Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.234
Odjakživa nám tu hnízdily vlaštovky,ale začaly je chytat kočky.Někde jsem četla,že se má hnízdo připevnit na bezpečnější místo,ale ony si ho nevšimnou a pořád lítají na to staré,kde je kočky pochytají.Moc si přeju,abych je uměla,ale nevím,jak je nalákat nato správné místo...Máte nějaké tipy?Předesílám,že koček se nezbavím-sežrali by nás potkani a myši....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Odjakživa nám tu hnízdily vlaštovky,ale začaly je chytat kočky.Někde jsem četla,že se má hnízdo připevnit na bezpečnější místo,ale ony si ho nevšimnou a pořád lítají na to staré,kde je kočky pochytají.Moc si přeju,abych je uměla,ale nevím,jak je nalákat nato správné místo...Máte nějaké tipy?Předesílám,že koček se nezbavím-sežrali by nás potkani a myši....
Udělejte nějakou zábranu - kšilt apod. aby se kočky k hnízdu nedostaly.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.83
Napadlo mě namontovat k hnízdu nějakou klec nebo kus klece, třeba nějakou starou, vyhozenou po pet-králíkách, kdyby se vám doma válela - zkrátka nějakou, kterou vlaštovka proleze a kočka, jestli by to nebylo jednodušší a bezpečnější řešení. Možná někdo vymyslí něco lepšího - jinak vítejte do klubu, my jsme kvůli vlaštovkám půlili pěkně drahé dveře do pouze občas využívané stáje/hospodářské místnosti - a pak jsme k nim přidělávali ještě nahoru právě rám s pletivem, aby tam neprolezly kočky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.151
Pokud si vlaštovka udělá hnízdo tam,kde jí najde predátor,zaslouží si,aby jí sežral,to mi kdysi řekl ornitolog a má to logiku. Také se každý rok těším na vlaštovky,letos si udělaly dvě nová hnízda,na lepším a bezpečnějším místě. Kočky také běhají po trámech a snaží se na ně dostat,letos na ně dělaly vlaštovky dlouhej nos a vyvedly dvakrát mladé. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.50
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud si vlaštovka udělá hnízdo tam,kde jí najde predátor,zaslouží si,aby jí sežral,to mi kdysi řekl ornitolog a má to logiku. Také se každý rok těším na vlaštovky,letos si udělaly dvě nová hnízda,na lepším a bezpečnějším místě. Kočky také běhají po trámech a snaží se na ně dostat,letos na ně dělaly vlaštovky dlouhej nos a vyvedly dvakrát mladé. Roklanka
kocky nemaj v prirode co delat, pokud chytaji volne zijici ptactvo je potreba je zlikvidovat nebo zavrit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
Souhlasím s tím, že kočka není přirozený predátor. Pokud by žila divoce, žily by dvě kočky na několika hektarech. Coby domestikovaný tvor je v podstatě přemnožená, v každé vsi jsou desítky i stovky koček, což rozhodně není přirozená populace.
Rozumný člověk by neměl svým kočkám dovolit, aby nadměrně likvidovaly ptactvo.
Mám ve stodole jiřičky a jsem ráda, že je mám. Z pletiva jsme vyrobili kolem jejich hnízd límce, aby k nim kočky, které máme taky, nemohly.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.37
Už několik let u nás v chlívku hnízdí vlaštovky, pravidelně vyvedou 2x za rok mladé. Okamžitě poznám, jestli se jim už mladé vylíhly, protože dospělí začnou okamžitě útočit na kocoura, jen když se objeví na dvorku. Křik, který při tom vydávají nejde ani popsat. Za ty roky už je kocour vycvičený tak, že se na dvorku raději moc nezdržuje a vlaštovek si nevšímá. Jakmile mladé vyvedou a sedí na dalších vejcích už jim kocour nevadí. Vlaštovky jsou už na nás zvyklé, nebojí se, každé jaro se na ně moc těšíme, je krásné pozorovat mladé, jak rychle rostou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.200
Přesně tak, vlaštovky v naší stáji dokážou vyhnat dospělou kočku, když tam vleze. Normálně na ní pořádají nálety.
Kam se dostane kočka, tam se dostane i kuna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.234
Ony mi nelikvidují hnízdo.Chytají dospělé přímo v letu.Hnízdí na konci chodby.....Proto je potřebuju někam přestěhovat......
A potkan tu taky není domácí...........
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.151
Od nepaměti hnízdí vlaštovky a jiřičky u lidských obydlích a v chlívech,stejně,jako tam žijí kočky. Pravda je,že všeobecně kočky přemnožené jsou,za to mohou lidé. Mám na farmě 5 koček a pravidelně dvě hnízda vlaštovek,ve stodole u koz. A jak píše někdo nade mnou,jakmile zahnízdí a kočka jde do stodoly,nalétávají na ní s takovým křikem,že si rozmyslí jít si lehnout do sena a radši zvolí odpočinek jinde.Jistě je možné zabezpečit před kočkou hnízdo,ale z hlediska populace se zdravými instinkty to dobré není,ptáčata udělají podobné hnízdo jinde a když tam nebude člověk,který jim hnízdo ochrání,zahynou.Existují nezodpovědní lidé,kteří nechají množit kočky a v jejich okolí není ani zpěváčka,ale stejně tak špatné mi připadá chránit hnízda,člověk by neměl zasahovat do volné přírody a jejího běhu.To bych spíš zavřela kočku,která se dá vychovat tak,že si nevšimne ani kuřete,které jí vleze do misky se žrádlem. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.234
Já kočky nemnožím.Mám kastrované kočky a kocoury,které průběžně doplňuju z útulku(něco padne na cestě,něco odloví liška apod....).Ony když už si tu nějaká vlaštovka hnízdo udělá,tak na té chodbě,kde jsou odchyceny(viděla jsem to-kočka si počíhá na balíku sena a jak letí vlaštovka kolem,tak ji přímo ve vzduchu odchytí....) , nebo jdou k sousedce,která jim hnízda shazuje.....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.126
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já jsem řešil podobný problém, ale ne kvůli koček, vlaštovky stavěly v místě, kde byla chatrná omítka a hnízdo jim spadlo i s vejci a byla to velká škoda. Druhý rok jsem ve vhodném místě vyvrtal tři díry do zdi dal hmoždinky a našrouboval vruty tak aby trochu vyčnívaly. Na ně udělal z drátu úplně základní jednoduchou konstrukci košíku a z bláta smíchaného se senem naznačil základy hnízda. Když přiletěly ihned pochopily kde je třeba začít opravovat hnízdo. Postavily velké bytelné a drží tam už 15 let. Hnízdí každý rok.
klakier
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já jsem řešil podobný problém, ale ne kvůli koček, vlaštovky stavěly v místě, kde byla chatrná omítka a hnízdo jim spadlo i s vejci a byla to velká škoda. Druhý rok jsem ve vhodném místě vyvrtal tři díry do zdi dal hmoždinky a našrouboval vruty tak aby trochu vyčnívaly. Na ně udělal z drátu úplně základní jednoduchou konstrukci košíku a z bláta smíchaného se senem naznačil základy hnízda. Když přiletěly ihned pochopily kde je třeba začít opravovat hnízdo. Postavily velké bytelné a drží tam už 15 let. Hnízdí každý rok.
klakier
OT: Dokonalá přezdívka k danému tématu :-) (jen se nějak nehodí k vašim "provlaštovčím" aktivitám :-))))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.234
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
klakier
Velice děkuji za radu.Vyzkouším to a snad na jaro budou končně zase na maštali vlaštovky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já kočky nemnožím.Mám kastrované kočky a kocoury,které průběžně doplňuju z útulku(něco padne na cestě,něco odloví liška apod....).Ony když už si tu nějaká vlaštovka hnízdo udělá,tak na té chodbě,kde jsou odchyceny(viděla jsem to-kočka si počíhá na balíku sena a jak letí vlaštovka kolem,tak ji přímo ve vzduchu odchytí....) , nebo jdou k sousedce,která jim hnízda shazuje.....
Máme každý rok dva, občas tři páry vlaštovek. Myslím, že instinkt velí vlaštovkám postavit hnízd tam, aby se na ně žádný predátor ze země nedostal. U nás ale mají možnost hnízdit ve vysokých klenbách chléva. Já pak jenom dávám pozor, abych k hnízdu nepostavil něco, po čem by bylo možné k němu vylézt. Problém tedy bude nejspíš v tom, že vy stavíte balíky vlaštovkám do cesty k hnízdu. Řešení je dávat ty balíky jinam, nebo v horní části dveří udělat vlet pro vlaštovky a kočky tam nepouštět a nebo zamezit vlaštovkám v hnízdění na nebezpečném místě. Vlaštovky jdou na jiné místo k hnízdění navést - jak popisuje Klakier výše, udělejte základnu pro hnízdo na jiném místě. Stačí připevnit na zeď kousek prkénka který poslouží jako základna pro hnízdo a zároveň původní hnízdo shodit a zamezit přístup na to původní místo. Prkénko nemusí být ani velké, já přitloukl do rohu slepičárny asi 5 cm dlouhý odřezek střešní laťě/potřeboval jsem právě pod stávající hnízdo něco přemístit/ - a zabralo to.
Řešil jsem ale straku, která hnízdo objevila. V okénku zavěšená líska s mezerou místo jednoho prkénka sice pomohla, ale mladé vlaštovky se po vylétnutí nenaučily tak úzkým otvorem prolétat zpět. Začaly tedy spát na půdě, ale do týdne zbyla z pěti jedna. Asi je tam vybrala sova. Výsledek mé snahy pomoci nebyl tedy nijak slavný, ale aspoň jsem to zkusil. Určitě lépe než hnízda shazovat – fuj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Včera psali ne i dnes, že prý již byla pozorována první vlaštovka. Nezapoměńte otevřít okénka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
ještě jedno vlákno k tématu
https://www.ifauna.cz/ruzne/forum/r/detail/845271/jiricky-a-vlastovky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.33
My míváme i 16 hnízd ,máme takový průjezd a tak se jim asi líbí lepit hnízda na trámy ale taky mne mrzí je nám ubývá jiřiček které si staví hnízda pod střechou i když je nevyháníme stejně jich ubývá.Další hnízda míváme ve stáji a taky ve stodole a na vlaštovku nedám dopustit jinak by nás mouchy sežraly
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.58
My mívali vlaštovky a jiřičky vysoko pod střechou na domě. Když umřela babička a v domě nikdo nebydlí, odstěhovaly se . Odkud se prý odstěhují vlaštovky, odtud se odstěhuje štěstí a tak to je. Tchýně je shazuje a stejně tam hnízdí
.
Tak je chraňte a mějte rádi, já bych byla moc ráda, kdyby se vrátily.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Tchyni promluvte do duše. Metodu "promlouvání" zvolte sama. Mimochodem schazování v hnízdní sezoně je trestné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.126
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přítelkyně,letos dvakrát mladé,když jsou živorodky,proč ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.68
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Normálně tam něco dejte aby tam kočky nemohly.A nebo pokud je ta místnost dost velká tak zkuste tam,kde je to hnízdo dát kousky igelitu,třeba si ho postaví někde kde se čičiny nemůžou dostat,nebo popř. dají se na internetu koupit i umělá hnízda tak je můžete umístit někde na bezpečné místo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Normálně tam něco dejte aby tam kočky nemohly.A nebo pokud je ta místnost dost velká tak zkuste tam,kde je to hnízdo dát kousky igelitu,třeba si ho postaví někde kde se čičiny nemůžou dostat,nebo popř. dají se na internetu koupit i umělá hnízda tak je můžete umístit někde na bezpečné místo.
Ahojky ja potrebuji radu unas každý rok hnízdí 2vlastovky ale mi letos bohužel musíme jednu zeď ba které uz hnizdo je zbourat co stim vlastovky chceme aby unas zůstaly tak prosím poslat dobrou radu na email 4321star@seznam. cz děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.42
Musíte jim poskytnout jinou vhodné místo k hnízdění.
1.To znamená volný přístup, ne nějakou místnost kterou na noc zavíráte, takže přístup bude jen během dne, až ji otevřete. Až se vylíhnou mladé, vlaštovky musí mít možnost je krmit od časného rána do pozdního večera.
2. Mělo by se jednat o takové místo, kde jim při vletu a výletu nehrozí, že je něco chytí. Zrovna tak hnízdo nesmí být přístupné tím, že o zeď něco opřete. Zeď musí být volná, jinak si na ní ani nové hnízdo nepostaví.
3. Je dobré jim pod strop připravit nějakou základnu, na které by si hnízdo postavili. Já dávám kousek střešní latě, stačí délka několik cm, jen na základnu hnízda. Pokud bude delší, budou mít i místo na nocování (pokud budou chtít). Vzdálenost od stropu je stejná jako vzdálenost spodku stávajícího hnízda.
4. I když vlaštovky jsou celkem tolerantní a zvyknou si na běžný provoz, měli by mít na hnízdění trochu klidu. Zvažte jak dlouho a jak velké budou stavební úpravy. Podle toho, jestli máte možnost, jim vytvořte možnost k hnízdění v jiné místnosti, než je ta přestavovaná stávající.
5. Současně s vytvářením nového hnízdiště, by jste měli zamezit přístup tam, kde bylo hnízdo staré, pokud to nejde, tak staré hnízdo shodit. To aby jste je nemátli.
Momentálně to taky řeším. Kvůli nenechavým spoluobčanům musím na noc dílnu, kde vlaštovky roky hnízdí, zavírat. Sameček je tady již asi tři týdny, i tam již nocuje. V posledních dnech již přilétly i samičky. Samečkové je lákají na hnízda a ony vybírají ta nejvhodnější. Až uvidím, že se spárovaly a zabydlely (to znamená sedí spolu na drátech, obě pravidelně létají k hnízdu), začnu dveře zavírat s tím, že budou mít možnost tam vletět velmi úzkým okénkem – tím tam právě odmítají vletovat a k tomu již mají druhou možnost, zahnízdit ve vedlejším chlévě. – Tam se jim nevím proč nelíbí, jako hnízdiště si to vybírají až na posledním místě, pouze pokud máme více jak tři páry – vlaštovky oproti jiřičkám hnízdí raději samotářsky. Doufám v to, že se buď naučí létat tím okénkem nebo vezmou zavděk chlévem.
Určitě s tím ale nečekat do doby, kdy začnou původní hnízdo opravovat, ať nestrácejí čas a veškerou energii mohou věnovat stavbě hnízda nového.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.51
Jen doplňuji. Jsou to holky šikovný, naučily se létat tím malým okénkem. Jednu várku mladých již vyvedly a samička momentálně zase snáší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.45
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kocky nemaj v prirode co delat, pokud chytaji volne zijici ptactvo je potreba je zlikvidovat nebo zavrit.
Co by jako kočky neměli co v přírodě dělat??? to je jako lidé co shazují hnízda se mají taky zavřít nebo zlikvidovat??
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co by jako kočky neměli co v přírodě dělat??? to je jako lidé co shazují hnízda se mají taky zavřít nebo zlikvidovat??
Jasne co s takovejma blbcema
Vlaštovky nás objevili na úplné samotě-nebo spíš naše ovečky a kozy, když jsme se stěhovali bylo mmi líto, že když se vrátí nebudou mít už co jíst.
Netrvalo dlouho a našli si nás v novém domově.máme dvě hnízda jedno o.k. v salaši ale to druhé...v dílně, takže to co je pod hnízdem každý ví
Přímo pod ním jsou motorky a čtyřkolka, sedadla byli tak znečištěný...nezbylo nic jiného než vše zakrývat plachtou...
Vlaštovky přináší na stavení štěstí tak kdo by je nechtěl
honzapm
napsal(a):
Dnes se tu nějak moc poflakoval luňák, ale vlaštovky a kvíčaly mu vysvětlily,
co si o jeho přítomnosti v jejich letovém prostoru myslí.
Podporujte vlaštovky, ochráníte drůbež!
Vlaštovky rozpoznají i naši mourovatou kočku od cizího mourovatého kocoura. Nad naši udělají jen ledabylou kličku, aby se neřeklo. Když jde přes dvůr cizí, jsou to nálety těsně nad hlavu s hysterickým pokřikem. Když mají mladé a přijde na dvůr někdo cizí, taky ho hlásí.
Nejspíš už v dobách, kdy žily s lidmi v jeskyních, jim lidé chránili svojí přítomností hnízda před dravci, ony na oplátku varovaly před šelmami.
orlíček

XXX.XXX.84.6
Naše vlaštovky každý rok nejspíš ohrožuje nějaký ptačí predátor, vloni jsem ho přistihla při náletu na hnízdo ve dvoře pod střechou a za několik dnů bylo v hnízdu po rodince:( nemáte někdo zkušenosti s ochranou hnízda před náletem ?
ančovička1
napsal(a):
My máme jedny vlaštovky v maštali a druhé ve zděnem kurniku ve stodole..vždycky vyvedou 2x mladé😇☺🐦🐦
Tak ať se vlaštovičkam daří😀🐦🐦🐦🐦
Knám přiletěly 12, dubna tři páry ale dva stále chybí,Dnes poprvé kukaLA KUKAČKAa hnízdí tady rehkové konipas bílý spousta sýkorek ,drozdi ,kosáci brhlík jsme kousek od lesa.Na rybníku je kachna s dvanácti kachnátky
ančovička1
napsal(a):
My máme jedny vlaštovky v maštali a druhé ve zděnem kurniku ve stodole..vždycky vyvedou 2x mladé😇☺🐦🐦
Tak ať se vlaštovičkam daří😀🐦🐦🐦🐦
Mame - loni jedny v micharne krmen ( to jsou ty, co príetaji prvni) 2 pary ve chleve (cast pro kravy) a 2 pary v masteli - ted jsem si uvedomil, ze ten novy par z mastele prisel loni p samicku, nasel jsem ji loni pri druhem hnizdeni mrtvou na zemi, tak to dnes priletly nejspis ty puvodnI. Pak mame par v domku na naradi, ten si dava na cas, tak cekame a cekame. Loni byl jeste par ve slepicarne, tam loni samicku neco sebralo z hnizda, nasel jsem jen ozrane torzo. Letos je tam nepustim (okenka zustanou zavrena ) tam se to deje casto, kdyz tam zahnizdi.
ančovička1
napsal(a):
vlastovky,uz?..tak to Vam gratuluji😀..u nas zatim jen ti urvani spacci..je jich vsude plno😕..
..tak jsem trochu zapatrala o rok zpet, to k nam priletely 24.4.,na sv.Jiri 😀..uz se na ne tesim☺
Od toho dne přeletí nade dvorem nebo je aspoň slyšel každý den. Loni první pár příeťel na hnízdo 8.4., před tím po dva roky 4.4.. Tato naše není, schválně jsem se díval večer do chléva a nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
Krásný 1.máj..
Už k vám přiletěly vlaštovky??..u nás už jsou od 27.4., přiletěly o pár dní později, než loni, 24.4..ale zato předváděly divoké nálety na dvůr a vesele křičely..😀😇
U nás jsou už tak měsíc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že naše nepřiletěly a nebo se odstěhovaly. Zatím jsem je neviděla posedávat okolo ani moc vykřikovat kolem koní. Tak uvidíme. Loni měly pod střechou v prkenném přístřešku co dělat, aby to přežily, v teplých dnech, mám pocit, že i něco nepřežilo. Tak bych se jim nedivila, kdyby se letos rozhodly přestěhovat. A nám by to taky nevadilo, měli jsme s nimi nervy, jestli to dají.