Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2015 11:02
veronika.machova33

XXX.XXX.61.2

Dobrý den, mám takový problém mladé krůty, věk 2 a půl měsíce, zničehonic slábnou, po dvou až třech dnech úhyn, nic na nich nevidím jsou mnohem lehčí než krůty zdravé. Kamarádka říkala, že jim nesvědčí pobyt ve stejném výběhu se slepicemi, husami a pižmovkami. Výbeh je veliký, krmivo zůstává. Různou drůbež mám léta a relativně bez problémů, ale krůty nic moc. Tyto jsem si sama nalíhla a krmím průmyslovým krmivem pro krůty nebo brojlery. Může být příčina i vedra, která letos panují? Ale zase jsme pod horami a celé odpoledne je ve výběhu stín. Mají tam kurník a strom kde se mohou schovat. Sice párkrát zmokly ale až po dvou měsících věku, což by už vadit nemělo.Kde je chyba, mám jim dát ještě nějaké vitaminy nebo léčivo, můžou mít kokcidiozu?Díky za každou radu Veronika.

scipi

31.7.2015 11:16
scipi

XXX.XXX.223.154

Ono zmoknut by nemali pokial im nenarastu nosy tak zmoknut by nemali a to je neak od 4 mesiacov cca.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2015 12:57

Pohledem na zvíře málokdy něco vykoukáte. Zkuste aspoň nějaký uhynulý kus otevřít. Nebo ještě lépe, vezměte mrtvolku a pošlete si jí na blízké SVÚ na pitvu.

31.7.2015 20:38
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já bych viděla hlavní problém v chovu krůt s ostatní drůbeží! krůta je velice citlivá na hygienu a neexistuje, aby žila s vodní drůbeží! několik let jsem chovala 1,3 krůty bronzové, bíle lemované, byly krásné, každy rok mi vyseděly snad 50 krůtiček, samy je odvodily, nikdy se mi nestalo, že by jako vám uhynuly..po vylíhnutí musí být samostatně v odchovně, sucho, teplo a světlo, později ven na slunce ale v ohrádce a opět sucho, teplo, krmení granule pro krůtičky, na noc domů..později odčervit a stále byly pod krůtou, k vodní drůbeži a slepicím se vůbec nedostaly, žádný 'uhyn..zajímalo by mě, co vám řekne veterinář po pitvě..

1.8.2015 06:58
ančovička1

XXX.XXX.222.190

A samozřejmě můžou mít kokcidiozu, což se dá mezi vodní a dospělou drůbeží předpokládat..

1.8.2015 09:42
veronika.machova33

XXX.XXX.22.8

Zdravím tak zatím pitvu nemám, ale našla jsem ten trus jako našlehaná hořčice což značí černohlavost neboli histomonóza dostala jsem od veta léky tak uvidíme ještě po pitvě. Krůťata jsem si sama nalíhla takže jsem nepředpokládala, že se vyskytne. Prý mohou být slepice přenašeč této nemoci pomocí roupa kuřího, ale kde k tomu ta ostatní drůbež přišla když jsem krůty neměla. Může ten bičíkovec co to způsobuje přežívat i ve venkovním prostředí nebo jen v drůbeži? Veronika.

1.8.2015 13:01

veronika.machova33 napsal(a):
Zdravím tak zatím pitvu nemám, ale našla jsem ten trus jako našlehaná hořčice což značí černohlavost neboli histomonóza dostala jsem od veta léky tak uvidíme ještě po pitvě. Krůťata jsem si sama nalíhla takže jsem nepředpokládala, že se vyskytne. Prý mohou být slepice přenašeč této nemoci pomocí roupa kuřího, ale kde k tomu ta ostatní drůbež přišla když jsem krůty neměla. Může ten bičíkovec co to způsobuje přežívat i ve venkovním prostředí nebo jen v drůbeži? Veronika.

Přežívá dlouhodobě ve vajíčkách roupa kuřího.

1.8.2015 20:25
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Bodlinko, díky za odpověd a ještě se zeptám - vajíčka roupa kuřího tedy přežívají v půdě výběhu, jestli tomu dobře rozumím? naštěstí jsem se s tím ještě nesetkala, ale nikdy neříkej nikdy..

1.8.2015 20:44

ančovička1 napsal(a):
Bodlinko, díky za odpověd a ještě se zeptám - vajíčka roupa kuřího tedy přežívají v půdě výběhu, jestli tomu dobře rozumím? naštěstí jsem se s tím ještě nesetkala, ale nikdy neříkej nikdy..

Ano. Vajíčka roupa kuřího přežívají ve vnějším prostředí roky, buď přímo v půdě, nebo v žížalách. Histomonády ve vnějším prostředí poměrně rychle hynou, ale ve vajíčku roupa jsou veselé a šťastné.

No a protože histomonády se množí i ve slepicích, akorát u kura infekce probíhá většinou bez příznaků, při chovu krůt společně se slepicemi se prostě stane to, co se stát musí. Sbohem, krůty.

4.8.2015 22:14
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Bodlinko, děkuji za jasnou a poučnou odpověd a doufám, že i mnozí noví -a nejen noví!- chovatelé krůt si vezmou vaše rady k srdci a budou se jimi řídit pro dobro a zdraví svých krůtiček!..ještě se zeptám, čím se v půdě likvidují! vápnem?

4.8.2015 22:34

ančovička1 napsal(a):
Bodlinko, děkuji za jasnou a poučnou odpověd a doufám, že i mnozí noví -a nejen noví!- chovatelé krůt si vezmou vaše rady k srdci a budou se jimi řídit pro dobro a zdraví svých krůtiček!..ještě se zeptám, čím se v půdě likvidují! vápnem?

Blbě. Až bych řekla, že jsou téměř nezničitelné. Vydrží to živé až tři roky. No a vápnem se dá zlikvidovat mnohé, ale roupi používají žížaly jako paratenické hostitele - když žížala sežere vajíčka roupa, stane se infekční pro slepici. A jak se zbavíte žížal?

Prostě jedinou prevencí proti černohlavosti je nemít krůty se slepicemi a ani je nechovat na místě, kde i před lety chovaly slepice.

4.8.2015 22:56
asperulo

XXX.XXX.249.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Blbě. Až bych řekla, že jsou téměř nezničitelné. Vydrží to živé až tři roky. No a vápnem se dá zlikvidovat mnohé, ale roupi používají žížaly jako paratenické hostitele - když žížala sežere vajíčka roupa, stane se infekční pro slepici. A jak se zbavíte žížal?

Prostě jedinou prevencí proti černohlavosti je nemít krůty se slepicemi a ani je nechovat na místě, kde i před lety chovaly slepice.

Měla bych dotaz: jak je tedy možné, že na některé dvorku jsou slepic, husy, kachny i krůty pohromadě? Já sama mám s chovem krůt a slepice, také špatnou zkušenost. koušela jsem sice jen brojlerové, ale dopadlo to špatně. Z toho důvodu jsem od chovu krůt upustila.
Ale soused letos pořídil brojlerové krůty a má je ve výběhu, kte byly leta slepice a i teď tam jsou. Krůtám jsou tři měsíce a vše je OK.
Ptám se proto, že se mi krůty líbí a ráda bych je chovla, ale zatím nemám odvahu.
Moc děkuji za odpověď.

5.8.2015 10:29
veronika.machova33

XXX.XXX.10.0

Zdravím při pitvě prokázaná černohlavost, dostala jsem léky a zatím zbylých pět krůt v pořádku, už zůstanou oddělené od slepic, ale jsme na samotě a často pouštíme slepice na volno přes den a do teď jsme pouštěli všechnu drůbež a je mi líto nechávat krůty zavřené. Veterinář mi říkal, že jsou na tuto nemoc náchylné nejvíc brojlerové krůty, a že měli také všechnu drůbež pohromadě i s bronzovými krůtymi a vše bylo v pořádku. Dříve jsme mívali i krůty sice sporadicky ale mívali a žili se slepicema. Je možnost je v určitém intervalu preventivně proléčit, aby byly v pohodě? Jednou se stalo, že jsme našli velkou brojlerovou krůtu v zimě potulovat se po silnici, nikdo v okolí krůty nechoval tak jsme usoudili, že asi vypadla z auta co vozí drůbež. No měli jsme ji asi rok, bylo mi jí líto zabít dokonce na jaře začala snášet vejce, sice nakonec na pekáči skončila, ale nenakazila se. Byla asi z velkochovu proléčená? Zdravím Veronika.

5.8.2015 11:10

asperulo napsal(a):
Měla bych dotaz: jak je tedy možné, že na některé dvorku jsou slepic, husy, kachny i krůty pohromadě? Já sama mám s chovem krůt a slepice, také špatnou zkušenost. koušela jsem sice jen brojlerové, ale dopadlo to špatně. Z toho důvodu jsem od chovu krůt upustila.
Ale soused letos pořídil brojlerové krůty a má je ve výběhu, kte byly leta slepice a i teď tam jsou. Krůtám jsou tři měsíce a vše je OK.
Ptám se proto, že se mi krůty líbí a ráda bych je chovla, ale zatím nemám odvahu.
Moc děkuji za odpověď.

Třeba soused odčervuje?

Nebo krůty léčí. Entizol a podobné přípravky jsou sice pro potravinová zvířata zakázané, ale v malochovech se na to celkem kašle. Bon apetit.

5.8.2015 11:47
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Mívali jsme také krůty brojlerové, kanadské širokoprsé, ale byly zavřené v chlívku a krmené granulemi pro krůty..nemocné nebyly, v granulích jsou obsažena krůtám příslušná léčiva, takže v poho..koncem výkrmu se krmí granulemi bez léčiv, tak jako brojleří kuřata nebo směsí šrotů..

5.8.2015 12:11
asperulo

XXX.XXX.249.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Třeba soused odčervuje?

Nebo krůty léčí. Entizol a podobné přípravky jsou sice pro potravinová zvířata zakázané, ale v malochovech se na to celkem kašle. Bon apetit.

Děkuji. Právě o to mi jde, zda je něco co je "bezpečné" a zároveň účinné. Měla jsem 6 krůt, pořídila jsem Chemisole a postupovala podle pokynů pro odčervování krůt. Ale bez úspěchu. Do dospělosti nám zůstal jen jeden krocan. Ale ten se držel a byl stále fit. Entizol jsem právě zavrhla a tak mám zatím smůlu. Nechci znovu sledovat, jak mi krůty postupně odchátejí

5.8.2015 12:13
veronika.machova33

XXX.XXX.10.0

Když já to nemám ráda když jsou ty zvířata jenom zavřená a nemají možnost sluníčka a alespoň prochu přirozeného příjmu potravy. Vím, že je to na úkor váhy a výkrmu,...a nemocí ale to radši oželím tu velikost, jen ty nemoci jsou problém...

5.8.2015 16:26

asperulo napsal(a):
Děkuji. Právě o to mi jde, zda je něco co je "bezpečné" a zároveň účinné. Měla jsem 6 krůt, pořídila jsem Chemisole a postupovala podle pokynů pro odčervování krůt. Ale bez úspěchu. Do dospělosti nám zůstal jen jeden krocan. Ale ten se držel a byl stále fit. Entizol jsem právě zavrhla a tak mám zatím smůlu. Nechci znovu sledovat, jak mi krůty postupně odchátejí

Chemisole je jen odčervovadlo. Není o nic lepší ani horší než třeba panacur nebo solubenol. Proti infekci krůt vám nepomůže - krůta se nakazí pozřením vajíčka roupa, který obsahuje prvoky, v žížale nebo přímo z půdy, ale tím, že pak v té krůtě roupa zabijete, si nijak nepomůžete. Odčervení funguje na principu snížení množství vajíček roupa v prostředí tím, že odčervujete všechnu drůbež, která na daném prostoru žije. Když to děláte od začátku chovu nebo mnoho let, tak v prostředí nepřibývají další vajíčka a ta stará buď nejsou nebo postupně zmizí, takže krůta se nemá jak nakazit.

5.8.2015 16:28

Jinak nic účinného kromě metronidazolu nebo příbuzných, rovněž zakázaných, látek prostě NENÍ. Buď se krůtám zařídí neinfekční prostředí, nebo se léčí entizolem i přes drobné detaily, nebo cípnou.

7.8.2015 07:38
jana-jana

XXX.XXX.86.69

Zajímalo by mě, proč je pro krůty špatný entizol, když je to lék pro lidi a lidem se dávat smí?

7.8.2015 09:19

jana-jana napsal(a):
Zajímalo by mě, proč je pro krůty špatný entizol, když je to lék pro lidi a lidem se dávat smí?

Není špatný v tom smyslu, že by krůtu zabil. Ale nepodařilo se u něj stanovit ochranné lhůty - jeho rezidua přetrvávají v mase i velmi dlouho. Proto je zakázaný pro potravinová zvířata.

Jde o to, že lidem se entizol podává ve zcela jasných případech léčby. Ale baštit ho denně nebo prostě často v neurčité dávce v mase prostě není dobré. Je to látka, která způsobuje mutace DNA, je podezřelá z toho, že je karcinomem, snižuje plodnost.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2015 16:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Bohužel i ve velkochovech se používá Entizol bez prknutí oka.Ono totiž nic účinějšího není.To, že zůstáívá v mase, to spíš platí v ve velkochovech.Jinak velká pomoc po léčbě jsou probiotika např.Propul plv.Seženete jej na internetu a to je dobré potom přimíchávat všem zvířatům, nechá se i rozpouštět ve vodě.Jinak přidejte na 10 l vody 1tabletu B-komplexu,2 tabl.celaskonu, a kupte si také Karnivit do vody. Neobávejte se žádných vedlejších účinků.Pro příště krůty raději mějte odděleně od slepic.

7.8.2015 17:24

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bohužel i ve velkochovech se používá Entizol bez prknutí oka.Ono totiž nic účinějšího není.To, že zůstáívá v mase, to spíš platí v ve velkochovech.Jinak velká pomoc po léčbě jsou probiotika např.Propul plv.Seženete jej na internetu a to je dobré potom přimíchávat všem zvířatům, nechá se i rozpouštět ve vodě.Jinak přidejte na 10 l vody 1tabletu B-komplexu,2 tabl.celaskonu, a kupte si také Karnivit do vody. Neobávejte se žádných vedlejších účinků.Pro příště krůty raději mějte odděleně od slepic.

Nevím, jestli by si někdo troufl použít entizol u krůtích brojlerů - na jatkách se dělají namátkové kontroly na rezidua.

7.8.2015 18:46
jana-jana

XXX.XXX.86.69

Zítra se na entizol zeptám mého veterináře.

????

7.8.2015 20:17
????

XXX.XXX.129.139

Zrovna jsem zabijela brojlerové kruty. Měla jsem je 3 měsice ve společném výbehu se slepicemi, kachnami, kozami. Byly krasne a zdravé, nepřeléčovala jsem je ničím a ani neodčervovala. na noc byly odděleně. Taky jsem z toho měla strach po přečtení všech příspěvků.je to možná náhoda ale vyšlo to.

Neregistrovaný uživatel

8.8.2015 10:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Přečtěte si rozsáhlou studii na Wikipedii o velkochovech, nejen u nás, ale i celosvětově a přejde vám chuť na jakékoli drůbeží maso.Stále se ve velkochovech svádí boj s kokcidiozou, salmonelou, histomoniázou krůt a stále se něco zkoumá a nic se ještě nevymyslelo, co by mělo účinek bez vedlejších účinků na kvalitu masa. Entizol a kokcidiostatika se používají stále, ale dávají se tomu jiné názvy.A nedělá se to jen v Evropě, ale po celém světě, takže každá rada je rada nad zlato.Někdo má to štěstí a krůty do jatečné hmotnosti mu přežijí bez problémů, někdo to štěstí nemá.To víte aby někdo stál nad krůtami ve velkochovu a kontroloval, zda-li ta či ona si lék zezobla, či napiula se, to je jaksi nemožné.
Ano jsou dnes přípravky na bázi bylin, ale jsou skutečně drahé a tak chovatelé radfěji volí cestu levnějšího umělého produktu, který zasáhne okamžitě, ale i s vedlejšími účinky. Všechny přípravky-léky kokcidiostatika včetně očkovacích látek pro maličká kuřátka mají tzv. růstovou depresi, na některé jedince to působí na některé ne-opět jeden z příkladů co vše je vyráběno.U bylinných přípravků se musí podávat pravidelně a nejsou žádné negativa.Nepsala bych to, kdybych to neměla vyzkoušené, ale když 50ml.stojí 120-150kč tak je opravdu levnější ESB.A na histomoniázu opravdu zatím nic není ale je třeba si zvyknout po každé léčbě syntet.léky podávat v krmení probiotika, která přeci jen eliminují tu syntetiku a vrací trávicímu organizmu potřebnou mikrofloru.

8.8.2015 11:43
jana-jana

XXX.XXX.86.69

Kdyby se mělo úplně nad vším bádat co jíme, nejedli bychom vůbec nic, nejde jen o drůbež... jsou další a další věci... ale chvála bohu je to mnohem lepší, než za komoušů, to byl daleko větší bordel se vším...

Neregistrovaný uživatel

8.8.2015 14:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Možná by jste se divila-a to se k těm komoušům nepřikláním, ale uvažujte proč tolik Němci nebo Rakušáci po revoluci nakupovali drůbeží maso u nás.A dnes, kdy je mnohem více nemocí rozšířeno tak už ani nikdo se neobtěžuje sdělit zákazníkovi, co vlastně jí.Pouze se u všeho napíše "zaklínadlo" 9 denní ochraná lhůta.Proč myslíte, že krůtí maso tak doslova smrdí, nebo vajíčka atd.Jen se obtěžujte a čtěte na internetu ve Wikipedii, jak se ve velkochovech krmí, jak bojují doslova a do píasmene s nemocemi, které zde ještě před 20 lety nebyly-to je čtení lepší než detektivka.

8.8.2015 15:12
jana-jana

XXX.XXX.86.69

To budeme tady psát do nekonečna, protože já tvrdím, že nemoci byly i za komoušů, jen se o nich nepsalo a nesmělo psát ! Dnes se probírá vše horem a dolem několikrát za sebou. Proto se o všem ví, píše a křičí.To je ta "výhoda" internetu, kde se vše probírá.Tím nechci napsat, že je to špatně.Jen se vše musí brát rozumně a nešílet a nehnat se bezhlavě za zdravou potravinou, není vždycky vše tak dobré nebo naopak špatné jak se píše a to i tady na internetu.

8.8.2015 15:45

Možná by jste se divila-a to se k těm komoušům nepřikláním, ale uvažujte proč tolik Němci nebo Rakušáci po revoluci nakupovali drůbeží maso u nás.A dnes, kdy je mnohem více nemocí rozšířeno tak už ani nikdo se neobtěžuje sdělit zákazníkovi, co vlastně jí.Pouze se u všeho napíše "zaklínadlo" 9 denní ochraná lhůta.Proč myslíte, že krůtí maso tak doslova smrdí, nebo vajíčka atd.Jen se obtěžujte a čtěte na internetu ve Wikipedii, jak se ve velkochovech krmí, jak bojují doslova a do píasmene s nemocemi, které zde ještě před 20 lety nebyly-to je čtení lepší než detektivka.

Ale no tak... ochranná lhůta je u různých léčiv různá, podle toho, jak dlouho to které zanechává rezidua v mase - není to žádný odhad, jsou na to rozbory a studie. A na každých jatkách se dělá namátková kontrola masa - kromě bakterií a jiného bordelu se hledají právě také rezidua léčiv a když se najdou, má chovatel problém. Velký problém. Celý turnus může jít rovnou do kafilerie, a to se fakt nevyplatí.

Co se nemocí týče, to je daň za to, že je na malém prostoru hodně zvířat. A pak je to daň za užitkovost. Spoustu nemocí třeba kuřecích brojlerů, které jsou ve velkochovech aktuální, nemají nic co do činění s infekcemi, ale se selekcí na rychlý růst - ascites, náhlé srdeční selhání nebo poruchy kostnatění chrupavek a deformace končetin, to je všechno dáno tím, že ta kuřata prostě rostou rychleji, než zvládnou. Není to věc žádných hormonů, je to výsledek dlouholeté selekce na jediný znak, a tím je rychlost růstu, na úkor všeho ostatního.

Jinak co se krůt týče, ve velkochovech histomoniázu neřeší. Vůbec. Vejci se to nepřenáší, krůťata jdou z líhně rovnou do dezinfikovaných hal na tepelně zpracovanou a tudíž čistou hlubokou podestýlku a žížalu nebo začervenou slepici v životě neuvidí.

13.8.2015 16:27
Olánek

XXX.XXX.65.99

Přítelkyně ty mutace či změny DNA jsou zajímavé z pohledu utečenců či násilníků.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2015 23:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

A přesta všechna opatření s histomoniazou bojují-zajímavé a hodně, ony totiž ten entizol dostávají už v krmení-to je asi novinka-co?

15.8.2015 10:09
asperulo

XXX.XXX.249.32

Kde berete tyto informace? Vy máte přístup ke krmivu pro velkochovy? Tedy k jejich složení - či rozborům?

15.8.2015 12:55

A přesta všechna opatření s histomoniazou bojují-zajímavé a hodně, ony totiž ten entizol dostávají už v krmení-to je asi novinka-co?

Tak to jste úplně, ale úplně mimo

Neregistrovaný uživatel

17.8.2015 00:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Tak čtěte více o velkochovech a jejich problémech-proč je maso drůbeže nekvalitní, proč podléhá rychlé zkáze?, nebo snad se domníváte, že vše je tak báječné jak se píše?Není problém si lecos dnes zjistit, nebo mám snad věřit všemu co se píše.Kde berete tu jistotu, že ve velkochovech-konkrétně u krů je vše podmíněno jen hygienou?

Přidejte reakci

Přidat smajlík