Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2015 15:29
bronda

XXX.XXX.98.84

Budu mít obě plemena, ale jen jednoho kouhouta. Zajímalo by mne zda někdo dělá křížence těchto dvou plemen a zda se projeví heterozní efekt v rychlejším růstu a zmasilosti (běžné u králíků chovaných na maso. Rovněž by mne zajímalo, zda má někdo vysledován vliv tohoto křížení na snášku a zda je rozdíl na které pozici bude kohout (Australák, nebo Plymuťák). Díky za názory.

13.5.2015 15:57
padu

XXX.XXX.71.118

Dobrý den
Muj názor je ten že jsou to obě dost podobná plemena jak užitkovostí vajec i masa takže at čistokrevné nebo zkřížené to nebude mět velký vliv, ale viděl jsem inzerát na ifauně někdo to tam prodával tyto křížence tak pohledejte a napište jemu.

13.5.2015 21:03
bronda

XXX.XXX.98.84

padu napsal(a):
Dobrý den
Muj názor je ten že jsou to obě dost podobná plemena jak užitkovostí vajec i masa takže at čistokrevné nebo zkřížené to nebude mět velký vliv, ale viděl jsem inzerát na ifauně někdo to tam prodával tyto křížence tak pohledejte a napište jemu.

Zkusím pohledat inzerát. Jinak právě u králíků zkřížením některých dvou podobných (masných) plemen díky heteroznímu efektu rostou kříženci rychleji než každé z plemen chované čistokrevně. Proto se ptám, zda něco podobného existuje i u drůbeže.

13.5.2015 23:41
zuzu2011

XXX.XXX.96.2

Dobrý den,
z vlastní zkušenosti můžu říct, že australky ( čisté ) nejsou na maso tak dobré jako plymutky. Měli jsme je nejprve čisté, později zase naopak čisté plymutky, takže můžu porovnat. Kohouti australky mají delší a sušší vlákna masa, maso je spíš na dušení, omáčky apod. Plymutky můžete vykrmovat a porážet klidně do půl roku a pořád bude maso jemné, šťavnaté a je ho opravdu dost. Obě plemena rostou rychle, australky rychle opeřují, u plymutek záleží i na barev.rázu, liší se rychlost růstu a rychlost opeřování.Nejlepší a nejrychlejší by měly být bílé, což můžu potvrdit ( měli jsme ještě žluté a červené vln.koroptví ) A ke křížení - máme plymut. kohouta bílého, k němu slepice plymutky a i tři australky, při porážce jsou váhově stejní jak kříženci, tak čisté plymutky, pokud je některý trochu větší, je to max o 200 gramů ( v mase ). Při váze oprac.těla i 2,8 kg je to nepatrný rozdíl. Čistí bílí plymuťáci jsou ale nejlepší. Klidně můžete i půlročního upéct a nebude maso vysušené, kůže je žlutá a jemná. Australky mají bílou kůži, u kříženců je to sázka, jak tohle vyjde, jeden tak druhý tak. Za sebe bych tedy řekla, že co do kvality masa plymutky křížením s australkami zvedly kvalitu masa australek, velikostně je to ale asi stejné. Ale rozhodně zkuste, zklamaný určitě nebudete.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2015 00:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

bronda napsal(a):
Zkusím pohledat inzerát. Jinak právě u králíků zkřížením některých dvou podobných (masných) plemen díky heteroznímu efektu rostou kříženci rychleji než každé z plemen chované čistokrevně. Proto se ptám, zda něco podobného existuje i u drůbeže.

Existuje, myslím, že najväčšie využitie má v chove kačíc.

14.5.2015 08:46
bronda

XXX.XXX.98.84

Díky všem za informace. Australky již běhají v odchovně. Plymutky bílé a žluté budu do líhně nasazovat příští týden. Takže se mám na co těšit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík