nora_nora

XXX.XXX.195.117
Nechci je zabíjet ale chci mít každý rok housátka. A nechci je prodávat protože nevím, do jakých rukou by šly. A mám nápad který nevím, jestli by šel zrealizovat tak hledám radu..
Pořídit si plemeno nějaké divoké husy, ochočit si pár, případně mu stříhat křídla. Nechat je vyvést mladé, které by pak odletěli.
Myslíte, že by to mohlo fungovat? Případně nějaké plemeno, co by bylo vhodné? Máme velkou zahradu s potokem a jezírkem a jsme na konci vesnice u pole.
Zdravím. Spíše by to nefungovalo.
Buď jsem chovatel a majitel zvířat plně zodpovědný (morálně i právně) za veškerý osud svých chovanců. Nebo jsem jen pozorovatel zvířat divokých, nanejvýš ode mě s drobným příkrmem; k nim samozřejmě nemám jakákoli vlastnická práva.
V určitých podmínkách by snad šlo uvažovat o chovu divoké formy husy velké (Anser anser), historicky (např. viz díla K. Lorenze) i v současnosti provozováno. Otázkou může být ale přizpůsobenost na divoký, tažný způsob života mladých zvířat, která od housat byla piplaná (byť v rámci přirozeného odchovu pod rodiči) u lidí na zahradě.
Hlavně taky, co řešení základní zodpovědnosti? Dokud jsou u mě na zahradě, tak jsou "moje"? A jak v rámci prvních proletů začnou přistávat za ploty sousedů, v bazénech, sklenících, drátech elektrického vedení...čelním skle projíždějícího auta (třeba ve snaze zdrhnout útočícímu domácímu psu, na jehož zahradě přistáli) tak najedou moje nejsou a já nic, já muzikant?
Celkově podobné "polodivoké" způsoby zájmového chovu či malochovu se běžně a úspěšně praktikovaly...v ČR cca do přelomu 19./20. století. V současných podmínkách ho moc reálně nevidím.