Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

24.3.2006 19:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.191

Dobry den.
Chtel bych se zeptat v jakem veku a jak se provadi kloubkovani hrabavych ptaku.
Dekuji za odpovedi. A.K.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2006 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobry den.
Dekuji za odpovedi. A.K.

nevím,co je to kloubkování,nikdy jsem to neslyšel

Neregistrovaný uživatel

26.3.2006 22:19
Neregistrovaný uživatel

Dobry den.
Dekuji za odpovedi. A.K.

kloubování se říká také křídlování tedy chirurgický zákrok, amputace poslední (ruční části) části křídla u jednodenních mláďat. Tzv, křidélko se musí zachovat - tvoří přirozené zakončení amputované části. Přečtěte si anatomii ptačího křídla, než něco začnete amputovat. Amputaci provedeme ostrými nůžkami či kleštěmi. Rána by se měla dobře hojit.
Křídlují se vrubozobí, bažanti, a jiní ptáci např v zoo pelikáni, jeřábi, plameňáci....
Hrabaví ptáci jako pávi, prličky, krocani, slepice je zbytečné takto poškozovat, nedaj se pak už nidky třeba vystavit.

Neregistrovaný uživatel

27.3.2006 13:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.130

kloubování se říká také křídlování tedy chirurgický zákrok, amputace poslední (ruční části) části křídla u jednodenních mláďat. Tzv, křidélko se musí zachovat - tvoří přirozené zakončení amputované části. Přečtěte si anatomii ptačího křídla, než něco začnete amputovat. Amputaci provedeme ostrými nůžkami či kleštěmi. Rána by se měla dobře hojit.
Křídlují se vrubozobí, bažanti, a jiní ptáci např v zoo pelikáni, jeřábi, plameňáci....
Hrabaví ptáci jako pávi, prličky, krocani, slepice je zbytečné takto poškozovat, nedaj se pak už nidky třeba vystavit.

děkuji

20.2.2015 16:40
daliborzez

XXX.XXX.107.156

Která část se odstraňuje. Ta poslední černá.
Děkuji.

13.1.2020 12:02
petan83

XXX.XXX.86.92

Zdravim. Mate nekdo zkusenost s kloubkovanim, tedy spise s tim nakolik to pomuze? Zajima me jaky vysledek by to mohlo prinest u slepic lehkeho plemene (ayam, leghornky). Mam plot 2m vysoky, pres vybeh natahlou sit (kterou mi kazdorocne strhne snih, letos tedy zatim ne) a kdyz se nekdy slepice leknou a rozleti, tak do te site bezproblemu narazi, takze 2 metry vyska neni pro ne prekazkou. Ja jare bych je chtel pustit na zahradu kde bude vyska plotu 160cm, tedy jeste mene, tak me zajima zda by kloubkovani pomohlo nebo by tech 160cm zvladly i odrazem? Vim ze existuji ruzne spony ale to nechci nebo zastrihavani letek, ale chci tam vypustit cca 50 slepic a pri tomto mnozstvi by to bylo narocne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.1.2020 12:29

petan83 napsal(a):
Zdravim. Mate nekdo zkusenost s kloubkovanim, tedy spise s tim nakolik to pomuze? Zajima me jaky vysledek by to mohlo prinest u slepic lehkeho plemene (ayam, leghornky). Mam plot 2m vysoky, pres vybeh natahlou sit (kterou mi kazdorocne strhne snih, letos tedy zatim ne) a kdyz se nekdy slepice leknou a rozleti, tak do te site bezproblemu narazi, takze 2 metry vyska neni pro ne prekazkou. Ja jare bych je chtel pustit na zahradu kde bude vyska plotu 160cm, tedy jeste mene, tak me zajima zda by kloubkovani pomohlo nebo by tech 160cm zvladly i odrazem? Vim ze existuji ruzne spony ale to nechci nebo zastrihavani letek, ale chci tam vypustit cca 50 slepic a pri tomto mnozstvi by to bylo narocne.

je úplně jedno, jestli by pomohlo nebo ne, takový zákrok by byl týráním zvířat.

za týrání se považuje:

g) provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3 a 4, zejména

3. poškozovat kosti, svaly nebo nervy křídel ptáků starších 3 dnů tak, aby bylo zabráněno jejich létání,

13.1.2020 12:47

petan83 napsal(a):

Kupírovat dospělého jedince nelze, i když teď nebudeme řešit zákony, tak by to musel být sterilní zákrok v celkové anestezii (no prostě amputace části horní končetiny), což u 50 slepic...by stejně nešlo.

Musíte to tento rok zmáknout je ostříhat, vždy jedno křídlo. Není to taková hrůza, to stačí tak třikrát za sezonu všechno nad ránem nechat zavřené, každou slípku chytit, zkrátit téměř celé jedno křídlo (všechny ruční a většinu loketních letek) a po zastřihnutí pustit. Zabere to čas, ale bohužel to jinak nelze.Při tomto zákroku můžete současně zkontrolovat stav slepic a ošetřit vápenku natřením běháků.
A mladé hejno sestavte z vlastních kuřiček kupírovaných ve vhodném věku.

13.1.2020 12:54
petan83

XXX.XXX.86.92

Zakrok by byl proveden u kurat ktere teprve budu lihnout, dospele slepice jiz samozdrejme necham tak jak jsou.

13.1.2020 13:38
2mazutak

XXX.XXX.6.186

zdravím.kdysi jsem to zkoušel na jednodenních kachnatech breznačky,použil jsem zahnuté nůžtičky na manikůru.ani to nekrvácelo,jen jedna kapička.po zákroku jsem ránu ošetřil akutolem.nepošlo ani jedno,ale ve věku tří týdnů mi je vytahali potkani.netřeba se toho bát.

13.1.2020 13:49
petan83

XXX.XXX.86.92

2mazutak napsal(a):
zdravím.kdysi jsem to zkoušel na jednodenních kachnatech breznačky,použil jsem zahnuté nůžtičky na manikůru.ani to nekrvácelo,jen jedna kapička.po zákroku jsem ránu ošetřil akutolem.nepošlo ani jedno,ale ve věku tří týdnů mi je vytahali potkani.netřeba se toho bát.

To se nebojim ze by to blbe s kuratky dopadlo, verim ze to bude ok.
Spise mi jde o to jestli to opravdu u lehkeho plemene slepic znemozni prekonani 160cm vysokeho plotu nebo ne. Pokud by to nepomohlo, a slepice by to zvladla prekonat treba vyskokem, tak by nemelo smysl to delat ale v tom pripade by nepomohlo ani zastrizeni letek a ani zadne spony. Pokud by to pomohlo, tak to udelam a mohu slepickam nabidnou asi 20x vetsi vybeh nez maji doposud a byla by skoda toho nevyuzit.

13.1.2020 14:17

petan83 napsal(a):
Spise mi jde o to jestli to opravdu u lehkeho plemene slepic znemozni prekonani 160cm vysokeho plotu nebo ne. Pokud by to nepomohlo, a slepice by to zvladla prekonat treba vyskokem, tak by nemelo smysl to delat ale v tom pripade by nepomohlo ani zastrizeni letek a ani zadne spony. Pokud by to pomohlo, tak to udelam a mohu slepickam nabidnou asi 20x vetsi vybeh nez maji doposud a byla by skoda toho nevyuzit.

U dospělé nesoucí vlašky stačilo, aby jí chyběly jen ruční letky na jednom křídle, tudíž předpokládám, že to bude stačit u většiny velkých plemen slepic, co létají. Takže kupírování má smysl.

13.1.2020 14:19

petan83 napsal(a):

Dobrý den,

v minulosti jsem měl takto ošetřené perličky. Byly to perličky zakoupené v Německu a prodejce je ani jinak než s "kupírovaným" křídlem nenabízel. Prý mu už tak chodily z líhně. Měla to být udajně nějáká masná či brojlérová linie. Ale nepřišlo mi , že by rostly rychleji a měly vírazně více masa než ty obyčejné. Každopádně nelétaly. Sice bravůrně zvládaly povyskákat po různých věcech ale to bylo vše. U slepic nevím oni lehké jsou dost vynalézavé. A asi Vám nezbude než to vyzkoušet. Nějáké utěkářky se jistě najdou i mezi nima. Ale nebude to takové jako kdyby měly křídla v pořádku a plně vyvinutá. AT se zadaří a zkuste pak třeba poreferovat jak to dopadlo

13.1.2020 14:32
petan83

XXX.XXX.86.92

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,

v minulosti jsem měl takto ošetřené perličky. Byly to perličky zakoupené v Německu a prodejce je ani jinak než s "kupírovaným" křídlem nenabízel. Prý mu už tak chodily z líhně. Měla to být udajně nějáká masná či brojlérová linie. Ale nepřišlo mi , že by rostly rychleji a měly vírazně více masa než ty obyčejné. Každopádně nelétaly. Sice bravůrně zvládaly povyskákat po různých věcech ale to bylo vše. U slepic nevím oni lehké jsou dost vynalézavé. A asi Vám nezbude než to vyzkoušet. Nějáké utěkářky se jistě najdou i mezi nima. Ale nebude to takové jako kdyby měly křídla v pořádku a plně vyvinutá. AT se zadaří a zkuste pak třeba poreferovat jak to dopadlo

Zdravim, kdyz jsem mel perlicky tak jsem zkousel zastrihovat vsechny letky na jednom kridle a tam sem moc uspechu nemel, i tak dokazali prekonat dost velkou vyskovou barieru. Kazdopadne to muze souviset s tim ze jim letky zastrihl az v dospelosti, takze uz znaly co je to letani. Ty Vase nepoznaly let nikdy takze mozna se ani proto tak nesnazily.

13.1.2020 14:49

petan83 napsal(a):
Zdravim, kdyz jsem mel perlicky tak jsem zkousel zastrihovat vsechny letky na jednom kridle a tam sem moc uspechu nemel, i tak dokazali prekonat dost velkou vyskovou barieru. Kazdopadne to muze souviset s tim ze jim letky zastrihl az v dospelosti, takze uz znaly co je to letani. Ty Vase nepoznaly let nikdy takze mozna se ani proto tak nesnazily.

U bažantů dokonce musím stříhat vše kromě pár loketních letek u těla, protože jsou schopni (zvláště slípky) i s jedním křídlem dost lítat. Obě křídla.

13.1.2020 15:25
petan83

XXX.XXX.86.92

U bažantů dokonce musím stříhat vše kromě pár loketních letek u těla, protože jsou schopni (zvláště slípky) i s jedním křídlem dost lítat. Obě křídla.

Tomu verim, bazanty jsem choval a vim co dokazi, loni jsem chov ukoncil.
Jestli ze kloubkovani opravdu pro kurata bezbolestne a splni to ucel, tak to proste vyzkousim a vim ze nemusim dale se o nic starat. Vim ze je to moje pohodlnost, ale opravdu se chci vyvarovat strihani letek u vetsiho poctu jedincu, a zaroven bych se chtel vratit k perlickam kde to bude nutnosti pi predchozich zkusenostech.
Dekuji vsem za prispevky a za rady.

13.1.2020 16:02
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tak ono bude i záležet na povaze a šikovnosti dané slepice, když jsem dovezla mj. dvě barneveldky, tak se hned druhý den jedna rozhodla opustit výběh stylem "přelezu" - prostě mávala křídly a lezla po plotě nahoru - plot má výšku 170cm a chytila jsem ji, když jí zbývalo asi posledních 20cm...

13.1.2020 16:08

xchipsy napsal(a):
Tak ono bude i záležet na povaze a šikovnosti dané slepice, když jsem dovezla mj. dvě barneveldky, tak se hned druhý den jedna rozhodla opustit výběh stylem "přelezu" - prostě mávala křídly a lezla po plotě nahoru - plot má výšku 170cm a chytila jsem ji, když jí zbývalo asi posledních 20cm...

Takhle mi pižmovky lezly na starém baráku do zeleninové zahrady

13.1.2020 19:53
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Pokud mají slepice velký prostor k pastvě, nemají důvod někam létat, nebo přelézat plot. U svých slepic to vůbec neznám, nikdy jsem jim nic nezastřihovala, nebyl důvod. To spíš, když našly díru v plotě, nebo nadzvednuté pletivo, tak zdrhly k sousedum.

14.1.2020 14:07
petraodlesa

XXX.XXX.231.156

je úplně jedno, jestli by pomohlo nebo ne, takový zákrok by byl týráním zvířat.

za týrání se považuje:

g) provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3 a 4, zejména

3. poškozovat kosti, svaly nebo nervy křídel ptáků starších 3 dnů tak, aby bylo zabráněno jejich létání,

Také si to myslím...copak přistřižené letky vám nestačí? Kolega chovatel vlašek to tak dělá...bez bolestí 🙈

14.1.2020 18:29
petan83

XXX.XXX.33.11

petraodlesa napsal(a):
Také si to myslím...copak přistřižené letky vám nestačí? Kolega chovatel vlašek to tak dělá...bez bolestí 🙈

1, Pokud vim, tak ty kuratka po vylihnuti to neboli, aspon se to tak uvadi
2, nechci porad dokola strihat letky cca 50ti slepicim, kdyz je mnohem jednodussi reseni ktere je trvale a pro kure bezbolestne.

14.1.2020 18:44
gallus

XXX.XXX.142.153

petan83 napsal(a):
1, Pokud vim, tak ty kuratka po vylihnuti to neboli, aspon se to tak uvadi
2, nechci porad dokola strihat letky cca 50ti slepicim, kdyz je mnohem jednodussi reseni ktere je trvale a pro kure bezbolestne.

Vážne si myslíte, že keď má niečo novonarodené/vyliahnuté jeden deň, tak nevníma bolesť???
Budem hnusný a dám hnusné prirovnanie, ale Vaša snaha o kloubkování/křídlovaní mi príde, ako keby si nejaký magor pri narodení svojho dieťaťa povedal, že mu usekne prsty na nohách, aby mu nemusel stále kupovať topánky...
Ospravedlňujem sa za reakciu, ale mám pocit, že ste sa aj tak už rozhodli pre zákrok, len hľadáte niekoho, kto Vám ho vyslovene odsúhlasí...

14.1.2020 19:17
petan83

XXX.XXX.33.11

gallus napsal(a):
Vážne si myslíte, že keď má niečo novonarodené/vyliahnuté jeden deň, tak nevníma bolesť???
Budem hnusný a dám hnusné prirovnanie, ale Vaša snaha o kloubkování/křídlovaní mi príde, ako keby si nejaký magor pri narodení svojho dieťaťa povedal, že mu usekne prsty na nohách, aby mu nemusel stále kupovať topánky...
Ospravedlňujem sa za reakciu, ale mám pocit, že ste sa aj tak už rozhodli pre zákrok, len hľadáte niekoho, kto Vám ho vyslovene odsúhlasí...

Vsichni komentuji, ale nikdo si neumi precist vlakno cele. Me nejde o zadne odsouhlaseni ani o to kdo ma jaky nazor na tuto metodu.
Ptal jsem se na to jestli ma nekdo zkusenost s tim jestli lehke plemeno po takovem zakroku prekona plot 160 cm nebo ne. Jestli chtece moralizovat ci prirovnavat tak se vas taky zeptam, delal by jste si dite ktere cely zivot bude zavrene doma nebo muze nanejvis na zahradu ale nikdy v zivote se nedostane dal nez za plot? Jestli ne, tak mi to pripada jako kdyby se s prominutim nejaky "magor" rozhodl ze si poridi slepice aby je mohl mit zavrene v kurniku/vybehu.

14.1.2020 20:45
gallus

XXX.XXX.142.153

petan83 napsal(a):
Vsichni komentuji, ale nikdo si neumi precist vlakno cele. Me nejde o zadne odsouhlaseni ani o to kdo ma jaky nazor na tuto metodu.
Ptal jsem se na to jestli ma nekdo zkusenost s tim jestli lehke plemeno po takovem zakroku prekona plot 160 cm nebo ne. Jestli chtece moralizovat ci prirovnavat tak se vas taky zeptam, delal by jste si dite ktere cely zivot bude zavrene doma nebo muze nanejvis na zahradu ale nikdy v zivote se nedostane dal nez za plot? Jestli ne, tak mi to pripada jako kdyby se s prominutim nejaky "magor" rozhodl ze si poridi slepice aby je mohl mit zavrene v kurniku/vybehu.

Čítal som vlákno celé a dokonca dvakrát, aby som sa uistil, či som Vás správne pochopil. A nemoralizujem, na to aby som to robil vo Vašom prípade, musel by som Vás aj poznať.
Od väčšiny tu diskutujúcich nečakajte, že Vám povedia kto z nich to praktizoval na svojich chovancoch - mnohí z chovateľov (nie držiteľov) hydiny, ktorí tu prispievajú do diskusií majú čistokrvné plemená. Tie aj vystavujú. Na výstavu je ale nemysliteľné dať jedinca, ktorý je krídlovaný, resp. dať ho môžu, ale hodnotený nebude...
Napísali ste, že ste pohodlný - rozumiem. Každý si chce uľahčiť prácu. Zvlášť ak plánuje chovať cca 50 kusov sliepok.
Ale určite sa dá preletovaniu zabrániť aj iným spôsobom, ako zbytočným zmrzačením zvieraťa.
Napríklad aj krídlové spony sú riešením http://www.agrohase.sk/produkt/kridelna-spona-proti-preletu/
Teda ak nemáte hlboko do peňaženky.

14.1.2020 20:58

Pokiaľ ja viem a to VIEM, tak všetko novonarodené má do jedného týždňa veku oslabený resp. nie dobre vyvinutý nervový systém... Ale s krídlovaním nesúhlasím. Ono je to také že vták sa narodí s krídlami a vy mu znemožníte let to ja ako keby ste človeku odťali nohy, aby nechodil. Keď tak krídla zastrihávať, ja som zastrihával iba na jar, aby mi sliepky jedného plemena nelietali k plemenu druhému. Ale aj to som už vyriešil a spravil som strop

15.1.2020 09:07
xchipsy

XXX.XXX.142.3

"oslabený resp. nie dobre vyvinutý nervový systém" Viděl jste někdy zkracování ocásků selat, jehňat apod.? Vážně si myslíte, že řvou jen tak z plezíru a ne z bolesti? Jedinou výhodou toho, proč se dělají takové zákroky tak brzy je jednak snadná manipulace se zvířetem a druhak že se rány "lépe a rychleji" hojí než u zvířat starších.

ad Křídlování - pokud se slepice rozhodne, že se prostě na druhou stranu plotu chce dostat, tak jí v tom nezabráníte ani kdybyste jí to křídlo usekli celé. Stejně jako zvládne přelézt plot třínohý pes, tak to zvládne i křídlovaná slepice.

15.1.2020 09:18
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Pokud mají slepice komfortní životní podmínky, tzn. dostatečný prostor a dostatečný přísun potravy, nejsou nutná takováto radikální opatření. A pokud nemají slepice komfortní životní podmínky, tak je to v každém případě týrání, jak s křídlem, tak bez křídla.

Janae1

15.1.2020 09:41
Janae1

XXX.XXX.160.6

xchipsy napsal(a):
"oslabený resp. nie dobre vyvinutý nervový systém" Viděl jste někdy zkracování ocásků selat, jehňat apod.? Vážně si myslíte, že řvou jen tak z plezíru a ne z bolesti? Jedinou výhodou toho, proč se dělají takové zákroky tak brzy je jednak snadná manipulace se zvířetem a druhak že se rány "lépe a rychleji" hojí než u zvířat starších.

ad Křídlování - pokud se slepice rozhodne, že se prostě na druhou stranu plotu chce dostat, tak jí v tom nezabráníte ani kdybyste jí to křídlo usekli celé. Stejně jako zvládne přelézt plot třínohý pes, tak to zvládne i křídlovaná slepice.

V dávných dobách se na zákroky u miminek nepoužívala anestezie, protože dle dobových poznatků také měla nevyvinutý nervový systém.
By mě zajímalo, kolik dnešních tvrďáků kloubkující kuřata by si dle stejného principu nechalo "zaživa" vrtat do mimina.

15.1.2020 10:14
ladd

XXX.XXX.34.41

Ač neobhajuji kloubkování, křídelní spona mi přijde ještě horší. Představte si, že vám někdo trvale zafixuje ruku v lokti. Moc příjemný pocit to nebude, to možná jednorázová bolest při kloubkování je menší zlo. (Ale slepici se sponou jsem z blízka neviděl, tak netuším jak moc dokáže křídlo v kloubu natáhnout.) Že by kloubkované slepice chované v dostatečném výběhu měly horší život než letuschopné bych ale neřekl. Většinou stejně nelétají.
Osobně bych ale letky stříhal, i padesáti. Ze začátku pro sichr všem, po přepeření jen těm, které přelétávají.
Jak zde někdo psal, kloubkovaná nebo přistřižená, když bude chtít, tak ten plot přeleze a ostatní (většinu) to nenapadne ani s neporušenými křídly. Ty se budou kloubkovat uplně zbytečně.

15.1.2020 11:09
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Křídelní spony se dávají na první letky, kloub to nijak neomezuje, ale slepice při snaze letět nemůže letky "roztáhnout" a "neudrží balanc".

15.1.2020 13:28

Pro zadavatele, kloubkovani u lehkých plemen používám pravidelně, spoustu let, vždy u čerstvě vylíhnutých kuřat a létání v dospělosti to skutečně zamezí.

15.1.2020 14:00

xchipsy napsal(a):

Ja som len povedal ako sme sa to učili na anatómii. Nemá dobre vyvinutý znamená že ho MÁ vyvinutý teda cíti bolesť, ale vraj nie moc silno.

Čo sa strihania krídel týka strihám sliepkam obe krídla (letky) ale nie moc, iba asi 1cm od špičky letky. Sliepke tým pádom ostane kostrnka ktorá ju nenadľahčí ako celá letka, teda nepreletí plot vysoký 3 metre, ak jej k tomu niečo nepomôže, pretože povyskakovať po predmetoch môže...

16.1.2020 10:15
petan83

XXX.XXX.71.24

Pro zadavatele, kloubkovani u lehkých plemen používám pravidelně, spoustu let, vždy u čerstvě vylíhnutých kuřat a létání v dospělosti to skutečně zamezí.

Dekuji, jste snad jediny, kdo mi tu odpovedel bez moralizovani na to, na co jsem se ptal.

24.1.2020 17:16
Bára J

XXX.XXX.46.240

my máme takto kupírované dvě stříbrné vlašky, vzhledem k tomu, že mají k dispozici velký prostor, tak plot nepřelétají, ale nemají problém vyletět na seník nebo na střechu kurníku. Tak nevím jestli to k něčemu je nebo není.... Na zemi je to asi neudrží

Přidejte reakci

Přidat smajlík