Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.6
Dne 27.května 2013 se mi vylíhly šumavanky, jsou šikovné, hezké, čiperné, ale je tu jedna chyba, ještě nenesou.Obilí, směs pro nosnice, zelená pastva, večerní a ranní svícení, čistá voda, veškerá péče.Má někdo s tímto plemenem zkušenosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.224
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dne 27.května 2013 se mi vylíhly šumavanky, jsou šikovné, hezké, čiperné, ale je tu jedna chyba, ještě nenesou.Obilí, směs pro nosnice, zelená pastva, večerní a ranní svícení, čistá voda, veškerá péče.Má někdo s tímto plemenem zkušenosti.
Jo, mám zkušenost, naprosto stejnou,nenesly ku...y a nenesly. Už je nemám
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsou jeste mlade, maji cas a navic jsou lihnute pozde.Takze trpelivost a snazte se lihnout nejpozdeji do poloviny dubna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsou jeste mlade, maji cas a navic jsou lihnute pozde.Takze trpelivost a snazte se lihnout nejpozdeji do poloviny dubna.
Je jim 8 měsíců, to by nést měly ne? Běžně nám květnové, ba i červnové slepičky (jiná plemena) nesou před Vánoci. S šumavankami zkušenost nemám, ale píše se o nich jako o odolném plemeni do tvrdších podmínek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.253
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je jim 8 měsíců, to by nést měly ne? Běžně nám květnové, ba i červnové slepičky (jiná plemena) nesou před Vánoci. S šumavankami zkušenost nemám, ale píše se o nich jako o odolném plemeni do tvrdších podmínek
Je to zdegenerovaný kříženec, kterého si " vlastenci " vymysleli, aby měli další " národní " plemeno. Každý kus má jinou kresbu a barvu, jinou užitkovost, o typu ani nemluvě .....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to zdegenerovaný kříženec, kterého si " vlastenci " vymysleli, aby měli další " národní " plemeno. Každý kus má jinou kresbu a barvu, jinou užitkovost, o typu ani nemluvě .....
přihoďte tam ještě kropenky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.6
Nepřihodím tam nic, změním plemeno, jaké byste doporučil ? Jde mi hlavně o snášku,hybridy nechci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moje šumavanky se líhly 11.6. a první vejce snesly 14.12.. Dnes nesou už všechny. Mají dřevěný kurník, není zateplený a nesvítím jim. Mám jich 10 a denně snesou od 5 do 8 vajec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moje šumavanky se líhly 11.6. a první vejce snesly 14.12.. Dnes nesou už všechny. Mají dřevěný kurník, není zateplený a nesvítím jim. Mám jich 10 a denně snesou od 5 do 8 vajec.
Tak to jsem dostal ránu do palice. Kvůli drsnějším podmínkám jsem šumavanky chtěl letos zkusit. Pokud je pravda o tom, že původní slepice po odsunutých šumavských němcích to už vlastně nejsou tak nevím, nevím....Možná je to opravdu geneticky jen směska. Může mi to někdo vyvrátit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to jsem dostal ránu do palice. Kvůli drsnějším podmínkám jsem šumavanky chtěl letos zkusit. Pokud je pravda o tom, že původní slepice po odsunutých šumavských němcích to už vlastně nejsou tak nevím, nevím....Možná je to opravdu geneticky jen směska. Může mi to někdo vyvrátit?
Vyvrátit to nemůžu, takový odborník nejsem. Můžu jedině konstatovat, že z mých 10 slepic je většina zlatožluté barvy s úplně minimální kresbou (kterou, jestli jsem to dobře pochopila, získaly od čzk), tři slepice jsou dokonce zcela bez kresby a jen dvě mají kresbu výraznější. Tyto dvě také snáší nejméně vajec. Pokud jde o tvrdší podmínky, bydlím na České Sibiři a většinou to tu jak na Sibiři je .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nepřihodím tam nic, změním plemeno, jaké byste doporučil ? Jde mi hlavně o snášku,hybridy nechci.
Těžko říct. Vyloženě na snášku se mi opravdu nejvíc osvědčili hybridi, zejména modrý dominant.
Z čistokrevných plemen jsem vyzkoušel lakenfeldky a leghorny, oboje nenesly nic moc. Dobře mi nesly vlašky, které jsem taky jeden čas měl.
Příjemně překvapen jsem byl nosností brahmánek, které sice nesly jen půl roku, ale zato denně. Konečný výsledek ( celkový počet vajec ) byl tedy lepší než u těch leghorn, co sice nesly delší období, ale s častými výpadky.
Též mě mile překvapily maransky, co mi nesou i teď v zimě.
Jiní chovatelé doporučují např. plymutky, amroxky, rodajlendky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přečtěte si článek, ono totiž maloktere plemeno je " puvodni", vetsina jich vznikla cilenym krizenim jinych plemen. Ono se take neda rict, ze puvodni sumavska slepice po Nemcich byla nejakym plemenem,.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6528/sumavanky/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.6
Ještě dotaz, složení krmiva pro Vaše slepice / šumavanky/jaké vitamíny. Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.224
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud chcete čistokrevné plemeno, tak já už jedině lehké plemeno, leghornky, vlašky - koroptní nebo stříbrné nebo rodobarvé. Lehké plemeno - méně žere, hodně nese. Létají jenom kuřičky, pak taky zleniví když začnou nést. Jsou shánčlivé, když mají výběh, najdou si i lecaccos sami. Dobrý oplozenost, líhnivost taky.
Jak může mít někdo brahmánky na snášku, možná nesou, ale sežerou ruský tank
, měla jsem australky, jó, nesly pěkně, i v zimě, ale ta spotřeba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud chcete čistokrevné plemeno, tak já už jedině lehké plemeno, leghornky, vlašky - koroptní nebo stříbrné nebo rodobarvé. Lehké plemeno - méně žere, hodně nese. Létají jenom kuřičky, pak taky zleniví když začnou nést. Jsou shánčlivé, když mají výběh, najdou si i lecaccos sami. Dobrý oplozenost, líhnivost taky.
Jak může mít někdo brahmánky na snášku, možná nesou, ale sežerou ruský tank
, měla jsem australky, jó, nesly pěkně, i v zimě, ale ta spotřeba.
Narážíte na mne, tak Vám odpovím.
Ne, nemám brahmánky na snášku, mám je pro radost jako sportovní plemeno. Jen jsem pro srovnání uvedl, že mi nesou mnohem lépe, než leghorny, které jsem měl taky.
Průměrnou snášku na slepici mám u brahmánek 120 vajec, což mi leghorny neudělaly ani omylem. Ano, je to za cenu vyšších nákladů na péči, ale ta péče se mi vrátí právě v těch vejcích a taky v tom, že brahma, coby velká slepice má hodně masa, takže kohouty můžeme upéct k obědu.
Leghorny mi nenesly, takže ve finále jejich chov vyšel mnohem dráž, než chov brahmánek. Nebyl z nich žádný užitek, jenom žraly a vejce nikde a na maso se taky nehodí, takže asi tak.
Jinak jestli umíte číst, zadavateli jsem doporučoval vlašky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.210
Já bych se zeptal na velké australky. Rád je nakrmím, pokud snesou zimu (čehož se bojím) a vydrží ve voliéře v dřevěném nevytápěném kurníku. Hybridy ISA Braun mám ve vytápěném kurníku /lisované slaměné ekopanely/, ty nesou jak stroje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě dotaz, složení krmiva pro Vaše slepice / šumavanky/jaké vitamíny. Děkuji.
Pokud to je dotaz na mne, tak míchám pšenici, slunečnici, trochu nahého ovsa, když mrzne přidám ještě kukuřici. Té pšenice je nejvíc, ostatní jen pro zpestření. Jednou za dva dny v kyselém mléce namočené pečivo, kam někdy přidám sojový šrot nebo mačkaný oves. Během loňského roku jsem jim míchanici dávala denně, jenže holky pak moc nenesly a byly jak kuličky. Takže jsem ubrala na množství. Mám samá středně těžká plemena. Výběh cca 700 m2 (tráva).
Pokud jde o maransky, o kterých tu také byla zmínka, mohu potvrdit, že nesou moc dobře. Bílé plymutky také, ale bielefeldky mají snášku dost nevyrovnanou (ovšem vejce jsou opravdu veliká). Rýnské také nesou dobře. S ostatními plemeny zkušenosti nemám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
šumavanky až se u nich řika brzka snaška tak to neni pravda zpravidla snašeji okolo27-29 týdne to same i kropenky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.6
konečně jsem se dočkala, začaly snášet tři slepice šumavenek, měla jste pravdu. 27.května 2013- vylíhnuté, tak je to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.150
A moje hedvábky, líhnuté v červnu- ani vajco! Už to snad ani nečekám, děcka je mají za mazlíčky..možná ani neví, že jsou slepice a mají snášet..jenom ten kohout mi dělá radost, je ho kus, krásně zbarvený a zatím ne moc uřvaný..takže tak
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.67
Já našim Šumavankám v neděli servíroval uvařenýho králíka Měli jsme ho v mrazáku dva roky a nikomu se do něj nechtělo. Pěkně jsem ho holkám obral, sám jsem taky ochutnal a jak si panečku dávaly do nácíčka. Jinak též přikrmuju slunečnicí a na nedostatek vajec si nemůžu stěžovat. Teď je to sice malinko slabší, ale oproti kropenkám, které jsem měl je to nebe a dudy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Vás za tu agitaci proti kropenkám někdo platí? Vyskytli se tu i příspěvky, kdy lidé byli nespokojeni právě se šumavankami a zrovna tak se vyskytli příspěvky, kdy lidé psali, že jim kropenky snáší dobře. Zrovna tak jiní psali, že jim špatně snášely vlašky nebo leghornky, jiní si je zase nemohli vynachválit. U nosných plemen se jedná i o to, po jakých rodičích slepice mate. Je to důsledek trendu, kdy chovatelé koukají na exteriér a neřeší snášku, na tu mají hybridky. Tím myslím zmíněné vlašky a lenghornky. U kropenek a šumavenek je ten problem jinde, jak je tu popisováno v jiných vláknech. Nechci tím tvrdit, že to jsou přebornice ve snášení, Vaše neustálé popichování proti kropenkám už mě ale s….
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.67
Neplatí mě nikdo. Jen je ve mě ještě vztek, kdy jsem dva roky snášel narážky a posměch díky ČZK. Všude se píše jak snášejí až 190 vajec ročně. Chápu, že udávaná čísla jsou vždy maximální hodnoty, takže, kdyby daly 150, byl bych spokojený. Jenže já od nich měl tak 50. Takže se omlouvám, pokud Vás dráždím narážkama na ČZK, ale nedokážu v sobě potlačit radost z mých Šumavanek a furt se nemůžu zbavit té pachuti po ČZK. Teď mám vejce, neskáče po mě kohout (u ČZK jsem měnil 3x za dva roky) a teprve teď poznávám co je to otužilé plemeno.
Lasman

XXX.XXX.237.192
Tak teď jsem se pobavil :-)
Už to nehul.