Minulý rok jsem měla odchovnu pro kuřátka v garáži, kuřata tam byla do 6. týdne...všude byl samozřejmě takový ten prach, chlap mě zabil - málem , no a kuřátka musí letos od 14 dní ven...venkovní odchovnu už mám vymyšlenou, jen bych potřebovala poradit...
1. Jak ji udělat velkou pro cca 35 kuřat - budou tam do 7 týdne.
2. Jak vysokou - chci tam zavěsit infražárovku pro štěňata a jednu žárovku (okolo květináč), kdyby praskla, pod infražárovkou nezmrznou...prostě aby to nevyhořelo...
3. Budou mít i malou předsíň, kde by bylo okýnko s pletivem, dokážou se vrátit průchodem do tepla odchovny?
4. A ještě pod stříškou nechat průduchy (jakoby ji více nadzvednout), anebo stačí jen udělat okýnka? Myslïm, aby to dýchalo...
5. A nemusím ji zateplovat? Bude stát venku v závětří, stodolu bohužel nemáme...
Moc děkuji za rady, chlap už má úplně averzi, jen slyší slovo , nemelu totiž o ničem jiném...
Dobrý den, měla jsem stejný problém, až na to, že mi letos můj muž udělal odchovny ve zděném chlívku. Jsou z OSB desek, zateplené ze spoda a ze stran zdí. Nahoře otevírací, v létě tam budou sítě. Velikostně jsou tuším 2m na 1,8 m. Také už nesmím doma říci slovo kuře. , ale nedávno jsem ho slyšela, jak si zpívá - jsem všech kurníků král.
andreakiss
napsal(a):
Dobrý den, měla jsem stejný problém, až na to, že mi letos můj muž udělal odchovny ve zděném chlívku. Jsou z OSB desek, zateplené ze spoda a ze stran zdí. Nahoře otevírací, v létě tam budou sítě. Velikostně jsou tuším 2m na 1,8 m. Také už nesmím doma říci slovo kuře. , ale nedávno jsem ho slyšela, jak si zpívá - jsem všech kurníků král.
Dobrý den,
na fotkách není vidět větrací mřížky. Pokud tam dáte odpovídající množství kuřat a není tam žádné větrání, nechte celý vršek otevřený stále, ne jen v létě, jinak kuřátka nebudou mít dostatek vzduchu. A do zdi, pokud tam není, doplňte ještě ventilátor nebo dva podle množství kuřat.(jsou to jen doporučení).
Ještě doplním předchozí doporučení, nutnost ventilace je závislá na množství kuřat, jak si spočítat, jaké použít ventilátory, sem vkládal do tohoto vlákna: https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2898380/odchovna-pre-kurence#a2898496
Ale obávám se, že tak uzavřené jak to plánujete, by to dělalo problémy i malému množství kuřat. Ona vylučují na to jak jsou malá opravdu hodně CO2 a k tomu se ještě přidá čpavek.
Každopádně přeju hodně štěstí s odchovem.
Děkuji za rady, na ty ventilátory se podívám.
Jinak jak je vidět na první fotce, vršek je rozdělený na třetiny, jedna je napevno, druhá se dá otevřít ke zdi, je na panty a třetí díl je ůplně sundavací. Na druhé a třetí části bude rámeček z pletiva, právě na větrání. I teď lze třetí díl posunout, aby tam šel vzduch. Zatím tam mám asi 50 kuřat 1-14ti denních a 5 kačenek. Teplo tam mají. Budu hlídat to větrání.