Hledáme nový domov pro dva osmáky 🏡

Daruji Osmáka degu - Hledame domod pro dva osmaky-samice. Narozeny duben 20...
Degu
XXX.XXX.24.223
Ohledně kasttace poradím po zkušenostech toto:
Mám už v průběhu 25ti let chovu osmáků degu
První kastrace kvůli tomu,že majitelka Zverimexu nepoznala rozdíl v pohlaví a ujištťovala nás větou : podívejte,má to tam...a za pár měsíců jsme to opravdu " tam " měli v podobě sedmi černých "kominíčků a osmé bylo mrtvé...Takže co dál?dvě holky jsem ukecal a 5 kluků se slzami v očích daroval ve Zverimexu,když předem psané inzeraty jaksi nezabraly a paradoksně první zájemci se začali ozývat až za pár týdnů po darování do Zverimexu...Nastala otázka jak řešit situaci se samečkem a ...druhá klec byla zamítnutá a zbylo jediné řešení a to kastrace...Šéf veteriny mě ujistil,že jde o banální zákrok...V den operace mě zmrazila zákrok provádějící veterinářka ,jestli počítám s tím,že se už osmák nemusí probudit....Šok a prázdno v hlavě...pár vteřin rychlého rozhodování s tím,že naše zlatíčko posílam na smrt a co řeknu doma...Celou hodinu jsem v poblískem lesíku probrečel a s malou dušičkou si šel vyslechnout ortel...
A ...tady ho máte,je ještě trochu ospalý...žáden poklad by tuto chvíli nevyvážil...Přesto ,že jsme darebu hlídali i v noci na střídačku s rukou v malé klícce,tak se mu jeden ze tří stehu podařilo uvolnit,ale jinak bylo vše v pořádku....Druhý osmák před dvěma léty už byl kastrován v Brně Králivo Poli u doktora Hauptmana a to metodou inhalační narkozou!!,která je šetrnější pro zvíře a a plikaci tzv. vstřebatelných stehu ,kdy po 14ti dnech při kontrole je osmákovi odstraněn bez narkózy ,během pár vteřin tzv. uzlík a jde se domů...V průběhu pooperační rekonvalescence se mohou v okolí rány objeví silně červené az fialové barvy skvrny ,které se pak promění v klasickou modřinu...Pro tento případ si vyžádejte mast a lehce v tenké vrstvě potírwjte v okolí stehu i dvakrát denně...Jinak dostane osmák jestě pastu proti bolestí aplikovanou injekční střikačkou.Klec by měla být raději náhradni ,malá,nízka ,dno vany obložte papírovými útěrkami a denně ji měňte za nové ,čisté!Problém pití jsme vyřešili vyjmutím kovové části klece ,položenou na postel se starým prostéradlem a pod něj silonový sáče na odpad....a buď se osmák bude chtít z misky napit nebo pokus zopakujeme za par hodin znovu .To stejné i s miskou s jídlem,jinak osmák vodu i krmení převrhne v kleci...Napaječku moc nedoporucuji,protože může i malicko kapat do podestýlky...Chce to trpělivost ,vždyť jde jen o par dní...Zpočátku osmák nejevi zájem o jídlo ani o vodu,je to přirozeny fakt.Pouze je třeba kontrolocat okolí stehu,barvu moče a eventualně i stolici.Jakýkokiv náznak ,že něco je jiné ,okamžitě konzultujte s lékařem provádějícím kastraci i když to nakonec bude planý poplach.Já jsem druhy den okamžitě jel 200 km do Brna ,kvůli batvě kůže kokem stehu a osmak dostal mast proti pooperačním modřinám...a alespon jsem byl v klidu a poznal fakta,které u první kastrace nevznikly...Většina veterin se ošíva provést kastraci a svorně žádatele odkazují do Brna,kde už s kastraci osmáka mají zkušenosti i kvůli samotné kastraci s inhalační narkózou a vždy už předem poproste o stehy vstřebatelné!!!!Moje fenka kvůli intoleranci umělých stehů málem přišla o život a byla opětovnou operaci zachráněná za půl minutý dvanáct ,ale už na jiné klinice...Otázka věku ,kdy lze provést kastraci osmáka je dobře vysvětlená na adrese Králik.cz ,v sekci : osmák degu.Takže jen ve zkrátce :do jednoho roku osmáka degu se dotváři vývoj pohlaví i hormonálni systém a dřívější kastrace před rokem života osmáka může způsobit nezvrátitelné problémy osmáka,takže já teď čekám 11 měsíců až náš malý darebák dovrší věků 13 měsíců a objednám pro něho kastraci ,jak jinak než zase v Brně...Zkusenosti z Havířova mi daly za vyúčenou a i dnes veteriny na Ostravsku zájemce o kastraci osmáka ,odkazují chovatele právě do Brna...Kvůli naší dominantní samičce uz podruhe jsem nucen objednat kastraci pro naše samčí osmáky...Fakt je nejlepši pořidit si třeba čtyři samičky z jednoho vrhu a k nim mladého samečka i z jiného vrhu ,ktery pak podstoupí kastraci a vytvorit tak skupinku,kde i samec má svůj význam.Vždy jsou možné výjimky ,kdy v dospělosti si samičky z jednoho vrhu nesednou a naopak z vice vrhů jsou samičky v pohodě ,ale je to spíše mrnši pravděpodobnost...Už léta sledují inzeraty s nabídkou mláďatek osmáka a nějak to vypadá v praxi,že samečků se rodí víc a jen jedna,dvě samičky ,což je pak problém,pokud zájemce chce vytvořit rodinku osmáku 4+1 (5+1)....Vždy je zábavnější sledovat život větší skupinky osmáku než jednoho páru...a taky ,když bohužel jeden z paru odejde,tak vznika problém ,co teď se smutným osmákem po ztrátě druha...Chov více samcu osmáku,byť kastrovaných se moc nedoporučuje ,byť i tady vyjimka potvrzuje pravidlo,ale opak bývá az moc často pravdou a pak vzniká otazka ,co dál...?Pak se nabízí možnost jednoho prodat,ale kterého,když máte oba rádi?nebo pořídit dvě samičky ,samce rozdělit k samičkám,pořídit druhou klec a jelikoz jsou oba samci kastrováni ,tak je o jeden problém míň...Poku nejsou kastrovani ,tak další "bezbolestnou' možnosti je oba kastrovat i kdyz to zabolí peněženku...V Brně kastrace vyjde na cca od 3 do 3a půl tisíce korun plus léky a následná kontrola...Ale raději oželit peníze než mít mrtvého osmaka z kliniky,kde s kastraci nemají zkušenosti....!!!Ale i tady může být výjimka,že i nekastrovani samci osmaka mohou spoku byt bez problémů,ale proč riskovat problém,kdyz existuji jina řešeni ,výše popsané...???Takže závěrem : pred koupí osmáku si dobře promyslete,zda jdete do toho naplno ,protože osmak neni kokotočář,který mění majitele třikrát do roka...A:...nespoléhejte na klasické dětské prosbičky...mami já ho chci,ja se o něj určitě budu starat...jak dlouho ?Měsíc nebo když je mobil v nabíječce a venku zrovna prší nebo snad až do PUBERTY???Něco o tom vím a tak jsem do toho (spadl) chovu osmáku spadla přes můj nesouhlas,protože na rozdíl od mé nedospělé bývale manželky vím,jak to ujišťování dětmi nakonec dopadne!!!!Takže nikokiv dětí,ale vy sami se rozhodněte,že právě vy,chcete mít doma minimálně DVA ! osmáky,zda chcete mít jejich potomstvo nebo chcete zajístit i kastraci a zajistit kkec,nikokiv klicku s přirodniho dřeva plosinky nikokiv plošinku!! z karcinogenní dřevotřísky!!Hodně štěstí!!!