Dobrý den,
chtěl bych se dotázat na několik věcí
teď mi asi kvočna sedí na vejcích a mám tedy pár dotazů ohledně toho co teď
Pokusil sem se to najít v diskuzích ale bohužel jsem nenašel.
1. jak dlouho sedí na vejcích?
2. dal sem jí pod zobák jídlo a pití - stačí to nebo musím venčit ( jak sem se zde doslechl)
3. chtěl sem jí podložit vejci, jenže mě začala klovat.. máte někdo na to nějaký trik?
4. je jakoby v patře od ostatních slepic v takovém domečku, stačí to, nebo jí mám přemístit někam do klidu?
5. jelikož je to v patře a sou tam věčí schůdky, mám pak kuřátka přemístit dolů? aby se jim něco nestalo když by chtěli slézat?
děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

farmarsamouk
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se dotázat na několik věcí
teď mi asi kvočna sedí na vejcích a mám tedy pár dotazů ohledně toho co teď
Pokusil sem se to najít v diskuzích ale bohužel jsem nenašel.
1. jak dlouho sedí na vejcích?
2. dal sem jí pod zobák jídlo a pití - stačí to nebo musím venčit ( jak sem se zde doslechl)
3. chtěl sem jí podložit vejci, jenže mě začala klovat.. máte někdo na to nějaký trik?
4. je jakoby v patře od ostatních slepic v takovém domečku, stačí to, nebo jí mám přemístit někam do klidu?
5. jelikož je to v patře a sou tam věčí schůdky, mám pak kuřátka přemístit dolů? aby se jim něco nestalo když by chtěli slézat?
děkuji
1. Slepice sedí na vejcích (inkubační doba) 21 dní
2. Lepší je dát žádlo a pití kus od hnízda, aby musela kvočna slézt, vyprázdní se mimo hnízdo a vejcím ochlazení prospěje. Když bude mit vše pod zobákem, nemusí slézt a může se vyprázdnit do hnízda a nebude z toho nic
3. To musíte přežít, slepice není orel Lze vejce podložit navečer, když už slepice spí a nebude tak ostražitá. Navíc je dobré vejce podložit v pátek, kuřata se tak budou líhnout na víkend a vy budete mít na ně čas.
4. Pokud k ní ostatní slepice nemůžou, pak ji pŕemisťovat nemusíte.
5. Jakmile se kuřata vylíhnou, tak kvočna bude mít snahu s nimi jít ven, takže pak bude vhodnější ji s nimi přemístit dolů a minimálně na 2-3 týdny oddělit od zbytku hejna.

farmarsamouk
napsal(a):
Ad5.
no dneska u ní evidentně snášela jedna slepice, ale vejce nikde, takže bych řekl, že si ho kvočna přivlastnila..:D
ad.6 takže jim musím udělat druhý domeček? nebo stačí přístřešek?
5. To je přesně ten důvod, proč by měla být kvočna separována.
6. Jestli lze zabránit opuštení domečku, nechte kvočnu s kuřaty pár dní tam, potom ven. Taky bude záležet na počasí, ale nějaký přístřešek by mít měli, na noc (kvůli škodné) každopádně zavírat.
Kvočna musí být umístěna tak, aby jí ostatní slepice nemohly podnášet vajíčka.
-Jednak by se kuřata z později podnesených vajec líhla později. Musel by jste tedy buďto kvočnu nechat dosedět a dříve vylíhnutá kuřata odebrat – zde je riziko že je kvočna pak již nevezme zpět. Nebo podnesená nainkubovaná vajíčka po vylíhnutí první várky vyhodit. (Pod kvočnu se dávají všechna vajíčka najednou, ne postupně, to ale asi víte. Pod normálně velkou slepici se vejde +- 15 vajec, uvádí se, že ideální je dávat lichý počet.)
- Další nebezpečí, je, že slepice se budou s kvočnou o hnízdo přetahovat, prát se, a vajíčka rozbijí.
Kvočnu tedy buď přestěhujte co nejdále od místa, kam chodí slepice snášet. Musíte zabezpečit, aby se ale na ní nedostala žádná škodná. Zde je ale riziko, že kvočna se většinou přemístit nedá a vytrvale se vrací na místo, kde snášela a kde zasedla.
Druhá asi lepší varianta je zamezit ostatním slepicím aby k ní mohly. Do opačného rohu než je hnízdo jí dejte vodu a zrní (nic jiného kvočně nedávejte, aby jste předešel případným střevním potížím a znečištění hnízda). Kvočna se ale musí během sezení také trochu protáhnout a proběhnout, popelit, někdo i dává nízký pekáč s vodou, aby si mohla zchladit nohy. Ideální je, když ji každý den v podvečer nebo během odpoledního krmení (to už slepice nesnášejí a nebudou jí tam lézt) vyhodíte z hnízda ven. V tom případě ani krmení dávat dovnitř nemusíte (vodu bych tam radši v případě veder nechal). Stopovat jí čas, jak dlouho je venku a náhánět ji zpět nemusíte, kvočna sama pozná, kdy se má vrátit a te´d v létě zachlazení i během delšího venčení nehrozí. (možná bude spíš opačný extrém, že se vajíčka ani dostatečně zchlazovat nebudou, pokud je hnízdo přímo pod střechou). Večer při zavírání ji jenom zkontrolujete, že sedí na svém místě. Vyndavat z hnízda ji začněte již teď, před nasazením, zvykne si na určitou hodinu a bude po otevření dvířek chodit ven sama.
Pokud nemáte dost vajíček na nasazení a budete je teprve schraňovat, to jedno podnesené by jste měl dát pryč, nebo být připraven, že po vylíhnutí budete muset dát kuře do vylíhnutí zbytku pod žárovku. Bude ale větší než ta ostatní a kvočna ho nebude muset přijmout.
Až se to vylíhne, pokud je ten prostor, kde kvočna sedí větší, ne jenom hnízdo, pár dní je tam můžete nechat (je léto, škoda je někde zavírat, pokud nebude deštivo, budou stačit tak 3 dny, pak již by bylo dobré je pustit ven). Odchovna bude muset být v úrovni země, aby se do ní mohly vracet. Píšete, že máte velký výběh. V tom případě bych se nebál, že jim ostatní slepice ublíží. Musíte ale vyřešit aby slepice kuřatům neužíraly krmení. Stačí ohrádka, kam prolezou kuřata ale slepice ne. Za pár dnů se to kuřata naučí, kde mají krmení – pomoct se tomu dá tak, že několi dní budou kuřata i s kvočnou jenom tam.
Och, díky za vyčerpávající a názornou odpověď:)
nicméně jsem zašal stavět " sedící kurník" takže udělám slečně separé a pak bude mít i výběh s kuřátky:)
nicméně s tim, že je tam musím dát najednou mě to nenapadlo..já jí tři dny nechal, takže asi pod ní snášeli i ostatní, technicky by tam měla mít teď 4-5 vajec nasázených v průběhu 3 dní. Je to velký problém?
3 dni problém není. Po oschnutí ale musíte kuřata odebrat a dát pod žárovku. Jinak se stane, že až se kuřátka prospí, trochu zesílí a stráví žloutek, tak začnou z pod kvočny vybíhat (většinou do druhého dne po vylíhnutí). Pro kvočnu je to signál, že kuřata již potřebují jíst a pít, a zvedne se z hnízda bez ohledu, zda pod sebou má ještě nevylíhlá vajíčka, či nikoliv.
Kuřátka vylíhlá první dva dny budete tedy odebírat, ta co se vylíhnou třetí den pod ní můžete nechat a na noc přidáte i ta dříve vylíhlá.. To vše za předpokladu, že už více vajíček kvočně dávat nebudete.
Pokud by jste chtěl doplnit vajíčka na větší počet. Dejte tam ten zbytek najednou, nedoplňujte postupne po dnech. Doplněná vajíčka označte -obyčejnou tužkou, ať mátre kontrolu, která se vylíhlo - kdyby bylo nějaké z těch dříve podnesených pukavec, aby jste je mohl vyhodit a nenechával ho zbytečně dlouho v hnízdě i s doplněnou várkou. Dříve vylíhlá kuřata pak odeberte a kvočnu nechte dosedět zbytek.
Pokud se některá kuřata nevylíhnou 21 den, ještě den na nich kvočnu můžete nechat sedět a dát tak opozdilciům šanci.
Z vnějšku to na vajíčku nepoznáte. Maximálně, kdyby jste věděl, že jsou vajíčka maximálně 10 dní stará, tak bych to neřešil a dal je pod kvočnu. Ovšem je otázka kde a při jaké teplotě jste je skladoval.
Pokud mohou být vajíčka starší a nejste schopen je identifikovat podle místa na podložce, nastřádejte si pár vajíček nových. Slepici sundejte z hnízda a podívejte se, kolik je pod ní vajíček. Dostřádejte si počet vajíček tak do deseti, za 3 až 4 dny by to mohlo být. Ta jí tam pak dondejte a pokračujte jak jsem psal.10 vajíček bude stačít, předpokládám, že to máte jen pro radost.
likin12

XXX.XXX.45.9
Ja bych měl taky radu příště než si něco pořidite tak kupte knižky a něco si najděte na internetu a pak teprv něco chovejte.Když nemate nastudovane uplné zaklady je toho plny internet.
Sem rad ze tu sou lidi co poradi jako je ladd a frufru:) děkuji,
Ladd -
nakonec sme se s ženou dohodli, že dáme pro začátek 4 vajíčka s odstupem 3 dní, aby sme si vyzkoušeli " dodělávání kuřátek" a především proto, že je slípka mladá a je to její první sezení. přecijen pro ní bude asi jednoduší výchova 4 kuřátek, než 12ti :)
Chtěl jsem se ještě zeptat, dělám do výběhu pro kuřátka i pletivo jako střechu. Je to zbytečné nebo ne? říkal sem si, že vyší plot kočka přeskočí a kuřátka by mohla zakousnout.
Dále jsem se obával dravců, aby mi kuřátka nezblajzla.
na druhou stranu je i dobře že tu sou trolove, přecijej jednoduší je
prudit a dělat chytrého, než dát pádnou radu k něčemu;)
Likin12 klidně se zastavte na kávu aby jste zkontroloval, že se slípky mají pomalu
lépe jak já.. Pokud mě tu chcete takhle osočovat. Jelikož jsou slépky mladé,
neřešil jsem ještě co snimi když budou sedět na vejcích, resp. jsem si o tom zjistil zhruba kostru, kterou jsem teď chtěl doplnit.
Nejsem velkochovatel, slepičky mám pro zábavu a místo budíku.
Nevím proč někoho poučujete a vyjíždíte na něj, když ani netušíte, co onen člověk
pro danou věc dělá;) pokud je to nějaká potřeba uplatnit své ego pokořením mladého začínajícího chovatele, který se pouze slušně dotázal o radu, jelikož k danému tématu nenašel potřebné informace
a ještě je chtěl doplnit od zkušených chovatelů, tak to potom beru.
Poprosím Vás tedy, pokud chcete přispět do debaty hodnotným příspěvkem o kterém se dá debatovat, budu jen rád. Pokud chcete pouze trolit, tak prosím někde jinde, já chci debatovat o věcech které mě posunou dále, popřípadě pomůžou dalšímu začínajícímu slepicologovi vymanit se z kruhů hodinových tápání po internetu..
Děkuji za pochopení.

farmarsamouk
napsal(a):
Sem rad ze tu sou lidi co poradi jako je ladd a frufru:) děkuji,
Ladd -
nakonec sme se s ženou dohodli, že dáme pro začátek 4 vajíčka s odstupem 3 dní, aby sme si vyzkoušeli " dodělávání kuřátek" a především proto, že je slípka mladá a je to její první sezení. přecijen pro ní bude asi jednoduší výchova 4 kuřátek, než 12ti :)
Chtěl jsem se ještě zeptat, dělám do výběhu pro kuřátka i pletivo jako střechu. Je to zbytečné nebo ne? říkal sem si, že vyší plot kočka přeskočí a kuřátka by mohla zakousnout.
Dále jsem se obával dravců, aby mi kuřátka nezblajzla.
na druhou stranu je i dobře že tu sou trolove, přecijej jednoduší je
prudit a dělat chytrého, než dát pádnou radu k něčemu;)
Likin12 klidně se zastavte na kávu aby jste zkontroloval, že se slípky mají pomalu
lépe jak já.. Pokud mě tu chcete takhle osočovat. Jelikož jsou slépky mladé,
neřešil jsem ještě co snimi když budou sedět na vejcích, resp. jsem si o tom zjistil zhruba kostru, kterou jsem teď chtěl doplnit.
Nejsem velkochovatel, slepičky mám pro zábavu a místo budíku.
Nevím proč někoho poučujete a vyjíždíte na něj, když ani netušíte, co onen člověk
pro danou věc dělá;) pokud je to nějaká potřeba uplatnit své ego pokořením mladého začínajícího chovatele, který se pouze slušně dotázal o radu, jelikož k danému tématu nenašel potřebné informace
a ještě je chtěl doplnit od zkušených chovatelů, tak to potom beru.
Poprosím Vás tedy, pokud chcete přispět do debaty hodnotným příspěvkem o kterém se dá debatovat, budu jen rád. Pokud chcete pouze trolit, tak prosím někde jinde, já chci debatovat o věcech které mě posunou dále, popřípadě pomůžou dalšímu začínajícímu slepicologovi vymanit se z kruhů hodinových tápání po internetu..
Děkuji za pochopení.
Muj nazor je, ze pokud jste rovnez zacatecnici jako kvocna, tak jste si akorat pridelali praci. Slepici je skutecne jedno, jestli jich bude mit 10 nebo dve, pece o ne je pro ni stejna. Co budete delat, kdyz kvocna prvni vylihla kurata, ktera budete muset drzet doma pod zarovkou, dokud se nevylihne zbytek (jestli jsem to spravne pochopil, ze chcete nasazovat postupne)? Budete je mit doma nebo v odchovne? Jste na to pripraveni? Budete miset mit dvoje vybaveni, napajecku, krmitkoatd. Odchov s kvocnou je vzdy mnohem jednodussi, zajistite krmeni a o zbytek se stara ona.
Pletivem na zastreseni vybehu nic nezkazite, pokud mate obavy o osud kurat. Je dobre ale na cast vybehu dat plnou strechu (plech, desku apod.), aby se mela kurata kam schovat pred sluncem, zvlaste, pokud bude vedro pokracovat.
Dobrý den
určitě dejte vejce najednou a dejte jich více jak 4 ono ze 4 vajec muže byt jedno kuře.zbytek neoplozen.
Dejte vyšší počet a nej lichý.
Mě seděla kvočna v dmečku zvlašt i ve volieře zvlašt a jedna dokonce v bedně od kraliků převracenou pod schodama na stole tak sem ji tam nechal a jen přikryl hadrem at ma přítmí a žradlo se dalo s vodou ven ke schodum a vždy sme poznali když byla kvočna venku protože na podlaze leželo obrovité smrdící h... které po třech dnech muelo ven.
Příroda je mocná vubec se toho nebojte.
Kvočně je opravdu jedno kolik jich bude měl sem kvočnu s jedním kuřetem a měl sem kvočnu s 14 kuřaty byly pečlivé všechny.
Ale taky se mi stalo že kvočna tři dny před vylíhnutím slezla z vajec a nic z toho nebylo.
A ze zkušenosti vím že čím mín na něčem lpím aby se vylíhlo tím je lepší uspěšnost.
takže neřešit a nehrotit ono vam to lidský rozum a cit k zvířatum da taky sam jen poprvé budete starostlivější než se otrkáte.
A má babička řikala podívej se pokud u kuřat bude kvočka je to bez problemu vše je naučí zajistí jim vše co potřebují a ja jim jen dam krmení atd...a j jsem bez starostí tak hodn zdaru at se podaří a hlavně si to užívejte.
No já mám málo vajíček, takže teď sbírám a mám 4 zatim..4 pod kvocnou, takže mam pak treba za tyden az dozbiram 10-15 sebrat kvocne ta stara ctyry, ty vyhodit a dat tam tech 15 nazbiranejch?
padu - takže nemusim každý večer venčit a vyhánět z vajec?:) mám jí tedy nechat svému osudu?:)
mě příde divný, že bych jí teď po týdnu vyndal stará vejce a dal jí tam nová, tak asi nebude sedět celou tu dobu co má nebo jo?
a chtěl jsem si teď nastřádat těch 10- 15 a nechat u známého vylíhnout s tím, že tyhle čtyry bych nechal " testovní" a ten zbytek bych nechal vylíhnout 100pro.
Dobrá kvočna sedět 5 týdnů vydrží. Jak tu ale někdo psal, někdy přestane kvokat 3 dny před líhnutím. Osobně bych jí nechal vysedět ta 4 vajíčka, a pak bych jí ještě podložil ta kuřata vylíhlá u známého.
Pokud bude sedět tak, že může kdykoliv hnízdo opustit, nechte to na ní. Pokud bude zavřená na hnízdě, bez monosti z něj slézt, musíte ji venčit. V tom případě ji venčete každý den.

ladd
napsal(a):
Dobrá kvočna sedět 5 týdnů vydrží. Jak tu ale někdo psal, někdy přestane kvokat 3 dny před líhnutím. Osobně bych jí nechal vysedět ta 4 vajíčka, a pak bych jí ještě podložil ta kuřata vylíhlá u známého.
Pokud bude sedět tak, že může kdykoliv hnízdo opustit, nechte to na ní. Pokud bude zavřená na hnízdě, bez monosti z něj slézt, musíte ji venčit. V tom případě ji venčete každý den.
Jen k venceni doplnim, ze pokud je to vas varianta prvni, doporucuji proverit, zda z hnizda sama sleze se nazrat, napit a vyprazdnit. Staci dat zradlo kousek od hnizda a dukazem bude velky, ale oravdu velky slepicinec, ktery driv ucitite nez uvidite. Jinak ze ke zradlu jen psenici uz tu bylo, tak pripominam

farmarsamouk
napsal(a):
Jj ma jen psenici:) dojel sem i koupit pac sem nemel cistou mel sem to michany s granulema a tim sajrajtem nakym pro nosnice..
no právěže má takovej malej domeček v druhym kraji velký slepičinec byl, takže jí nejspíš asi odevřu a nechám ať si chodí sama a bude.
No vidite Krmeni pred domek a zamezit pristup ostatnich slepic. Zkuste vyfotit, at si to lepe predstavime a dokazeme pripadne lepe poradit. Tak at se zadari.
No hodil sem to na paní, takže v půl osmý zavírá ostatní slepice a vypouští nosnou, zaleje a pak ji zavre, jen ta blbka chce furt za kohoutem..
nicméně si rozbila jedno vajíčko, takže sme už jen na 3:(
ale vypadaj, ze zatim dobry!:) budu informovat o prubehu, fotku ( pokud se k tomu dostanu ci pokud na to nezapomenu) poslu.
Pokud uz sedi tyden tak tam bude inkubacni doba videt kdyz vecer vejce prosvitite.ted uz mate teda tri...tak jestli v nich budou zarodky tak uz to nechte sedet a kurata z lihne ji pridejte.mel sem kvocnu co z 11 pridanych kurat starych tyden prijmula 9 ke svym trem.ty dve co neprijmula uhynula sama i kdyz byla pridana v noci proste si neumela poradit ze kdyz je zima tak sup pod mamu...a to se to hlidalo.a to tyden stara kurata jsou uz na hranici aby je vubec prijmula.nej je podsazovat den az tri deni kuratka.
Ohledne venceni pokud ma opravdu prostor kdy muze vyjit nechte to na ni.pokud ne klidne ji jednou denne vyndejte to ji prospeje.kdyby ale tyden sedela a mela moznost vyjit a neudelala by to tak ji po tydnu taky vyndejte taky sem to praktikoval.a kvocna co chodila sama tak za tri tydny inkubace byla venlu sama 2-4 a splnila potrebu.
Ohledne rozbiteho vejce...snad neulepilo ostatni vejce a hnizdo to by se mohlo vse pokazit me se takto znicilo vse v hnizde proste se zalepili pory na vejci a kure se udusilo.ale nekterym chovatelum i pres to se kuratka vylihla.
Tak po prosviceni i starsich vajec zjistite jestli jsou uvnitr zive zarodky.
Ale muzete sbirat vejce rezervni kdyby z tohoto nic nebylo at muzete nasadit znova.
farmarsamouk
napsal(a):
No hodil sem to na paní, takže v půl osmý zavírá ostatní slepice a vypouští nosnou, zaleje a pak ji zavre, jen ta blbka chce furt za kohoutem..
nicméně si rozbila jedno vajíčko, takže sme už jen na 3:(
ale vypadaj, ze zatim dobry!:) budu informovat o prubehu, fotku ( pokud se k tomu dostanu ci pokud na to nezapomenu) poslu.
Řekl, že spíš chce na původní místo, kde seděla, než za kohoutem. Kvočny kohouty nevyhledávají, spíš se jim vyhýbají.