Nemocná husa - poradí někdo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2015 15:47
petr008

XXX.XXX.193.90

Dobrý den,

prosil bych někoho zkušeného o radu. Mám husu ve snášce a začala být nějaká apatická a malátná, když jsem přijel večer z práce nechtěla ani chodit. Když jsem ji popostrčil padala, takže jsem ji musel do husníku donést. Myslel jsem že do rána dozajista nepřežije. Ráno si ale vylezla z husníku po svých, ale furt to není ono. A co mě zaráží, že nechce žrát. Dřív se ke krmení hrnula s ostatními a teď hledí na krmení a nic. Sem tam si zobne a to je vše. Začalo to s ní po deštích. To se rozblátil dvůr. Může to s tím nějak souviset?
Nebo mohla prochladnout přes noc v husníku? Mám tam neizolovanou betonovou podlahu. Sice dávám podestýlku, ale je tam docela vlhko. Relativní zlepšení nastalo, když snesla vejce, to bylo včera. Ale co s ní bude až přijedu dnes z práce, to teprve uvidím.
Máte s tím prosím někdo zkušenosti? Nerad bych o ni přišel.
Děkuji, P.

6.5.2015 18:17
ovecka

XXX.XXX.203.146

Příčin může být mnoho. Nemoc, nedostatek vitamínu nebo minerálů, začervení, zranění...Pokud o ni nechcete přijít, měl byste kontaktovat veterináře. Nejlépe hned v počátcích. Pokud o ni přijít chcete, čekejte na radu zde. Dana.

7.5.2015 06:32
jenca

XXX.XXX.161.27

Paní Dano závidím vám dobrého veterináře, ale podle mých zkušeností je většina vet., pokud potřebujete pomoct s drůbeží nebo exoty bohužel k ničemu. Běžně zamění plicní roztoče u kanára za rýmu, vápenku u vodní drůbeže za zánět oka, mohu uvést další příklady, ale proč(při tom se stačí zeptat kteréhokoliv kanárkáře nebo dlouholetého chovatele vodní drůbeže a řekne vám o co jde). Ptáci bohužel nejsou kočky nebo psi. Chovatel zaměřený jen na jeden druh zvířete má často daleko víc zkušeností s řešením problémů u toho svého druhu než veterinář, prostě už jen proto, že běžné věci se za roky chovu vyskytnou a musí je vyřešit. Já pokud mám problém napřed zavolám zkušenějším kamarádům chovatelům, pak projdu literaturu a pak net, tohle stihnu v pohodě za cca 8 hodin, vet je pro mě poslední možnost. Zatím se mi vždy podařilo problém vyřešit před úhynem více kusů. Když jdu k vet. jen mu řeknu co chci, zaplatím a mizím. Navíc je tu ještě jeden aspekt, který radši nebudu komentovat a to je cena přípravků(pokud to jde, radši si věci objednám v normální lékárně nebo koupím na burze, člověk by nevěřil kolik může stát sáček roboranu).

7.5.2015 09:14
Vocásek

XXX.XXX.45.3

Nejběžnější problém je začervení, kup třeba helmigal v tabletách, to je nejjednodušší

7.5.2015 14:00
tereza.128

XXX.XXX.32.96

U husy ve snášce bych uvažovala o odvápnění. Nasadila bych jí vitamínovominerální premix a dala do suchého ustájení. Většinou se "uzdraví" "zázračně" rychle.

Ne-chovatel

8.5.2015 08:05
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Moje husy, jak přestaly snášet, také omezili příjem potravy. Ta co převážně sedí na vajíčkách obzvlášť. Příjde mi jako by si nechávali místo v žaludku až na pastvu, zajímá je především tráva, kastról ignorují (což je dobře), a ve značné míře se tak v poslední době chovají i slepice.

Proto jsem husám udělal šišky z chleba a plastinu, pěkně mokré abych je nezadusil. Sežraly během mrknutí oka více minerálů než jindy z kastólu. Jdou do toho přidat i namleté skořápky.

To jen jako tip, pro to doplnění minerálů. Ale pokud mohu posoudit, tak po snůšce také sami od sebe častěji navštěvují pískoviště, kde vybírají kamínky. Takže by si poradily samy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík