Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.115
Jsem začátečník a rozmýšlím se jaká plemena slepic pořídit . Jestli jsou lepší zdrobnělá a nebo normální velikosti. Líbí se mi sasexky a vyandotky, ale i jiná plemena. Jak je to se snášením vajec u zdrobnělých plemen. Je to bez potíží? Líbí se mi velká plemena, ale jestli má výhodu plemeno zdrobnělé, tak bych pořídila to, co mně poradíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.215
To je těžké, ze zdrob.plemen asi nejlíp nesou velsumky a wynadotky. Já mám z. wyandotky a potom klasické plymutky (bílé, žluté). Plymutky nesou víc a o hodně větší vejce, ale zase toho snědí dvojnásobek. Celkem by mne zajímaly zkušenosti někoho, kdo má zrdobnělé plymutky, jako plemeno mě nadchly, ale jsou opravdu hodně veliké a já nevyužiju jejich masnou užitkovost (slepice u nás odchází do důchodu:o)))))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.90
Velká plemena víc hrabou, víc žerou, nesou větší vejce. Zdr. všechno méně. Neplatí to o všech stejně, podívejte se do nějakého atlasu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.7
U zdrobnělých plemen se také častěji vyskytuje kvokavost, tak že pokud chcete kvočny, tak je to dobré, ale pokud se vám nechce běhat kolem sedící kvočny a posléze kolem kuřat, tak je dobré zvážit i to. Já mám kočinky zakrslé. Čtyři slepičky a kohoutka, každá je jinak zbarvená, nemám je na výstavy, ale jako kvočky a okrasu zahrady. 3 slepičky právě vodí kuřátka a čtvrtá začala zase po pauze snášet, takže počítám, že také zasedne. Tak musíte počítat s tím, že když sedí a vodí, tak nesnášejí. Ale co se týče krmení, jsou opravdu nenáročné a stačí jim malé dávky. A hrabou jen malinko.
Záleží na tom, co od slepiček očekáváte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.1
Mám barneveldky zdr., som veľmi spokojná, teraz nesú každý deň vajce, potom si dajú oddych, tak 2 dni a idú zase. Sú pokojné, prítulné, nekvokajú a spotrebujú menej.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.133
Mám zdrobnělé rýnské, a nekvokají - vůbec (ač bych ráda, ale holt kvočna bude odjinud), spotřeba minimální (kolikrát mi večer na nasypané dlabou, jak jsou napucnuté z výběhu - je neomezený), a nesou 3 slepičky denně 2 vajíčka. A ještě stihnou vypadat přepychově. jo a jediné, co vyhrabaly, byla jedna brambora z políčka, protože zrovna v tom místě se chtěly popelit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.140
Taky přidám názor. Mám na společném, celkem velké a prostorném dvoře jak velké slepice (mix plemen) tak zdr. velsumky a zdr. vyandotky od každého 4slepičky a ještě 1,2 hedvábničky(ty mají ale samostatný domeček. Jinak všichni chodí spát do kurníku společně. Rozbroje jsou pouze mezi kohouty. Jinak mám leckdy pocit, že ty malé slepičky mají převahu nad těmi velkými. S hrabavostí bych řekla, že je to tak nastejno jak velké tak zdr. A osobně mám pocit, že když se někde chce vypopelit hedvábnička tak to lítá daleko víc jak když se popelí velká slípka.
Jinak ta kvokavost je u zdr. slepiček větší mám teď z 8mi zdr. slepiček 5kvočen a mám pocit, že i ty 3 co nekvokají brzo taky začnou. Určitě toho sežerou míň než ty velké slepice, ale třeba u vajíček zdr. velsumek je rozdíl ve velikosti oproti vajíčku od velké slepice minimální. U hedvábniček (s uváděnou snáškou cca 80vajíček ročně) a nebo zdr. vyandotek je ten rozdíl ve velikosti už větší.
Vkládám pro porovnání fotku, hnědé vajíčko je od normální slepice, uprostřed od zdr. vyandotky a úplně vpravo je od hedvábničky. Bohužel porovnávací fotku i s vajíčkem zdr. velsumky nemůžu zaboha najít.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.1
O tej prevahe som zistila aj ja, mám aj hybridky tie sú mladé ale sú väčšie ako barneveldky, ale barneveldky ich odháňajú od krmiva, aj ked vždy dávam dve misky, dve krmítka. Postavia sa ku každej a odženú hybridky, tie musia počkať až sa ony nažerú
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.153.95
Dobrý den, jak se snáší dohromady klasické plymutky se zdrobnělými wyandotkami? Neodstrkují je? My máme zatím jen ty plymutky, ale chtěli bychom do budoucna kvočny na kuřátka. Děkuji, Kamila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.215
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, jak se snáší dohromady klasické plymutky se zdrobnělými wyandotkami? Neodstrkují je? My máme zatím jen ty plymutky, ale chtěli bychom do budoucna kvočny na kuřátka. Děkuji, Kamila
Mě se snáší dobře, naopak ty malé z.w. jsou někdy můry a dělají na plymutky ramena. Moje plymutky jsou takové dobračiska a nechají si vše líbit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.153.95
Děkuji za zkušenost, ty naše plymutky jsou taky hodné, nechají se někdy odhánět od zrní miniovečkami, tak je snad minislepičky posílí. K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsem začátečník a rozmýšlím se jaká plemena slepic pořídit . Jestli jsou lepší zdrobnělá a nebo normální velikosti. Líbí se mi sasexky a vyandotky, ale i jiná plemena. Jak je to se snášením vajec u zdrobnělých plemen. Je to bez potíží? Líbí se mi velká plemena, ale jestli má výhodu plemeno zdrobnělé, tak bych pořídila to, co mně poradíte.
Zdrobnělá slepice je určitě ekonomičtější, protože na výrobu jednotky vaječné hmoty spotřebuje o třetinu méně krmiva než slepice velkého plemene. Bavíme-li se o plemenech nosných a středně těžkých, kteréžto jako dvě skupiny mají z čistokrevné drůbeže nejprošlechtěnejší užitkové vlastnosti, nebavíme se třeba o brahmánkách či bojovnicích. Proto radím vyzkoušet. Za neméně podstatné platí, že menší slepice = méně nároků na prostor. Takže kdo má pár metrů bláta a chce mocí mermo slepice a namačká tam dvacet hybridek, tak by si měl raději zaopatřit pět slepic zdrobnělého plemene např. velsumky a bude spokojen. Nemusí to být nutně jen zmenšeniny středně těžkých plemen, ale třeba zdrobnělé vlašky v různých barvách. Nebo ty rýnské jak tu někdo psal.
Co se týče kvokavosti tak ano, zdá se že zdrobnělé mají více zachovaný pud kvokavosti než velké formy, ale záleží na prošlechtění a původu zvířat. Jsou případy kdy zdrobnělé nekvoknou jak je rok dlouhý. U mě je příklad plemeno sumatránka velká forma mi kvoká dvacetkrát do roka, zdrobnělá forma, kterou mám také, ani jednou.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.54
Mame zdrobnele velsumky a nekvokaji vubec. klidne a hezke plemeno. spotreba krmiva minimalni. vajicka 4denne od 6 slepic. jsou mensi nez od velkych plemen ale kdyz je roztlouknete tak velikost zloutka stejne velka jako u velkeho vajicka leghornky. a kdyz navsteve udelam vajicka velsumek ke snidani tak vic jine nechteji. pro chov na malem prostoru idealni.
Mate nekdo zkusenosti s chovem zdrobnelych/zakrslych plemen? Mam ted 4 Sebrity (kuratka) a v lihni dalsi vejce a take vejce zdrobnelych hamburcanek a tak by me zajimalo jak jsou na tom s letavosti? Budou na plose cca 15x 50m, vyska plotu bude cca 165 cm, vybeh bude cely zatravneny a jsou na nem stromky. Ale nevin jestli i tak nebudou mit snahu preletat. A dalsi co me zajima je kurnik, ted jsem narazil na nejaky clanek ze zdrobnela plemena maji mit kurnik ktery nepromrzne, je to pravda? Mel jsem v planu je mit v kurniku kde mam ostatni drubez a tam v zime mrzne. Ale narazil jsem na tom snad jen v jednom clanku, nikde jinde uz ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petan83
napsal(a):
Mate nekdo zkusenosti s chovem zdrobnelych/zakrslych plemen? Mam ted 4 Sebrity (kuratka) a v lihni dalsi vejce a take vejce zdrobnelych hamburcanek a tak by me zajimalo jak jsou na tom s letavosti? Budou na plose cca 15x 50m, vyska plotu bude cca 165 cm, vybeh bude cely zatravneny a jsou na nem stromky. Ale nevin jestli i tak nebudou mit snahu preletat. A dalsi co me zajima je kurnik, ted jsem narazil na nejaky clanek ze zdrobnela plemena maji mit kurnik ktery nepromrzne, je to pravda? Mel jsem v planu je mit v kurniku kde mam ostatni drubez a tam v zime mrzne. Ale narazil jsem na tom snad jen v jednom clanku, nikde jinde uz ne.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7578/sebritky/
Výňatek: Sebritky jsou velmi živé, temperamentní a sebejisté, oproti jiným zakrslým plemenům se snadno ochočí, jsou krotké. Kohouti kokrhají méně často a jejich hlas není pronikavý.
Jsou vhodné pro chov ve voliéře, ale ocení i upravené výběhy. Sebritky se díky své velikosti i výraznému zbarvení mohou snadno stát kořistí predátorů, je proto vhodné kurník i výběhy proti nim zabezpečit.
nemohu najít, kde jsem četl, že potřebují zateplený a teplý odchov v zimě.
Predatori me moc netrapi, ve vybehu co mam ted mivam kurata ruzne drubeze kazdy rok a nikdy se nic neztratilo. Dokonce sem nekolikrat zapomel zavrit na noc kurnik a ani kuna nic nevzala a to chodi kolem casto, nechava nam tam vsude kolem svoje h****. Sem tam nejaka ta postolka tu krouzi nad holubnikem a prohani holuby jednoho pana co ma kousek od nas chatu.
Na zimu je muzu zavrit do voliery co mam v dilne na odchov kurat, je zděná z ytongu, je to sucha novostavba, ale netopi se tam tak stejne casem taky promrzne.
Co se tyce toho zatepleneho kurniku tak pokud se tam nebude pritapet, tak je zatepleny kurnik blbost, kdyz bude tyden -10st.tak v zateplenem i nezateplenem bude taky skoro -10. Zkusim zavolat chovateli od ktereho mam ty vejce a kuratka.