, aby se vyloučilo, že budou zase takhle blízce příbuzná. Jenže jednou připustíte a pak co? Věčně je spolu nechat nemůžete, samec může samici nakrýt pár hodin po porodu, mladí samci už na třech týdnech v klidu matku taky a když máte doma samice, navíc by to byli samci, co už si vrzli, tak nemůžete ani ty samce mít společně, protože se budou rvát. Máte vymyšlené řešení tohoto? Samice se vám jinak porody děsně vyčerpají.

edit: Dá se argumentovat tím, že v různých zoo koutcích a podobně, ta morčata taky nikdo neodděluje, ale to jsou jiné podmínky, větší prostory, úplně jiné počty morčat. Když je těch morčat takhle malinko a ještě v běžném domácím prostředí nebo v králíkárně, je to v mnoha ohledech jiné, nemluvě o tom, že děti asi budou mít vztah k těm třem, co máte, v zoo koutku nikdo neřeší, jestli jedno nebo dvě z těch čtyřiceti, občas pojde.

2.3.2023 08:19
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

Děkuji vám za odpověď. Mám je pouze jako mazlíčky pro děti a odchov sem rozhodně naplánoval. Proto mi nevadila ani ta příbuznost. Ale najednou se tam vyklubal samec a dvě samice.

2.3.2023 16:11
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

A nakonec mladých bylo pět a to si myslím že je to už hodně. Co myslíte vy?

2.3.2023 17:17

Martin-rosely napsal(a):
A nakonec mladých bylo pět a to si myslím že je to už hodně. Co myslíte vy?

pět není neobvyklý počet.

2.3.2023 18:40
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Tak že myslíte že pět je v pohodě ? Tak už nevím důvod jak to že byla všechna mrtvá

2.3.2023 18:50

Martin-rosely napsal(a):
Tak že myslíte že pět je v pohodě ? Tak už nevím důvod jak to že byla všechna mrtvá

já vám ten důvod taky nevyvěštím, ale pět je v pohodě.

já prostě tipuju, že blbě krmíte. to si neberte nijak osobně, přes zimu je to prostě potíž, dlouhodobě skladovaná marocká zelenina moc toho vitamínu c nemá, z granulí vitamín c postupně vyprchává (on se samovolně rozkládá, po šesti týdnech už prostě není) a že má to zvíře dost pro sebe neznamená, že má dost pro životaschopnost mladých

ale možností je samozřejmě víc, třeba i ztížený prodloužený porod.

2.3.2023 19:04
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Já si to osobně určitě neberu sem fakt rád za každou radu a odpověď. Možná opravdu špatně krmím a proto sem dneska šel koupit vitaminy které jsou určená pro morčata a přimíchal sem to do žrádla. Tak se na to více zaměřím a uvidíme. Byla by to opravdu škoda kdyby se to stávalo pokaždé a i pro tu samici by to nebylo dobré.

2.3.2023 19:09
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Já to určitě nechci na kšeft. Mám to pro holky jako mazlíčky. To jsou ony 😉

2.3.2023 19:09

Martin-rosely napsal(a):
Já si to osobně určitě neberu sem fakt rád za každou radu a odpověď. Možná opravdu špatně krmím a proto sem dneska šel koupit vitaminy které jsou určená pro morčata a přimíchal sem to do žrádla. Tak se na to více zaměřím a uvidíme. Byla by to opravdu škoda kdyby se to stávalo pokaždé a i pro tu samici by to nebylo dobré.

ono se to stane tak, že pokud máte mozek, tak už je samec oddělený a objednaný na kastraci

jestli ho máte s těmi samicemi, tak ta chudinka už je zase naskákaná, je vám to doufám jasné. a takové dvě březosti za sebou, když už tu první nezvládla, to nedopadne a vitamíny ve žrádle na tom nic nedokáží změnit.

čím že to krmíte?

2.3.2023 19:10

a to malé doufám není samice?

pokud ano, tak ta vám při porodu zdechne.

jo, takové to domácí množení....

2.3.2023 19:13
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Krmím senem , směsí pro morčata ( vitaminy , granule , ječmen , kukuřice , slunečnice , pšenice ) ovoce, zelenina, zelené , tvrdý rohlík

2.3.2023 19:17
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a to malé doufám není samice?

pokud ano, tak ta vám při porodu zdechne.

jo, takové to domácí množení....

Jasně vám říkám že to nemám na žádné množení. Bral sem je jako tři samice na mazlíčky a z jednoho se vyklubal samec

2.3.2023 19:18
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

A malá je proto protože je tam věkový rozdíl

2.3.2023 19:19

Martin-rosely napsal(a):
Jasně vám říkám že to nemám na žádné množení. Bral sem je jako tři samice na mazlíčky a z jednoho se vyklubal samec

no a máte je pořád spolu?

proč řešíte, aby se to neopakovalo, vitamíny? to musíte řešit oddělením a kastrací toho samce. pak se to opakovat nebude

a jestli je to malé samice, tak je to fakt špatný, jako bez legrace

2.3.2023 19:27
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Ano ta bílá je samice a samce nechám vykastrovat, ale ještě sem je nerozdělil. Nevěděl sem to. Ráno je hned rozdělím

2.3.2023 19:28
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

A ty vitaminy jsou součástí té směsi

2.3.2023 19:33
Atheira

XXX.XXX.209.8

Martin-rosely napsal(a):
A ty vitaminy jsou součástí té směsi

Název směsi máte? Granule jsou na tohle lepší. Když člověk moc neví, tak grancle jsou prostě bez práce a máte větší šanci, že toho nutričně míň poděláte takhle přes zimu. Když je teda budete kupovat v malém množství a vhodně skladovat.

2.3.2023 19:37
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

To nemám to je na váhu

2.3.2023 19:41

Martin-rosely napsal(a):

Co myslíte tím "kdyby se to stávalo pokaždé?"

2.3.2023 19:43
Atheira

XXX.XXX.209.8

Martin-rosely napsal(a):
A ještě kupuji tyhle

No name cosi bych rozhodně nekupovala. Ty nutriny nejsou úplně zlé... Klidně si vystačíte s tím + seno + zelenina a můžete doplnit v zimním období to céčko třeba do napáječky. Ale rozhodně to s tím taky nepřehánět.

2.3.2023 19:43

Co myslíte tím "kdyby se to stávalo pokaždé a i pro tu samici by to nebylo dobré?"

2.3.2023 19:44
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Kdyby náhodou byli ještě nějaké mladé

2.3.2023 19:58

Martin-rosely napsal(a):
Kdyby náhodou byli ještě nějaké mladé

Náhodou není totéž co pokaždé.

2.3.2023 20:07
Martin-rosely

XXX.XXX.92.233

Kdyby náhodou byla zase mladé tak ať nejsou opět zase mrtvá a tím pádem by byli pokaždé mrtvá. 🤦‍♂️

3.3.2023 06:49

Martin-rosely napsal(a):
Kdyby náhodou byla zase mladé tak ať nejsou opět zase mrtvá a tím pádem by byli pokaždé mrtvá. 🤦‍♂️

Ta původní formulace vyzněla, že chcete pokračovat v rozmnožování.

Já bych napsala (na) po druhé = myšleno naposled.

A mladé by bylY. Ale ještě lepší je ta mladá by byla.

A úplně nejlepší bude, když žádná mláďata nebudou.

3.3.2023 06:55
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

Nene pokračovat určitě nechci, protože co bych s tím pak dělal, věřím totiž tomu že dcery by si je všechny chtěli nechat 😀

3.3.2023 10:43
Atheira

XXX.XXX.209.8

Martin-rosely napsal(a):
Nene pokračovat určitě nechci, protože co bych s tím pak dělal, věřím totiž tomu že dcery by si je všechny chtěli nechat 😀

Pro jistotu bych se připravila na to, že to budete mít ještě jednou, případně dvakrát, že budou březí obě ty samice, jestli nebyli oddělení, když jste tu psal, že už je po porodu těch mrtvých. O tu malou bych se taky bála, ale teď už se dá jenom čekat.
Touhle dobou už snad máte samce zvlášť... Kdyby náhodou se stalo, že mladé budou a přežijí, tak na třech týdnech striktně oddělit. Samci můžou být chviličku ještě spolu, ale lepší, když nebudou, dřív nebo později se v přítomnosti samic začnou rvát dost ošklivě, i když ještě vypadají jako mimina.
Samice můžete nechat spolu napořád. Záleží, jak velký prostor pro ně máte. Pro dcery by to bylo o to zábavnější i více vypovídající o tom, jak taková morčata doopravdy fungují, komunikují... mít těch samic větší skupinu je mnohem zajímavější, ale musíte pro ně mít dostatečně velké a vhodné zázemí.

3.3.2023 18:27
Martin-rosely

XXX.XXX.155.108

Atheira napsal(a):
Pro jistotu bych se připravila na to, že to budete mít ještě jednou, případně dvakrát, že budou březí obě ty samice, jestli nebyli oddělení, když jste tu psal, že už je po porodu těch mrtvých. O tu malou bych se taky bála, ale teď už se dá jenom čekat.
Touhle dobou už snad máte samce zvlášť... Kdyby náhodou se stalo, že mladé budou a přežijí, tak na třech týdnech striktně oddělit. Samci můžou být chviličku ještě spolu, ale lepší, když nebudou, dřív nebo později se v přítomnosti samic začnou rvát dost ošklivě, i když ještě vypadají jako mimina.
Samice můžete nechat spolu napořád. Záleží, jak velký prostor pro ně máte. Pro dcery by to bylo o to zábavnější i více vypovídající o tom, jak taková morčata doopravdy fungují, komunikují... mít těch samic větší skupinu je mnohem zajímavější, ale musíte pro ně mít dostatečně velké a vhodné zázemí.

Děkuji vám za odpověď a určitě pořídím jen samice, protože opravdu to nechci na množení. Samec je opravdu krásný a dávat pryč se mi moc nechce ale asi nic jiného mi nezbude. Nemám ho kam dát. Rád bych nabídl někomu kdo ho využije třeba i v chovu protože si myslím že po něm budou pěkné mladé. Rád bych pořídil nějaké pěkné samičky, ale ne takové ty tříbarevné. Ty se mi popravdě nelíbí. Zázemí mám pro ně udělaný domeček d. 2 m š. 1m v. 1,5 m aby i holky tam s nimi mohla být a normálně fungovat.

Kdyby někdo z vás chtěl toho našeho samce tak je vás . Je to ten nejtmavší a největší.

3.3.2023 18:40
Martin-rosely

XXX.XXX.155.108

Jo a hlavně ta bílá už je daleko větší to je totiž foceno když jsme jí přivezli a to už tak dva měsíce.

3.3.2023 19:01
Atheira

XXX.XXX.209.8

Jenom tak informativně, odkud jste? Stačí nejbližší město.

3.3.2023 19:02
bongani

XXX.XXX.45.223

A proč toho samce nemůžete nechat vykastrovat? Nebylo by to nejjednodušší řešení?

3.3.2023 20:15
Martin-rosely

XXX.XXX.155.108

Atheira napsal(a):
Jenom tak informativně, odkud jste? Stačí nejbližší město.

Litovel to je cca 20 km od Olomouce

3.3.2023 20:16
Martin-rosely

XXX.XXX.155.108

bongani napsal(a):
A proč toho samce nemůžete nechat vykastrovat? Nebylo by to nejjednodušší řešení?

Ano bylo ale pokud by někomu posloužil v chovu tak je to lepší varianta .

3.3.2023 20:29

Martin-rosely napsal(a):
Ano bylo ale pokud by někomu posloužil v chovu tak je to lepší varianta .

většina samců neposlouží nikde v chovu

to by bylo morčat všude miliarda

3.3.2023 22:03
Martin-rosely

XXX.XXX.155.108

většina samců neposlouží nikde v chovu

to by bylo morčat všude miliarda

Hmm tak to je škoda

3.3.2023 22:05

Martin-rosely napsal(a):
Hmm tak to je škoda

a takovýho velkýho samce si někdo vezme tak na polívku nebo hadovi.

4.3.2023 08:00
Martin-rosely

XXX.XXX.92.222

a takovýho velkýho samce si někdo vezme tak na polívku nebo hadovi.

Co????? To myslíte vážně ?

4.3.2023 08:09

Martin-rosely napsal(a):

Bodlinka myslí vždycky všechno vážně.

Slyšel jste už u cuy morčatech? Pro lidi. A že se taky zkrmují hadům a dravcům, určitě víte.

4.3.2023 08:10
Atheira

XXX.XXX.209.8

Martin-rosely napsal(a):

Jsou i lidi, co si i většího kluka vezmou. Jen prostě upusťte od toho chovu... to není zvíře na chov. Je hezky, ale takových je... jestli si ho někdo vezme, stejně půjde na kastraci nebo ho zkusí dát do kupy s nějakým mladším samcem.
Jestli se vám tedy líbí a chcete si ho nechat s máte ho 4 týdny kde mít, objednejte ho na kastraci.

4.3.2023 08:12
Atheira

XXX.XXX.209.8

Bodlinka myslí vždycky všechno vážně.

Slyšel jste už u cuy morčatech? Pro lidi. A že se taky zkrmují hadům a dravcům, určitě víte.

Akorát že tohle není cuy, ale je na té fotce nejstarší. Nevidím tam žádné přerostlé morče. Je prostě už jen dospělý. Jo, každý chce spíš mláďata. Ale nezatracovala bych to hned. Já si taky brala i dospělá morčata a rozhodně jsem je nesežrala.

4.3.2023 08:13

Atheira napsal(a):
Akorát že tohle není cuy, ale je na té fotce nejstarší. Nevidím tam žádné přerostlé morče. Je prostě už jen dospělý. Jo, každý chce spíš mláďata. Ale nezatracovala bych to hned. Já si taky brala i dospělá morčata a rozhodně jsem je nesežrala.

Já vím, že to není cuy. Jenom jsem tím myslela, že jsou morčata chovaná i jako potrava pro lidi. Můžu napsat jatečná?

4.3.2023 08:17
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já vím, že to není cuy. Jenom jsem tím myslela, že jsou morčata chovaná i jako potrava pro lidi. Můžu napsat jatečná?

Co vím, tak jatečná se normálně používá. Jinak nevím, jaký jiný výraz použít?

4.3.2023 18:16

Martin-rosely napsal(a):
Hmm tak to je škoda

..nejjednodušší by bylo samce vykastrovat a nechat si ho se samičkami

5.3.2023 11:26

....děvčata, mám na vas dotaz a prosím o radu....mam takřka ročního cuye a o měsíc mladšího peruánce....peruanec ač poloviční je dominantní a cuye často pošťuchuje včetně nakrývani, ten si to nechava libit...kastrace ano či ne a pokud ano tak oba nebo jenom peruánce....diky za odpovědi

5.3.2023 12:49
Atheira

XXX.XXX.209.8

....děvčata, mám na vas dotaz a prosím o radu....mam takřka ročního cuye a o měsíc mladšího peruánce....peruanec ač poloviční je dominantní a cuye často pošťuchuje včetně nakrývani, ten si to nechava libit...kastrace ano či ne a pokud ano tak oba nebo jenom peruánce....diky za odpovědi

Jestli končí u těhlech projevů a nervou se, tak bych do nich nehrabala a kastrovat nedávala. Ta kastrace má smysl jen v případě, že chcete samce do skupiny samic. V soužití dvou samců žádný pozitivní vliv nemívá.
Když už se rvou, kastrací to zachránit nejde a když se nervou, je možné, že takovou zásadní změnou rozhodíte, co už mají dáno a "domluveno".

5.3.2023 14:24

Atheira napsal(a):
Jestli končí u těhlech projevů a nervou se, tak bych do nich nehrabala a kastrovat nedávala. Ta kastrace má smysl jen v případě, že chcete samce do skupiny samic. V soužití dvou samců žádný pozitivní vliv nemívá.
Když už se rvou, kastrací to zachránit nejde a když se nervou, je možné, že takovou zásadní změnou rozhodíte, co už mají dáno a "domluveno".

...ne ne nervózní, to jen ten peruánec si takhle zablbne a pak vedle sebe spi, na krev ani že by chlupy litaly to není nikdy....tak je nechám tak jak to je....

Přidejte reakci

Přidat smajlík