Dobrý den. Minulý týden v úterý večer jsem nasadil do plně automatické líhně 70 vajec brojlerů Ross. Líheň je umístěna v domě (+/- 22°C okolní teplota). V pátek dopoledne na 20-30 minut vypnuli proud. Tedy 3 den. Dnes jsem prosvěcoval a většina vajec vytvořeného pavoučka má, ale nevím, jestli je to živý nebo již mrtvý zárodek. Dle prosvícení je obsah docela tekutý a pavouček se snadno pohybuje podle naklonění vejce. Máte někdo s tímto zkušenosti?
Prosím Vás o názor.
Děkuji Luděk.
Muj názor je ten že by to mělo byt v pohodě.i když na mě je 20-30 minut dlouhá doba a měl bych strach jako vy.
Ale ze zkušenosti bažantu a kvočen vím že v přírodě občas bažantnici a kvočnu něco vyděsí a uletí z hnízda jako kachna divoka a tak.a vratí se i za 15 minut a mladé mají.
známý měl příhodu že rano v šest u obracení vajec odešel do prace a zapoměl líhen zavřít a vratil se ve čtyři odpoledne bylo to po 14 dnech od nasazení a lihen otevřená 10 hodin a světe div se kuřata se za týden vylíhla.ale co má za líhen to nevím.
Nám vypnuli proud a já převážela líheň ke známému dolů do dědiny cca 1h než se znovu zapnula, na víkend a v neděli zpět, nic se nestalo. příště vím že nemám zmatkovat pokud to bude i na 3 hodiny, to se stalo pro změnu sousedce, ale nějakou dobu si to teplo udrží, a půl hodiny je opravdu malinko, i slepice se jdou nazobat když kvočí a mají vajíčka v kurníku kde moc teplo není. nebojte, to bude v pohodě
Můj názor je, že to žádný špatný vliv nemělo pokud líheň nebyla v té době otevřena, vejce pravděpodobně ani nestihly vychladnout. Loni jsem po cca dvou hodinách rozbil naprosto vychladlé kanáří vejce, ze kterých mi venku slezla samička a v jednom srdce uprostřed pavoučku ještě viditelně tepalo.
luděknovotný
napsal(a):
Dobrý den. Minulý týden v úterý večer jsem nasadil do plně automatické líhně 70 vajec brojlerů Ross. Líheň je umístěna v domě (+/- 22°C okolní teplota). V pátek dopoledne na 20-30 minut vypnuli proud. Tedy 3 den. Dnes jsem prosvěcoval a většina vajec vytvořeného pavoučka má, ale nevím, jestli je to živý nebo již mrtvý zárodek. Dle prosvícení je obsah docela tekutý a pavouček se snadno pohybuje podle naklonění vejce. Máte někdo s tímto zkušenosti?
Prosím Vás o názor.
Děkuji Luděk.
Nemusíš se bat ja sem v loni nechal otevřenou lihen 6 hodin v 5dni inkubacce a bez problému.
bernaček
napsal(a):
Nemusíš se bat ja sem v loni nechal otevřenou lihen 6 hodin v 5dni inkubacce a bez problému.
Čím/jak prosvěcujete, že vidíte barvu pavoučka. Já tam vždy viděl černou tečku a kolem něj vlásečnice a vzduchovou kapsu. Jen si neuvědomuji, jestli ten pavouček plaval podle naklonění vejce, nebo byl téměř na místě.
Luděk.